Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 9. 2013,
11.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

invalidi

Ponedeljek, 16. 9. 2013, 11.55

7 let, 12 mesecev

Koliko lažnih invalidov je v Sloveniji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Še vedno ostajajo sive lise pri uveljavljanju statusa invalida. Tako se zgodi, da ima nekdo s hudo okvaro težave pri uveljavljanju pravic. In obratno.

V eni izmed raziskav, ki je bila narejena ob koncu prejšnjega stoletja, so invalidi ocenili, da je v Evropi najbolje urejeno invalidsko varstvo v skandinavskih državah. Sledijo srednjeevropske, med katerimi je tudi Slovenija.

V Sloveniji je približno od osem do devet odstotkov prebivalstva invalidov. Če k tej številki dodamo še njihove družinske člane, potem lahko ugotovimo, da se vsaj četrtina državljanov Slovenije neposredno spopada z invalidnostjo.

Kako je urejen status invalida?

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pojasnjujejo, da v slovenskem pravnem redu velja pravilo, da je invalidnost priznana z odločbo, ki jo izda z zakonom določen organ na podlagi mnenja izvedenskega organa.

V praksi pa se verjetno pojavljajo tudi primeri, ko ima državljan s telesnimi ali duševnimi okvarami (ali motnjami v razvoju) težave pri pridobivanju statusa, ker zakonodaja ne specificira vseh mogočih oblik invalidnosti, predvsem psihosocialnih.

Invalidi na primer opozarjajo, da imajo težave pri uveljavljanju pravic gluhe osebe, osebe z motnjami v duševnem razvoju, osebe s pridobljeno možgansko poškodbo itd.

Lažni invalidi v Sloveniji?

Lahko se na primer zgodi, da nekdo kljub hudi okvari zdravja ne more pridobiti nekaterih pravic, ker ne izpolnjuje predpisanih pogojev. Ali pa je na primer višina nadomestila za isto pravico (na primer dodatek za pomoč in postrežbo) različna glede na posamezni zakon, pojasnjujejo na ministrstvu.

V Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) pa ocenjujejo, da je ta problem pri nas omejen na redke posamezne primere in da ne prihaja do večjega obsega goljufij, nedvomno pa obstajajo tudi mejni primeri, kjer se je težko odločiti, poleg tega je pričakovati, da si nekateri posamezniki poskušajo s prevaro pridobiti status invalida zaradi ugodnosti, ki jih s tem dobijo.

Vendar pa zaradi meril, kriterijev, izobraževanj organov, ki podajajo izvedensko mnenje, t. i. lažnih invalidov ne bi smelo biti. Na ministrstvu pravijo, da ne morejo z gotovostjo trditi, da ni nikoli prišlo do neupravičene pridobitve statusa invalida ali pridobitve s pomočjo prevare.

Slovenija ima nizek odstotek priznanih invalidov

Področje urejanja statusa invalida sicer ni enotno urejeno – niti v drugih državah Evropske unije (slovenski odstotek je osem, v Veliki Britaniji ali v skandinavskih državah pa 13 odstotkov ali pa celo 15 odstotkov). Posledično nastajajo razlike pri odstotkih invalidne populacije. Goran Kustura iz NSIOS pojasnjuje, da na to vpliva tudi ekonomska kriza, kajti v prosperitetnih časih družbe blaginje so kriteriji običajno bolj ohlapni.

Ne spreglejte