SiolNET. Novice Slovenija
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koalicija o širokem naboru projektov za okrevanje, rebalans predvidoma brez večjih rezov

0,07

termometer

hranilnik stroški proračun denar

Vlada in poslanci koalicije so danes na srečanju na Brdu pri Kranju razpravljali o naboru projektov, ki bi jih lahko financirali z izpogajanimi evropskimi sredstvi. Govorili so tudi o rebalansu proračuna, v katerem naj ne bi bilo večjih rezov pri odhodkih, je po srečanju za STA povedal vodja poslancev SDS Danijel Krivec.

Glavna tema so bili projekti za črpanje evropskih sredstev. "Ministri so predstavili nabor projektov po svojih področjih. Na osnovi tega se bo pripravil prioritetni vrstni red projektov, vse pa je odvisno od faze pripravljenosti projektov, umeščanja v prostor in drugih pogojev," je dejal Krivec.

Nabor je precej širok - po njegovem mnenju je želja in projektov približno dvakrat toliko, kot je na voljo sredstev - in se bo skozi usklajevanja ožil. Programe bodo potrjevala ministrstva in vlada.

Ključne prioritete so tiste, ki jih je opredelila Evropska komisija, torej izboljšanje zdravstvene oskrbe, izboljšanje oskrbe starejših in ranljivih skupin, poleg vseh infrastrukturnih projektov, ki tudi omogočajo boljše življenje za vse državljane, je povedal Krivec.

"Rebalans se pripravlja"

Danijel Krivec Foto: STA Na srečanju, na katerem so sodelovali vsa ministrska ekipa in poslanci koalicije, so govorili tudi o rebalansu letošnjega državnega proračuna. "Rebalans se pripravlja in bo v kratkem verjetno tudi medresorsko usklajen in poslan v proceduro," je dejal Krivec.

"Glavna informacija je bila ta, da je glede na izpad v teh mesecih nekoliko manj na prihodkovni strani, vendar bo izpad glede na izpogajana evropska sredstva in bo lažje zapreti in ne bo nobenih posebnih rezov v socialne transferje in ostale obveznosti, ki jih ima proračun," je dodal. Se bodo pa določene investicije, ki so se zamaknile zaradi "mrtvega obdobja" v času epidemije, verjetno premaknile v naslednje leto.

V začetku septembra na mizi poslancev

Konkretno o številki predvidenih prihodkov in odhodkov ni bilo govora. "Rečeno je bilo, da je bilo zaradi ukrepov v tistem obdobju za okoli 1,5 milijarde evrov manj prihodkov in zaradi subvencij za čakanje na delo in ostalih pomoči tudi več odhodkov," je dejal.

Je pa spodbudno, je dodal, da se je že junija in julija prihodkovna stran tako popravila, da je bila že praktično na ravni enakega lanskega obdobja.

Vodja poslancev največje koalicijske stranke pričakuje, da bo rebalans v začetku septembra na mizi ministrstev in nato v DZ.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin