Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 4. 2014,
15.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

UKC Ljubljana

Sreda, 9. 4. 2014, 15.54

7 let, 12 mesecev

Kenda: Če bi bil jaz doktor Šehić, bi rekel hvala lepa in nasvidenje (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odločitev strokovne komisije, da srbskemu otroškemu kirurgu Igorju Šehiću ne prizna specializacije, je absurdna, menijo v UKC Ljubljana in opozarjajo, da ima komisija dvojna merila.

Kot smo že poročali, je srbski otroški kirurg Igor Šehić, ki bi na prošnjo univerzitetnega kliničnega centra (UKC) v Ljubljani operiral otroke s srčnimi napakami, zaprosil za priznanje poklicne kvalifikacije. Ker v Sloveniji specializacije za otroško srčno kirurgijo nimamo, je prosil za priznanje specializacije kardiovaskularne kirurgije.

"To je absurdno" Komisija je njegovo mnenje zavrnila, rekoč, da njegove kvalifikacije niso zadostne in da ni usposobljen za operiranje odraslih. Če želi dobiti licenco, bi moral najprej opraviti enoletno usposabljanje za srčno kirurgijo odraslih.

V UKC Ljubljana se jim takšno mnenje zdi absurdno. "Srčno kirurgijo odraslih imamo v Ljubljani zelo dobro razvito in ne iščemo doktorja Šehića, da bi prišel kot kardiokirurg, ampak kot kirurg za otroke," je dejal strokovni direktor UKC Sergej Hojker.

Poudaril je, da gre za povsem administrativni zaplet, saj so se po prvih operacijah, ki jih je Šehić v Ljubljani že opravil, vsi vpleteni zdravniki strinjali, da izvaja program, kot so ga pričakovali. Za otroškega srčnega kirurga se je sicer Šehić izobraževal v Londonu.

Kenda: Gre za dvojna merila Strokovni direktor pediatrične klinike Rajko Kenda pa medtem opozarja, da gre za dvojna merila. Spomnil je, da je otroški srčni kirurg iz Izraela David Mishaly kar nekaj let v Ljubljani operiral brez licence, ko pa je prišla zahteva po licenci, so mu jo odobrili takoj. Mishaly je sicer specialist za operacije prsnega koša, je še poudaril Kenda.

"Tokrat, ko nam gre za nohte in smo nujno iskali in klicali kirurga, ki bi bil prijazen in hodil k nam operirat, pa ugotovimo, da človek, ki je specialist za operiranje otroškega srca, zaradi česar ga tudi potrebujemo, tega ne more početi, ne da bi prej eno leto operiral odrasle," je dejal Kenda.

V obeh primerih naj bi v komisiji, ki je odločala o dodelitvi specializacije, po besedah Kende sedel nekdanji predstojnik kardiokirurgije v UKC Ljubljana Borut Geršak.

Če se bo pritožil, ima podporo UKC Šehić, ki naj bi po navedbah Kende v Sloveniji operiral za bistveno manj denarja kot Mishaly, ima sicer tri dni časa, da komisiji predstavi svoje stališče. Če se bo na odločitev pritožil, mu UKC zagotavlja vso podporo. Kenda sicer priznava, da bi sam, če bi bil doktor Šehić, "rekel hvala lepa in nasvidenje".

Geršaku in Blumauerju opozorilo pred odpovedjo Omenjeni doktor Geršak je sicer vpleten v še en zaplet v otroškem kardiovaskularnem programu – napotitev otroka predstavnika društva Veliki srček Marka Žitnika Strleta na operacijo v Izrael. Izredni strokovni nadzor in notranja revizija sta namreč pokazala, da postopek ni bil skladen s pravili, kaže pa tudi elemente korupcije.

Postopek je vodil kirurg Robert Blumauer, ki sicer ni bil več vključen v program otroške srčne kirurgije. Izpeljal ga je povsem "na lastno pest", pri tem pa celo navajal lažne podatke, saj je v predlogu za zdravstveno zavarovalnico zapisal, da je o tem odločal pristojni strokovni konzilij, ki pa se sploh ni sestal, je pojasnila pomočnica generalnega direktorja UKC Meta Vesel Valentinčič.

Predlog je podpisal takratni predstojnik Geršak, čeprav naj bi vedel za prevaro. Obema je UKC izdal opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, pristojne organe pa obvestil o sumu kaznivih dejanj. Obstajal naj bi tudi sum korupcije, češ da naj bi šlo za protiuslugo za aktivno podporo Blumauerju, ki jo zagovarjata otrokova starša.

Ne spreglejte