Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2021,
11.55

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 3,00

5

Natisni članek

Policija nesreča nesreča

Četrtek, 1. 4. 2021, 11.55

3 leta

Kolesar padel pri vožnji po klancu in umrl v bolnišnici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 3,00

5

Prometna nesreča | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V sredo je na območju Boričevega pri Novem mestu pri vožnji po klancu navzdol padel 61-letni kolesar, ki je pozneje v bolnišnici umrl. V prometni nesreči pri Kostanjevici na Krki pa se je huje poškodoval motorist. Na Policijski upravi Novo mesto ob tem opozarjajo, da je na cestah ponovno več kolesarjev in motoristov, zato pozivajo k previdnosti.

Kot so sporočili z novomeške policijske uprave, so bili v sredo nekaj pred 13. uro obveščeni, da v bolnišnici oskrbujejo moškega, ki naj bi padel s kolesom. Po zbranih obvestilih so ugotovili, da je 61-letni moški kolesaril na območju Boričevega in pri vožnji po klancu navzdol izgubil oblast nad kolesom ter padel. V bolnišnici je pozneje umrl, policisti pa okoliščine nesreče še preverjajo, poroča STA.

Huda nesreča motorista

Slika je simbolična. | Foto: Getty Images Slika je simbolična. Foto: Getty Images V sredo popoldne pa se je na regionalni cesti med Malim Mraševim in Kostanjevico na Krki zgodila prometna nesreča, ki jo je po prvih ugotovitvah povzročila 60-letna voznica osebnega avtomobila, ko je z regionalne ceste zavijala levo proti dovozu do stanovanjske hiše, medtem pa je iz nasprotne smeri pravilno pripeljal 32-letni motorist. Motorist je po silovitem čelnem trčenju hudo poškodovan obležal na travniku več kot 70 metrov od mesta trčenja, v bolnišnici so ugotovili, da ima posebno hude telesne poškodbe, so navedli na Policijski upravi Novo mesto. Pojasnili so, da policisti okoliščine nesreče še preiskujejo in bodo zoper povzročiteljico na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu.

Ob tem so pojasnili, da so bili lani v prometnih nesrečah na območju Policijske uprave Novo mesto kolesarji udeleženi v 65 prometnih nesrečah. Deset kolesarjev se je hudo poškodovalo, 51 pa lažje. V 36 primerih so policisti ugotovili, da so bili kolesarji tudi povzročitelji prometne nesreče. Motoristi pa so bili udeleženi v 67 prometnih nesrečah. Pri tem je en motorist umrl, 16 je bilo hudo in 35 lažje poškodovanih. V 48 primerih so bili za prometno nesrečo odgovorni motoristi.

Policisti opozarjajo: kolesarji in motoristi se vračajo na ceste

Policisti opozarjajo, da je po daljšem obdobju na naših cestah ponovno več kolesarjev in motoristov, ki spadajo med najranljivejše udeležence v prometu. "Policisti vse udeležence v cestnem prometu pozivamo k previdnosti in strpnosti. Opozorilo namenjamo tudi tistim, ki z avtomobilom premagujejo le krajše razdalje v domačem okolju. Vozniki so namreč v domačem okolju pogosto manj previdni, manj so pozorni na ostale udeležence v prometu in morebitne spremembe prometne signalizacije," so navedli.

Ob tem so pojasnili, da vozniki pri vožnji v domačem okolju nemalokrat ne uporabljajo smernikov in ob zavijanju levo je to lahko usodno za motorista ali kolesarja, ki pripelje iz nasprotne smeri. Prav tako tudi telefoniranje med vožnjo bistveno zmanjša tako koncentracijo voznikov kot pozornost na dogajanje v prometu.

Voznike pozivajo še, naj prilagodijo hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, razmeram na cesti in svojim vozniškim izkušnjam. Vozilo naj upravljajo le trezni, tudi če imajo namen prevoziti le nekaj kilometrov.

Kolesarjem in motoristom pa svetujejo, naj poskrbijo za svojo vidnost, med vožnjo naj poskušajo predvideti ravnanja in morebitne nepravilnosti ostalih udeležencev v prometu, predvsem voznikov motornih vozil.

Ne spreglejte