Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gašper Lubej

Sreda,
27. 8. 2014,
17.31

Osveženo pred

3 tedne, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Miro Cerar Dejan Židan Alenka Bratušek Tanja Fajon Karl Erjavec Simona Kustec Lipicer vlada koalicija koalicijska pogodba Gašper Lubej

Natisni članek

Sreda, 27. 8. 2014, 17.31

3 tedne, 5 dni

Koalicijska pogodba usklajena, novi zapleti zaradi Tanje Fajon? (video)

Gašper Lubej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Pogajalske skupine prihodnje koalicije so uskladile besedilo koalicijske pogodbe, ki jo bodo predsedniki SMC, SD in DeSUS parafirali v torek. Zapletlo bi se lahko pri kadrovskih vprašanjih.

"Z veseljem sporočam, da so pogajalske skupine vseh treh koalicijskih partneric uspešno končale operativno usklajevanje koalicijskega sporazuma," je v izjavi novinarjem po pogajanjih dejala vodja poslanske skupine Stranke Mira Cerarja Simona Kustec Lipicer.

Nič o kadrih O kadrovskih vprašanjih niso govorili, vodja poslancev SMC pa predvideva, da bodo tudi to vprašanje razrešili do torka. Od predsednikov strank na pogajanjih sodeluje le predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan, sicer pa bodo imeli pri kadrovskih vprašanjih zadnjo besedo prav predsedniki strank prihodnje koalicije.

Je Cerar že klical Junckerja? Kustec Lipicerjeva zaradi obveznosti v parlamentu ni mogla potrditi neuradnih informacij, da naj bi novi mandatar Miro Cerar že poklical predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja v zvezi z imenovanjem evropskega komisarja iz Slovenije.

Po včerajšnjem poročanju POP TV naj bi se Cerar nagibal k podpori evroposlanki Tanji Fajon (SD). Na seznamu kandidatov sta sicer še predsednik DeSUS Karl Erjavec in premierka v odstopu Alenka Bratušek, ki je Cerar ne podpira.

Novi kadrovski apetiti DeSUS Vodja poslanske skupine SMC je sicer med pogajanji odgovorila tudi na vprašanje, ali sta dve dodatni ministrstvi brez resorja, ki ju načrtuje nova koalicija, namenjeni DeSUS, če bi komisarki položaj pripadel SD. Karl Erjavec naj bi namreč zahteval, da ta stranka dobi dodatno ministrsko mesto. "Ne vsebinsko ne kadrovsko ti mesti nista rezervirani. Tu sta le na zalogo, če bi se pri delovanju vlade izkazalo, da bi ju potrebovali," je dejala.

Po koalicijskih pogajanjih je podpredsednik DeSUS Saša Ivan Geržina potrdil večje kadrovske apetite stranke upokojencev, če bi komisarka postala Fajonova: "V DeSUS bomo o tem temeljito razmislili, ko bomo videli, kdo bo imenovan. Če bo šlo za imenovanje iz koalicijskih vrst, se bomo seveda pogovarjali o novem razrezu ministrstev."

Dejan Židan pravi, da Cerar ne daje prednosti A je Dejan Židan dejal, da se je o tem včeraj pogovarjal z Mirom Cerarjem. "Zelo jasno je povedal, da bo naprej sporočil, da je na seznamu, ki so ga poslali v Bruselj, po njegovem mnenju neprimerna samo ena od kandidatk, preostala dva kandidata pa sta povsem enako primerna. Ne daje prednosti ne gospe Fajon ne gospodu Erjavcu."

Židan je, v nasprotju z Geržino, dejal, da imenovanje komisarja ni del koalicijskih usklajevanj. "Imamo jasen dogovor z gospodom Cerarjem, da SD pripadajo tri ministrska mesta."

Zdaj grejo na najvišjo raven V prihodnjih dneh je mogoče pričakovati pogovore na najvišji ravni med predsedniki strank, dogovorili se bodo o kadrovskih vprašanjih. Jutri se bodo sicer o sodelovanju v koaliciji izrekali člani po območnih organizacijah stranke, 3. septembra pa bo dokončno odločitev sprejela konferenca SD. Židan pred tem datumom pričakuje parafiranje koalicijske pogodbe in razrez ministrskih resorjev.

Ne spreglejte