Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 3. 2017,
13.01

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Marijan Pavčnik ustavno sodišče pravosodje

Petek, 17. 3. 2017, 13.01

7 let, 1 mesec

Kandidat za ustavnega sodnika Marijan Pavčnik: Kar počne del politike, ni prav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Marijan Pavčnik | Foto STA

Foto: STA

Ustavni sodniki morajo biti nad vsakodnevnimi političnimi interesi in konflikti, je v javni predstavitvi povedal kandidat za ustavnega sodnika Marijan Pavčnik.

Kot je dejal, ta hip težko napove, kakšni izzivi ga čakajo na ustavnem sodišču, opozoril pa je, da je treba v vsakem primeru sprejemati odločitve, ki so pravne. Dodal je, da je "prava pot tista, ki pripelje do rešitve, ne pa da rešitev izsili interes, ki je v konfliktu".

Do dozdajšnjega postopka imenovanja novih ustavnih sodnikov, ki se je precej spolitiziral, je nekoliko kritičen. Strinja se, da bi ga bilo treba izboljšati. V to, na kakšen način to narediti, se danes ni hotel spuščati. Ena od rešitev bi po njegovem mnenju lahko bila tudi tista, ki jo predlaga Matevž Krivic, in sicer da se vsaka tri leta izvoli tri nove ustavne sodnike.

"Ni prav, da politika ali del nje izvaja pritisk na ustavno sodišče"

Pavčnik je prepričan, da na ustavno sodišče ne spadajo pravniki, ki mislijo politično in so s politiko interesno povezani. "Ustavni sodniki morajo biti nad vsakodnevnimi političnimi interesi in konflikti. Le trdne osebnosti, ki znajo vzpostaviti distanco, so sposobne prisluhniti druga drugi in se pri odločanju, če za to obstajajo argumenti, pridružiti drugemu tudi tedaj, ko gre za zadeve, ki so načeloma bližje sogovornikovemu svetovnemu nazoru. Ustavno sodišče, ki tovrstne strpnosti ne zmore, je ranljivo in vrednostno omahljivo," je opozoril.

Pavčnik nasprotuje temu, da politika komentira odločitve ustavnega sodišča. "Normalno je, da imamo ljudje različne poglede na politiko in drugačen svetovni nazor, kar me ne moti. Ni pa prav, da politika ali del nje z izjavami izvaja pritisk na ustavno sodišče, kot tudi ni prav, da po tem, ko pride do sodbe, politika ali del nje te odločitve komentira," je dejal. Ob tem je izrazil strinjanje z izjavami enega od kolegov, ki je dejal, da je odločitev treba sprejeti, četudi s stisnjenimi zobmi.

Dvomil o pravni korektnosti postopka v zadevi Patria

V enem izmed svojih prispevkov je Pavčnik pred leti izrazil dvom o pravni korektnosti postopka Patria. Na vprašanje, ali se bo oglašal tudi kot ustavni sodnik, če bo presodil, da je nekaj nezakonito, je odgovoril: "Načelno sem zelo zadržan do komentiranja odprtih zadev. Sam se tega držim v veliki meri. Mislim, da se sme zadeve komentirati le tedaj, kadar mislimo, da je to res nujno."

Javne predstavitve preostalih treh kandidatov - Mateja Accetta, Klemna Jakliča in Rajka Kneza - bodo potekale v začetku prihodnjega tedna.

Ne spreglejte