Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 11. 2017,
17.19

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

KPK Borut Pahor Alma Sedlar

Torek, 28. 11. 2017, 17.19

6 let, 4 mesece

Kdo bo novi namestnik predsednika KPK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
KPK | Foto STA

Foto: STA

V teh dneh se bo iztekel rok, v katerem mora izbirna komisija predsedniku Borutu Pahorju posredovati imena kandidatov, ki so po njenem mnenju primerni za imenovanje na mesto namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Po tem, ko je Alma Sedlar nepreklicno odstopila s funkcije namestnika predsednika KPK, so v predsednikovem uradu odprli prijave za novega.

Alma Sedlar je 12. septembra nepreklicno odstopila iz funkcije namestnice predsednika KPK, saj je tam po njenih besedah vladalo "nevdržno" stanje. | Foto: Bor Slana Alma Sedlar je 12. septembra nepreklicno odstopila iz funkcije namestnice predsednika KPK, saj je tam po njenih besedah vladalo "nevdržno" stanje. Foto: Bor Slana

Zakonsko določeni predlagatelji so v izbirno komisijo imenovali svoje predstavnike konec oktobra. Državni zbor je imenoval poslanca SMC in predsednika mandatno-volilne komisije Mitjo Horvata, vlada pa profesorja na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru Benjamina Flandra. V komisiji so tudi podpredsednica Sodnega sveta Jana Petrič, član Uradniškega sveta Albin Igličar in Katarina Bervar Sternad iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij.

Komisija bo v tem delu v celoti in popolnoma samostojno preverila izpolnjevanje pogojev prijavljenih in ocenila njihovo primernost ter v 30 dneh predsedniku republike posredovala seznam kandidatov, ki so po njenem mnenju primerni za imenovanje. Njihov čas se izteče jutri, 30-dnevni rok za oddajo seznama je namreč začel teči 2. novembra.

Predsednik republike mora po prejemu tega seznama v najpozneje 30 dneh izbrati novega namestnika predsednika KPK, a zgolj izmed kandidatov, ki mu jih bo posredovala komisija.

V primeru, da med naborom ne bo našel prave izbire, bo o tem obvestil komisijo in ponovil postopek javnega poziva.

"Nevzdržno" stanje na KPK

Alma Sedlar, nekdanja namestnica predsednika KPK je v obdobju, ko je zasedala funkcijo, javno opozarjala, da je stanje, v katerem je KPK, "nevzdržno". Tri leta je zasedala to funkcijo, po tem pa je nepreklicno odstopila. V tem času se je zamenjala kar polovica sodelavcev. Pravi, da je bila deležna omejevanja pristojnosti. Na "norišnico" je opozarjala predsednika Boruta Pahorja, predsednika KPK Borisa Štefaneca pa je pozvala k odstopu.

Predsednika KPK Borisa Štefaneca je njegova bivša namestnica Alma Sedlar pozvala k odstopu. A ta je na položaju še danes in, kot kaže, uživa vso podporo. | Foto: Matej Leskovšek Predsednika KPK Borisa Štefaneca je njegova bivša namestnica Alma Sedlar pozvala k odstopu. A ta je na položaju še danes in, kot kaže, uživa vso podporo. Foto: Matej Leskovšek

Dan po imenovanju Štefaneca na funkcijo se je razširila informacija, da je bil še nedavno član politične stranke. Takrat je javnost pričakovala njegov odstop, a namesto njega sta odstopila oba namestnika. Po tem dogodku se je občutno znižala prijava koruptivnih dejanj.

Štefanec ima še danes podporo poslancev. Pred nekaj meseci je bilo namreč glasovanje o razrešitvi Štefaneca in namestnika Igorja Lambergerja, a predloga poslanci niso podprli.

Ne spreglejte