Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
13. 6. 2013,
16.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Marko Pogačnik slaba banka

Četrtek, 13. 6. 2013, 16.29

8 let

Kje so danes bankirji, ki so delili slabe kredite?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu od bank med drugim zahteva seznam slabih posojil, imena prejemnikov, način njihovega zavarovanja in pogoje odobritve.

Predsednik preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu Marko Pogačnik (SDS) je po seji povedal, da so pred časom na NKBM, NLB in Abanko naslovili zahtevo po izročitvi seznama posojil, razvrščenih v bonitetni razred D in E.

Komisija zahteva tudi seznam odpisanih posojil Poleg seznama so zahtevali še podatke o nazivih pravnih ali fizičnih oseb, ki so prejele posojila, pogojih odobritve posojila, obrestni meri, ročnosti, načinu zavarovanja posojila in pa dodaten seznam odpisanih posojil med letoma 1992 in 2012.

Dokumentacijo, ki jo potrebujejo pri svojem delu, so v komisiji poleg omenjenih bank zahtevali tudi od Banke Slovenije in Komisije za preprečevanje korupcije, vendar nobena od navedenih institucij zahtevanih dokumentov komisiji ni posredovala, saj naj bi vsebovali zaupne podatke.

V komisiji so se zato soglasno odločili, da bodo to dokumentacijo od bank, Banke Slovenije in KPK-ja zahtevali z odredbo sodišča.

Kramar s krmila banke za krmilo kamiona Največ nezavarovanih ali slabo zavarovanih posojil so sicer naše banke podelile med letoma 2005 in 2007. Poglejmo, kdo so bili v tem obdobju najodgovornejši za poslovanje bank.

V NLB je bil to predsednik uprave Marjan Kramar, ki je ob odhodu dobil milijon evrov nagrade, nato pa se je umaknil iz javnosti in postal voznik kamiona, pa tudi predavatelj. Svoj delež odgovornosti nosijo tudi predsedniki nadzornega sveta banke. Med omenjenima letoma so to funkcijo opravljali Anton Žunič, Žiga Lavrič in Igor Marinšek.

Žunič svoje odgovornosti ne zanika Žunič, ki je danes zaposlen v Factor banki, upa, da bo imela državnozborska preiskovalna komisija veliko sreče in da bodo našli odgovorne za podeljevanje slabih posojil. Pojasnil nam je, da so se v času njegovega mandata pri odobravanju posojil natančno držali modela, ki je upošteval stroške tveganj in "če so bili ti pravilno ocenjeni, je bila temu primerna tudi racionalnost odobrenega kredita".

Na vprašanje, ali se čuti odgovornega za stanje, v katerem je danes NLB, je odgovoril, da svoje odgovornosti ne zanika, vendar je pri tem posebej poudaril, da sprejema odgovornost le za dejanja v času svojega mandata med septembrom 2002 in majem 2005.

Kovačič ostal brez položaja v Gorenju Matjaž Kovačič je Novo kreditno banko Maribor vodil od maja 2005 do decembra 2011. Po odhodu iz banke bi moral prevzeti vodenje Gorenja v Srbiji, vendar so si v Gorenju zaradi preiskav NPU-ja v povezavi s Kovačičevim vodenjem banke premislili in mu raje izplačali odškodnino.

Pomembno vlogo v banki sta v času Kovačičevega mandata imela tudi Andrej Svetina in Daniel Blejc, ki sta med letoma 2005 in 2007 predsedovala nadzornikom banke.

Ne spreglejte