Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 8. 2015,
19.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

srčna kirurgija poročilo Andrej Možina

Sreda, 19. 8. 2015, 19.47

8 let

Katastrofalno poročilo: zaradi nepravilnega zdravljenja naj bi v UKC Ljubljana umrlo najmanj deset otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na oddelku otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana naj bi v obdobju 2007-2014 zaradi nepravilnega zdravljenja umrlo najmanj deset otrok.

To naj bi po neuradnih informacijah TV Slovenija pokazalo poročilo mednarodne komisije o nadzoru nad otroško srčno kirurgijo v UKC Ljubljana. Tega je zdravniška zbornica poslala 19 zdravnikom, ki so v njem omenjeni. Vpleteni imajo po prejemu poročila možnost, da se nanj odzovejo, potem pa bo poročilo postalo dokončno.

V poročilu naj bi še pisalo, da je v šestih letih v kliničnem centru umrlo 33 otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Viri so sicer za televizijo to zanikali, prav tako so zanikali tudi, da je zaradi strokovnih napak umrlo deset otrok.

Slabi odnosi, dela niso opravljali korektno Komisija naj bi ugotovila številne nepravilnosti, stanje naj bi bilo katadtrofalno, med drugim večina programa naj ne bi ustrezala mednarodnim merilom. V poročilu naj bi še pisalo, da so bili odnosi med zaposlenimi slabi, zdravniki pa svojega dela naj ne bi opravljali korektno. Po neuradnih informacijah televizije naj bi bili to predvsem izraelski kirurg David Mišali ter kirurga Borut Geršak in Robert Blumauer.

Odvetnik: Česa tako slabega še nisem videl, sporna je sestava komisije Kot poroča televizija, naj bi največji del odgovornosti nosilo vodstvo kliničnega centra, ki je takšno stanje dopuščalo. Poročilo se nanaša predvsem na leto 2012, ko sta bolnišnico vodila Simon Vrhunec in Brigita Drnovšek Olup. Vrhunec, Mišali in Geršak poročila za televizijo niso hoteli komentirati.

Odvetnik kirurga Blumauerja Andrej Pitako pa je za televizijo dejal, da česa tako slabega iz rok akademsko izobraženih zdravnikov še ni videl in da je sporna predvsem sestava komisije, saj v njej ni niti enega slovenskega kirurga. Zato je zahteval izvirno angleško različico poročila.

Nekatere primere preiskuje policija Kot je še poročala televizija, naj bi se z nekaterimi primeri smrti na otroški srčni kirurgiji že več kot eno leto ukvarjala policija.

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je včeraj za STA dejal, da so poročilo poslali vsem vpletenim in da ga bodo predstavili septembra. Tako tudi ne bodo čakali, če bi se pri katerem od zdravnikov zatikalo pri prevzemu pošte, je še dejal.

Možine nam sicer ni uspelo priklicati na telefon.

Ne spreglejte