Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 1. 2014,
18.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

koalicija koalicijska pogodba

Torek, 28. 1. 2014, 18.34

8 let

Koalicija uskladila novo pogodbo, ministri znani v ponedeljek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Koalicija je uskladila novo koalicijsko pogodbo. Besedilo bo romalo še pred organe strank, ki naj bi s potrjevanjem zaključili do 13. februarja. Imena novih ministrov naj bi bila znana v ponedeljek.

Prvak DeSUS Karl Erjavec po triurnem sestanku ni želel govoriti o vsebini zdaj usklajenega novega dogovora o sodelovanju koalicije do konca mandata. Po njegovih besedah se namreč lahko zgodi, da bo katera od strank pri potrjevanju besedila na organih zahtevala določene popravke, zato jo bodo javnosti predstavili po tem.

Medtem mora koalicija doreči tudi, kako bo popolnila ministrsko ekipo po odstopih ministrov za zdravje in gospodarstvo. Erjavec je zagotovil, da bosta s premierko in vodjo PS Alenko Bratušek imena kandidatov za nova ministra uskladila do konca tedna in jih partnerjem predstavila na ponedeljkovem rednem kolegiju, nato pa razkrila tudi javnosti.

Erjavec ne izključuje morebitnih menjav resorjev Zdravstveni resor sicer za zdaj še pripada stranki DeSUS, gospodarski pa stranki PS, a Erjavec ne izključuje morebitnih menjav resorjev. Kot pravi, bodo izhajali zlasti iz tega, kdo lahko ponudi boljšega kandidata za posamezen resor. Gre za stvar dogovora med PS in DeSUS, obenem pa morajo doseči konsenz tudi z ostalimi koalicijskimi partnerji, je povedal.

Lukšič: Koalicija je v dobri kondiciji Medtem je prvak SD Igor Lukšič ocenil, da je nova koalicijska pogodba dobra osnova za delo vlade in da večjih sporov ni. A hkrati je poudaril, da so usklajevanja o zadevah, kjer so razhajanja večja, premaknili na obdobje, ko bo dejansko prišlo do reform oziroma zakonov. Na vprašanje, kje so ta razhajanja, pa je odgovoril: "O tem, ko bo do njih prišlo." Po Lukšičevem mnenju je sicer koalicija v dobri kondiciji in lahko nadaljuje delo "z dvignjeno glavo".

Predsednik SD je potrdil tudi, da nova koalicijska pogodba ne vsebuje dogovora o drugem paketu podjetij za privatizacijo. "Naredili smo to, kar smo v tem trenutku zmožni narediti. Pomembno je, da vzdržujemo dobre odnose v koaliciji in da ta turbulenca, ki se dogaja zlasti v medijskem prostoru, trdnosti vlade ne pride do živega," je še dejal Lukšič.

Pličanič: Premierka je pripravila dobra izhodišča Programski tajnik DL Senko Pličanič pa je menil, da je premierka pripravila dobra izhodišča. Spomnil je, da so besedilo novega sporazuma minule dni po področjih usklajevale delovne skupine, na vsakem področju pa je ostala "kakšna neusklajena malenkost". A to so, kot je dejal, na nocojšnjem sestanku uredili. Dogovorili so se tudi o časovnici nadaljnjega dela, ki pa je po Pličaničevih besedah bolj povezana z redakcijskimi popravki in potrjevanjem besedila na organih strank.

Kar se tiče DL, bi besedilo novega dogovora o sodelovanju lahko potrjevali že prihodnji teden. A kot pravi Pličanič, so imele "nekatere druge stranke malo težav s to časovnico", zato bodo potrjevanja na organih po vsej verjetnosti zaključena čez približno dva tedna.

Erjavec je pojasnil, da bo izvršni odbor DeSUS zasedal prihodnji teden, a da bo za potrjevanje koalicijske pogodbe moral sklicati tudi svet stranke. V SD pa bodo besedilo po Lukšičevih navedbah potrjevali enkrat med 10. in 13. februarjem.

Ne spreglejte