SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koalicija je enotna: Postanimo banana republika!

2

termometer

Kazalo je, da bo šlo gladko. Topla zimska idila na Brdu, leto uspešnega koalicijskega dela, pogled v svetlo prihodnost do leta 2015. Nato pa kadrovske težave. Čas je bil za zunanjo pomoč.

Teden se je začel fantastično, s kar dvema presežkoma. Predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič je končno potegnil potezo, po kateri so mu vsi zaploskali. Ni se pustil izsiljevati enemu od največjih trgovcev z bananami Izetu Rastoderju. Da bi za nadaljevanje posla z bananami dal četrt milijona evrov za sponzoriranje nogometnega kluba Olimpija? Luka je pač lokalno podjetje, zato odtekanje denarja v Ljubljano ne pride v poštev. Desetkrat višji znesek za koprske žogobrcarje je povsem nekaj drugega.

Volja, znanje, moč in Gregorjeva poetičnost Druga zgodba tedna je prišla z idiličnega Brda pri Kranju. Štirje koalicijski zaljubljenci, ponosni na doseženo v manj kot letu dni, so nam sporočili to, o čemer nismo bili čisto prepričani. Da se bodo v dobro Slovenije še naprej žrtvovali s trdim delom v vladi in parlamentu. Predsednica vlade Alenka Bratušek je bila navdušena nad vzdušjem v svoji vladi. Predsednik SD Igor Lukšič je govoril o veliki volji, znanju, moči.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je olajšano ugotovil, da "ne bo nobenih tendenc po znižanju pokojnin". Predsednika DL Gregorja Viranta pa je zaneslo celo v simpatično poetičnost. "Slovenija še zdaleč ni na konju, s katerega je padla v blato, imamo pa eno nogo že v stremenu. Če bomo pravilno delali naprej, imamo vse možnosti, da se zavihtimo v sedlo in da se v tem sedlu stabiliziramo."

Igor Lukšič, sprejmite opravičilo Potem se je vse podrlo kot hišica iz kart. Najprej je protikorupcijska komisija Gorana Klemenčiča s skrbnim tehtanjem dejstev ugotovila, da gre v primeru banan za korupcijo. Nato pa je počilo še v koaliciji. A ne glede osnutka koalicijske pogodbe, ampak glede predloga, da bi minister za zdravje postal nekdanji predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.

Alenka Bratušek je bila ogorčena nad Lukšičevo zahtevo po kadrovski čistosti. Mimogrede, Lukšiču se uredništvo Satirikona opravičuje, ker smo pred kratkim za najbolj čisto slovensko stranko razglasili Državljansko listo in ne SD. Igor je to utemeljil na novinarski konferenci. Le nemo smo lahko zrli in prikimali.

Šoltes ne popusti niti na račun sladkornega trsa glasov Tudi Gregor in Karl nista mogla razumeti, zakaj je za predsednika SD tako nesprejemljivo, da bi se jim pridružil Igor Šoltes. Resda je več mesecev verjel, da bo na prihodnjih volitvah z Verjamem kot alternativo zdajšnji koaliciji pobral veliko glasov, tudi vstajniških. A očitno je ugotovil, da ima koalicija voljo, znanje in moč, je analizirala še Alenka.

A Igor je vztrajal, da drugi Igor ne more ob tem še ustanavljati stranke in pika! Drugi Igor pa se je zanj neznačilno zabarikadiral, da ne more nehati verjeti v Verjamem in pika! Tudi če na koncu dobi le za sladkorni trs glasov! S solzami v očeh smo opazovali, kako se zaradi enega majhnega kadrovskega nesoglasja podira vse, kar so skrbno gradili zadnjih deset mesecev.

Hlipanje in Mussomelijeva rešitev Kdo še lahko pomaga? Trojka? Ne, vsi jo sovražimo, je hlipal trojček Alenka, Gregor, Karl. Niso in niso mogli najdi izhoda iz zagate, potem pa je prišla nepričakovana pomoč. Vsestranski ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli je po pogovoru z novinarji rešil težavi banan in koalicije. Torej, dogovarjanje Gašparja Gašparja je bilo res bolj podobno lokalni istanbulski tržnici. Treba je delati globalno.

Tistih 250 tisoč evrov bodo Olimpiji donirale ZDA, Rastoderju pa bodo omogočile nove stike s prijateljski srednjeameriškimi državami. Tako bo lahko v Luko Koper pripeljal šestkrat več banan in se povzpel s šestega na prvo mesto med svetovnimi trgovci. Najbrž ni treba posebej omenjati, kako blagodejno bo to vplivalo na slovensko gospodarstvo, ki se že tako in tako počasi dviga iz recesije.

In kako je Mussomeli rešil koalicijsko kadrovsko težavo? Genialno! Saj vemo, da ne mara razklanosti med Slovenci, zato se mu je zdela ideja o Šoltesu v vladi odlična. A kako potolažiti Lukšiča? Sledil je diplomatski manever, ki se bo zapisal v zgodovino. Snel je diplomatske rokavice in napadel kandidaturo Danila Türka za generalnega sekretarja Združenih narodov.

Blatenje nekdanjega predsednika Türk je bil, če se še kdo spomni, na predsedniških volitvah protikandidat nekdanjega predsednika SD Boruta Pahorja. Lukšič je zaradi miru v koalicijski hiši Türka za generalnega sekretarja podprl s stisnjenimi zobmi. Zdaj ko je ambasador najmočnejše sile sveta oblatil nekdanjega predsednika, je jasno, da nima možnosti, in Lukšič je bil v zameno pripravljen podpreti Šoltesa za ministra za zdravje. Karl je sicer protestiral zaradi Josephovega vmešavanja v notranje zadeve, a šlo je le za predstavo za domačo javnost.

Ampak Mussomeli se pri tem ni ustavil. Javno sicer tega ni dejal, je pa spravljenemu koalicijskemu četverčku predlagal inovativno rešitev – postanite banana republika. Uf, ali ni to izsiljevanje, so se spraševali naši vrli voditelji. Ne, ne, je odgovoril Mussomeli.

Diktat in hevreka "Saj že zdaj skoraj vedno poslušate naše nasvete, zdaj boste le še malo bolj dosledni, recimo glede privatizacije. Test boste opravili s privatizacijo Fotone. Pa ne pozabite, Rastoder bo z našo pomočjo postal prvi trgovec z bananami na svetu, in kaj hitro se lahko zgodi, da Luka Koper ne bo več njegova luka," je med svojim značilnim sproščenim smehom namignil veleposlanik.

Četverček je staknil glave. "Tole bo vendarle delovalo kot diktat," je zaskrbljeno analizirala premierka. Sledil je trenutek tišine in premisleka, nato pa je Karl na ves glas zavpil: "Hevreka, imam rešitev! Mussomeli naj se opraviči za žaljenje žrtev vojne za Slovenijo in za idejo, da bo na ameriški ambasadi postavil tablo v spomin na žrtve nacizma in komunizma. To je res ponižujoče! On bi nam predaval o spravi! Če sprejme ti dve zahtevi, sem tudi jaz za razglasitev Slovenije za banana republiko." Utrjevanje banana republike

Alenka, Igor in Gregor so bili hvaležni, da je Karl vklopil svoj znameniti gumb za vzpostavljanje dramatičnosti in iskanje rešitev. V en glas so pritrdili: "Postanimo banana republika!" Sledilo je na hitro sklicano srečanje Bratuškove z Mussomelijem, ki je pragmatično privolil v predlog slovenske strani. Mimogrede je Alenki zašepetal, da ga je predsednik Barack Obama prosil, da kljub izteku mandata do poletja ostane v Sloveniji, saj je verjel, da lahko ambasador združi Slovenijo, ki se bo do takrat utrdila kot banana republika.

Vzdušje med četverčkom je bilo spet fantastično kot na idiličnem Brdu pri Kranju. Hitro so dosegli še eno soglasje – o novi himni, znameniti pesmi Banane Nece Falk. Prijatelju Josephu so dobrodušno dovolili, da je namesto spravnega sporočila na pročelje veleposlaništva obesil tablo, na kateri je bilo besedilo nove himne.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin