SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo je v TEŠ povzročil več kot 161 milijonov evrov premoženjske škode?

1

termometer

V TEŠ, kjer gradijo zdaj že 1,43 milijarde vreden projekt šestega bloka, kriminalisti preiskujejo več sklopov kaznivih dejanj, pri katerih naj bi nastalo za kar 161 milijonov evrov premoženjske škode.

Posebna delovna skupina, ustanovljena za preiskovanje problematike v Šoštanju, trenutno obravnava že 11 sklopov zadev, povezanih z gradnjo blokov TEŠ 5 in TEŠ 6 ter tudi z nepravilnostmi pri poslovanju termoelektrarne. Storjenih naj bi bilo kar 17 različnih kaznivih dejanj. Od zlorabe položaja ali pravic, davčne zatajitve, krive ovadbe, ponarejanja listin do vdora v poslovni informacijski sistem, preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in pranja denarja, v Dnevniku poroča Tomaž Modic.

To je razvidno iz prvega vmesnega poročila o izvajanju vladnega programa ukrepov za preprečevanje korupcije. Na prvem mestu je pregledna revizija postopkov in poslovanja TEŠ 6. Torej megalomanskega projekta, ki je tik pred dokončanjem in bo še prihodnjih nekaj desetletij bremenil energetiko ter morda celo proračun. Čeprav ga od samega začetka spremljajo sumi velikih nepravilnosti in korupcije, niti državni organi niti organi pregona nimajo celovitega pregleda nad dogajanjem in vsemi okoliščinami.

Kdo vse je osumljen več kot 161-milijonskega oškodovanja Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ), ki so jo v zadnjem desetletju vodili Uroš Rotnik, Simon Tot, Franc Rosec in trenutno Peter Dermol, in pri katerih poslih naj bi nastalo največ premoženjske škode, uradno ni mogoče preveriti. "Ker preiskava še poteka, konkretnejših podatkov še ne moremo posredovati," so za Dnevnik navedli na Policijski upravi Celje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin