Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 2. 2020,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,62

6

Natisni članek

veter

Sobota, 8. 2. 2020, 4.00

4 leta, 2 meseca

Kakšno streho morate imeti, da vam je ne bo odpihnil veter #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,62

6

Zaradi orkanskega vetra, ki je v preteklih dneh pustošil po Sloveniji in se najhuje razdivjal nad gorenjsko prestolnico, tam so po zraku leteli deli strehe in so se lomila drevesa, se Slovenci že sprašujemo, kako varni so pred takšnimi neurji naši domovi. Najbolj na udaru so strehe. Strokovnjaki zato poudarjajo, da se ob gradnji hiš prevečkrat osredotočamo na to, da so te estetske, namesto na njihovo kakovost. Po hudih neurjih je treba stanje kritine vedno preveriti.

Po nemirnih vetrovnih dneh na Gorenjskem je mnogo objektov ostalo brez kritin na strehi. Odkrite strehe že dobivajo novo podobo. Popravilo na gimnaziji Franceta Prešerna se je začelo, je povedala ravnateljica.

Po nevihti je treba streho preveriti

Streha je najbolj obremenjen in izpostavljen del hiše, ki kljubuje tudi neizprosnim vremenskim razmeram. Strokovnjaki za strehe svetujejo, da je po nevihtah treba stanje kritine preveriti. "Da ugotovimo, ali je kak strešnik poškodovan. Če je eden od strešnikov razbit, bo tam vdrla voda in poškodovala izolacijo, potem še les," je dejal Damjan Golob, direktor podjetja Strešniki Golob.

dimnik streha hiša | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Zato bo sanacija pri naslednjem neurju dražja, kakor bi bila le menjava poškodovanega strešnika. Življenjska doba kritine je med 30 in 50 let, a da dosežemo to dobo, moramo upoštevati podnebne dejavnike in relief, na katerem objekt stoji. Na Primorskem, kjer je pogosta močna burja, lahke kritine niso najbolj primerne. Na območjih, kjer je slaba podlaga (Ljubljansko barje), pa ni primerna težka kritina. 

Nizek naklon ni dobra izbira

Vse več ljudi se pri gradnji osredotoča na videz strehe. Odločajo se za vse nižje naklone. "Streha pri nizkem naklonu deluje enako kot letalsko krilo. In če vemo, da letalo leti, se ne smemo čuditi, če dvigne tudi streho," je dejal Golob. Za prekrivanje strehe je treba odšteti več tisoč evrov, zato pri izbiri upoštevajte vse dejavnike, ne le estetskega videza. 
 

Ne spreglejte