SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koalicija usklajena o približevalnem dopolnilu MNZ k predlogu novele zakona o tujcih

0

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Koalicija se je uskladila o približevalnem dopolnilu MNZ k predlogu novele zakona o tujcih, je po sestanku za medije povedal poslanec SMC Mitja Horvat. Strinjali so se, da bi del zakona, ki določa ukrepe za tujce ob zaprtju meje, veljal šele v spremenjenih okoliščinah ter s soglasjem sveta za nacionalno varnost, vlade in dvotretjinske večine v DZ.

Koalicijski člani odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so se pozno popoldne srečali na še enem usklajevalnem sestanku glede predloga novele zakona o tujcih, obravnava tega na torkovem dnevnem redu odbora.

Horvat je po srečanju pojasnil, da so se uskladili, da v zakonu ostajata tudi člen 10.a, ki opredeljuje spremenjene razmere na področju migracij, in člen 10.b oziroma približevalno dopolnilo, ki ga je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve in ki določa ukrepe za tujce ob zaprtju meje.

Vendar pa to dopolnilo (oziroma člen 10.b ) ne bi veljalo že samodejno s sprejemom novele zakona o tujcih, temveč šele takrat, ko bi nastopile spremenjene okoliščine, ko bi tako po soglasju sveta za nacionalno varnost presodila vlada in ko bi DZ z dvotretjinsko večino sprejel aktiviranje tega člena, je povedal Horvat.

Kot je navedeno v kompromisnem predlogu, ki ga je pridobil STA, bi bil ukrep uveden zgolj v primeru ogroženosti javnega reda in notranje varnosti in še preden bi razmere zahtevale resnično razglasitev izrednega stanja. Upoštevali so tudi predlog, da se predvidijo individualni postopki, ki še omogočajo učinkovito izvajanje ukrepa.

Dikcija dopolnil kljub današnji vsebinski uskladitvi po besedah Horvata še ni povsem dokončna, vendar pa gre po večini za manjše popravke. Prav tako bodo besedilo še enkrat proučili na ministrstvu za notranje zadeve, da bo pripravljeno za torkovo obravnavo na matičnem odboru.

Hkrati se bodo o končnem besedilu predvidoma še usklajevali tudi v koaliciji. Poslanci SD po današnjem srečanju niso dajali izjav za medije, a neuradno naj še ne bi bili povsem odločeni. Medtem pa je predsednik DeSUS Karl Erjavec že sredi dneva izrazil naklonjenost predlogu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin