Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 6. 2011,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

konoplja

Petek, 17. 6. 2011, 13.53

8 let

Konoplja od zdravil in avtomobilskih delov do čokolade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Interesno združenje za vodilne industrijske rastline (IZVIR), ki ima sedež v Markišavcih, je pripravilo v Moravskih Toplicah Mednarodni konopljin razvojni forum.

Predavalo je več kot dvajset predavateljev iz različnih evropskih držav, ki imajo izkušnje s pridelavo in predelavo konoplje, pa tudi z raziskavami o uporabnosti te rastline v prehrambene, industrijske in zdravstvene namene. Tudi konopljina vas Bratje Schmidt iz Avstrije so med drugim predstavili tako imenovano konopljino vas, kjer na osnovi konoplje razvijajo turistično ponudbo, kulinariko in tehnologijo. Neposredne izkušnje s konopljo v medicini je predstavil avstrijski zdravnik dr. Kurt Blaas, eden prvih, ki je začel zdraviti s to rastlino. Kot je povedal za naš časopis, se je vse skupaj začelo pred leti, ko so ga pacienti klicali, da jim konvencionalna zdravila več ne pomagajo. Začel jim je predpisovati zdravila na osnovi konoplje, ki so lahko uspešna pri zdravljenju številnih boleznih, omenil pa je različne oblike rakavih obolenj, tumorje in psihične bolezni. Njegovi pacienti so predvsem starejši ljudje, stari od 50 do 85 let.

Industrijska konoplja kot priložnost za kmetijstvo in gospodarstvo

Kot je v imenu organizatorja povedal Dejan Rengeo, je bil namen foruma, spoznati priložnosti kmetijstva in širokega gospodarstva v pridelavi in predelavi industrijske konoplje, ter da bi pri tem lahko čim uspešneje razvili in vzpostavili nove oblike razvojnih možnosti pri nas in v Evropi.

Forum je na enem mestu združil tako strokovno javnost kot zainteresirano javnost in tudi tiste, ki določajo pravila in omogočajo finančne spodbude v zvezi s tem. In kot smo videli, so v nekaterih sosednjih državah glede razvojnih možnosti v zvezi s konopljo precej bolj napredovali kot pri nas.

Sprostiti moralne blokade O zakonskih težavah zaradi konoplje, o katerih smo že večkrat poročali, pa Rengeo pravi, da se je na globalni ravni začelo javno govoriti o tem, da je politika do drog negativna in da je treba določene zakonske in tudi moralne blokade predvsem v zvezi s konopljo sprostiti.

Ne spreglejte