Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 5. 2011,
8.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kongres volitve

Sobota, 28. 5. 2011, 8.22

7 let, 12 mesecev

Katarina Kresal je nova stara predsednica LDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dosedanja predsednica LDS Katarina Kresal ostaja na čelu stranke. Na kongresu stranke je zanjo glasovalo 216 delegatov, za njenega edinega protikandidata Blaža Kavčiča pa 127 delegatov.

Kresalovi, ki je prepričana, da je stranka v dobri kondiciji in v vzponu, je tako na čelu LDS zaupan drugi mandat. Podpredsednika stranke sta postala Zdenka Cerar in Borut Cink.

"V minulih štirih letih mandata je bilo težko" Kresalova se je po izvolitvi delegatom zahvalila za zaupanje, Kavčiču pa za korektno kampanjo. Izrazila je upanje, da bosta tudi vnaprej dobro sodelovala. V minulih štirih letih mandata je bilo težko, je povedala delegatom, a poudarila, da ji nikoli ni bilo žal, da je sprejela mesto predsednice stranke.

V izjavi novinarjem je zatrdila, da je utirila drugačno, bolj jasno politiko. "Ko so mi pred štirimi leti dali priložnost, da vodim liberalno demokracijo, ni bilo veliko junakov, ki bi se tepli za to. Več ali manj so vsi čakali, da bo počasi razvodenela. To se ni zgodilo," je dejala.

"Bilo je nešteto poskusov, da bi se moje delo umazalo" Po njenem prepričanju so kolegi in kolegice v stranki prepoznali dobro delo, energijo in resnično željo peljati politiko po temeljnih liberalnih vrednotah, "kljub temu, da je bilo nešteto poskusov, da bi se moje delo umazalo, ali razvrednotilo, ali da bi se me osebno diskreditiralo".

"Vsa ta megla, ki se je spuščala še posebej zadnje dni pred kongresom, očitno ni mogla zamegliti pogleda mojih kolegov, ki imajo malo daljši zgodovinski spomin," je povedala predsednica LDS.

"Zelo sem zvesta sama sebi" Na vprašanje, ali ne namerava spreminjati svoje politike, odgovarja, da je zelo zvesta sama sebi. Pri tem poudarja načelnost stranke in vztrajanje na programu treh vrednot; "ljudeh, delu in svobodi".

"Od Pahorja pričakujem kakšno novo potezo glede načina dela vlade" Glede tega, kako bo stranka ravnala po junijskem referendumu, se bodo pogovorili v dnevih po referendumu, je povedala Kresalova. Ne glede na rezultat na referendumu pa pričakuje, da se bodo v koaliciji pogovorili, kako naprej, od predsednika vlade Boruta Pahorja pa pričakuje kakšno novo potezo glede načina dela vlade. Prav tako se morajo po njenih besedah pogovoriti o tem, da je javna podpora "našemu delu res neznosno nizka, čeprav delamo dobre stvari".

Kresalova predlagala krčenje ministrskih resorjev Kresalova je v predstavitvenem govoru predlagala izvedbo projekta enostavne države. Prepričana je, da moramo državo organizirati drugače in začeti pri ministrstvih. Zato predlaga krčenje resorjev na šest področij, ki po njenih besedah združujejo vse bistveno: ekonomske zadeve, življenjsko okolje, znanje, svoboda in varnost, promocija in identiteta, ter kakovost življenja. Šest področij, vitka država, je pojasnila.

Kavčič ostaja član stranke Blaž Kavčič upa, da bo LDS na tej poti v prihodnosti uspešna, sam pa ostaja član stranke. Kot je povedal po razglasitvi rezultatov, je ves čas računal, da je realen kandidat, da bo razmerje na volitvah obratno ter da bo zmagal. Osebno je pričakoval, da bo večja naklonjenost spremembi politike v LDS, a "očitno temu ni bilo tako". Na vprašanje sodelovanja z vodstvom odgovarja, da izredno tesnega sodelovanja tudi doslej ni bilo, temveč je bilo formalno korektno, kot bo tudi naprej.

Zbralo se je 407 delegatov Na volilnem kongresu LDS v Ljubljani se je sicer zbralo 407 delegatov iz 163 občinskih odborov. Veliko pozornosti so delegati posvetili finančnemu poslovanju in močni zadolženosti stranke, ki ima trenutno za 1,3 milijona evrov dolgov, poleg posojil pri bankah tudi obveznosti iz tekočega poslovanja. Leta 2007, ko je Katarina Kresal prevzela krmilo LDS, je bil dolg znašal precej manjši, okoli 800.000 evrov.

Ne spreglejte