Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 7. 2016,
13.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

Karl Erjavec Miro Cerar vlada

Petek, 1. 7. 2016, 13.23

6 let, 6 mesecev

Karl Erjavec je premierju Miru Cerarju ponudil odstop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Karl Erjavec | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Zunanji minister Karl Erjavec je včeraj premierju Miru Cerarju zaradi zapleta z arbitražo ponudil odstop. Cerar se bo na ponujeni odstop predvidoma odzval jutri. V opozicijskih strankah pa izražajo dvom, da z odstopom misli resno.

Dan po odločitvi arbitražnega sodišča za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško, da je Slovenija sicer kršila arbitražni sporazum, a se bo postopek kljub temu nadaljeval, se je odzval zunanji minister Karl Erjavec. Premierju Miru Cerarju je ponudil svoj odstop. Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da se bo Cerar na ponujeni odstop predvidoma odzval jutri.

"Če že, bi lahko to storil pred enim letom"

Predsednik državnega zbora Milan Brglez verjame v obstanek koalicije. | Foto: Ana Kovač Predsednik državnega zbora Milan Brglez verjame v obstanek koalicije. Foto: Ana Kovač

V vlogi podpredsednika SMC se je Milan Brglez odzval tudi na ponujeni odstop ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca zaradi zapletov z arbitražo. Ponujanje odstopa je po njegovem mnenju nepotrebno. "Če že, bi to Erjavec lahko storil pred enim letom," je pristavil Brglez, ki verjame, da bo odločitev predsednika vlade Cerarja tehtna in jo bo temeljito premislil. Zanjo si po njegovem mnenju lahko vzame čas, saj se zaradi zunanjepolitičnih razlogov ne mudi. V Cerarjevem kabinetu so že napovedali, da se bo premier na ponujeni odstop predvidoma odzval v soboto.

Ker je Erjavec predsednik druge največje koalicijske stranke, je zaplet z arbitražo oz. Erjavčev ponujeni odstop pomemben tudi s tega vidika. Po Brglezovem mnenju je stanje v koaliciji zelo stabilno. "Glede na vreme zunaj je občasno tudi vroče. A ta koalicija bo obstala, brez skrbi," zagotavlja podpredsednik največje stranke, ki pozdravlja odločitev arbitražnega sodišča in izraža zaupanje v njegovo delo.

"Cerar naj oceni, kakšna je moja vloga"

"Naj predsednik vlade odloči, ali sem deležen zaupanja. Zlasti pa naj oceni, kakšna je moja vloga v tem postopku, predvsem glede na to delno razsodbo, ki jo je soglasno sprejelo arbitražno sodišče," je na novinarski konferenci dejal Erjavec, ki pričakuje, da bo Cerar odločitev o tem sprejel v prihodnjih dneh.

Zatrdil je še, da četudi bo Cerar ponujeni odstop sprejel, to ne bo zamajalo vladne koalicije in sodelovanja stranke DeSUS v vladi. Nakazal je, da bi imel potem dovolj dela tako v parlamentu kot v lastni stranki.

V največji opozicijski stranki SDS ponujenega odstopa niti ne želijo komentirati, saj pravijo, da bodo to storili, "ko bo resnično odstopil".

Bolj zgovoren je bil predsednik poslanske skupine Luka Mesec. Kot je dejal, je Erjavec "ponudil odstop le zato, ker želi od Cerarja slišati 'Karl, brez tebe seveda ne gre'. Če bi mislil resno, bi sam odstopil. Zdaj pa je jasno, da ve, kaj bo slišal od Cerarja". Dodal je, da je "lahko igrati načelnost takrat, ko veš, da imaš pokrit hrbet". Minister Erjavec bi tako po njegovem mnenju moral sprejeti odgovornost ne le zaradi arbitraže, ampak zaradi na splošno slabega vodenja zunanje politike.

"Če Erjavec misli resno, potem naj nepreklicno odstopi, vse drugo je zgolj teater," sporočajo tudi iz NSi.

Alenka Bratušek (Zavezništvo) iz poslanske skupine nepovezanih poslancev pa ima, kot pravi, "občutek, da želi minister Erjavec morda malo preusmeriti pozornost z 'vroče' Luke Koper. Če bi mislil resno, bi podal odstop že takoj ob objavi prisluhov in izbruhu afere," je navedla.

"Slovenija bo spoštovala razsodbo arbitražnega sodišča," je dejal Karel Erjavec. | Foto: Matej Leskovšek "Slovenija bo spoštovala razsodbo arbitražnega sodišča," je dejal Karel Erjavec. Foto: Matej Leskovšek

Slovenija bo razsodbo spoštovala

"Slovenija zaupa sodišču, da bo sprejelo pravično in dokončno odločitev o sporu o meji," je dejal Erjavec. Zatrdil je, da bo razsodba arbitražnega sodišča tako za Slovenijo kot Hrvaško zavezujoča. "Slovenija jo bo spoštovala ne glede na to, ali nam bo vsebina arbitražne razsodbe všeč, in to pričakujemo tudi od hrvaške strani," je zatrdil.

Ker pa je bil, kot je dejal, deležen kritik že od lanskega poletja, ko so se pojavili zapleti v arbitražnem procesu zaradi nedovoljenih pogovorov med slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik, da je tudi sam soodgovoren za to zgodbo, je včeraj ponudil svoj odstop.


 

Ne spreglejte