SiolNET. Novice Slovenija
3,18

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Koliko država ponuja kmetom za zemljišča, kjer bi stala tovarna Magne

3,18

termometer

Tovarna Magna Steyr v Grazu
Foto: Reuters

Minister Zdravko Počivalšek je na srečanju z lastniki kmetijskih zemljišč v občini Hoče-Slivnica, kjer želi vlada urediti zemljišče za prihod tovarne Magne Steyr, razkril višino odškodnin.

Lastniki kmetijskih zemljišč v občini Hoče-Slivnica, kjer si vlada in občina prizadevata urediti industrijsko cono za investicijo kanadsko-avstrijskega velikana Magna Steyr, so imeli popoldne sestanek o prodaji in iskanju nadomestnih zemljišč, poroča časnik Večer.

Sestanka se je udeležilo približno 30 od skupno sto lastnikov zemljišč. Na srečanje je prišel tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Govorili so o tem, kaj jim v zameno za njihovo zemljo ponuja država, in o tem, kaj želijo kmetje.

Država kmetom ponuja tri možnosti

Kmet iz Hoč Rado Lobnik je za Večer pojasnil, da je minister Počivalšek dal na mizo tri možnosti za odkup oziroma menjavo zemljišč.


Preberite še:

Vlada odpravlja birokratske prepreke za tovarno Magna Steyr pri Mariboru


Prva ponudba je plačilo 10 evrov za kvadratni meter zemlje. Druga možnost je menjava hektar za hektar plus pet evrov odškodnine. Tretja možnost pa menjava hektarja za 1,8 do dva hektarja nadomestne zemlje brez odškodnine.

Lobnik, ki ima v lasti 7,5 hektarja zemlje, še 5,5 hektarja pa najema, je za Večer dejal, da bo o ponudbah še razmislil in preračunal, kaj je zanj najprimernejše. Verjetno si bodo nekaj časa vzeli tudi preostali lastniki.

Lobnik bi tako v primeru prve ponudbe za 7,5 hektarja kmetijske površine od države prejel 750 tisoč evrov.

Avtomobilski velikan Magna Steyr, ki velja za enega od največjih dobaviteljev avtomobilske industrije, naj bi na tem območju vzpostavil večjo ličarsko proizvodnjo in v prihodnosti zaposlil celo do tri tisoč ljudi. V Gradcu že danes zaposluje okrog 1.200 Slovencev.

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • axley / 28.11.2016. ob 19:49 +1 0

  janez123, spet bodo tebi podobni vsi pametni o onasnezevanju zraka. Ce mas toliko proti, pa tebi podobni, pa dajte vi odpret 1500 delovnih mest. In se nekaj danes je tehnologija avtomobilskih barv zelo zelo napredovala. Namrec vse bazne barve so na vodni osnovi, tako "navadne", kot metalne ali perla barve. Tukaj je se prezracevanje, filtri...... ne samo na pamet govorit. To niso barve iz 30 let nazaj, polne svinca....

  +1 0
 • 6fbebi52 / 28.11.2016. ob 20:57 +1 0

  Pri tej Magni je treba biti zelo previden,da ne bo kdo spet,,prepeljan žejen čez vodo'',kot je bil primer z določenimi slovenskimi kraji na avstrijskem koroškem,ter Trstom,ki bi oba danes morala biti v Sloveniji,saj sta bila oba osvobojena s strani oziroma Slovencev oziroma jugoslovanov in nato dejansko izgubljena/okoli prinešena za zeleno mizo!!!!

  +1 0
 • axley / 29.11.2016. ob 00:45 +1 0

  janez123, delam kot ličar ze vec kot 25 let. Zato ti lahko marsi kaj povem o barvah, a ti jupol, spektro tudi pijes?? dej ne delaj se idiota vecjega kot si. Pa uprasaj se zakaj se rece vodna osnova ali na vodni osnovi butelj zabit

  +1 0
delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin