Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 10. 2018,
6.46

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

slepi in slabovidni

Četrtek, 11. 10. 2018, 6.46

5 let, 6 mesecev

Mednarodni dan bele palice

Kakšno škodo bo novi zakon o osebni asistenci naredil slepim in slabovidnim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Težave slepih in slabovidnih | Foto Kaya Kamenarič

Foto: Kaya Kamenarič

Drugi četrtek v oktobru slepi in slabovidni praznujejo svetovni dan vida, 15. oktober pa je Svetovna zveza slepih leta 1970 izbrala za mednarodni dan bele palice. V zvezi društev slepih so letos pozvali pristojne institucije, naj poskrbijo tudi za njihove enake možnosti. Med drugim so se zavzeli za celovito reševanje problematike osebne asistence.

Predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Matej Žnuderl je v poslanici izpostavil, da si želijo tudi slepi in slabovidni samostojno in avtonomno sodelovati pri družbenem razvoju, vendar pri tem vse prepogosto naletijo na izzive. Enega večjih jim predstavlja pred kratkim sprejeti zakon o osebni asistenci.

Z njegovo uveljavitvijo bodo namreč slepi in slabovidni z začetkom prihodnjega leta izgubili del samostojnosti in avtonomnosti, je opomnil.

Boštjan Vogrinčič
Trendi Še vedno se spomni barv in krajev, ki jih je nekoč lahko vsaj malo videl #intervju

Slepim in slabovidnim po novem zakonu ne pripada več osebni asistent

Kot je navedel, imajo v medobčinskih društvih slepih in slabovidnih do konca leta še zaposlenih 25 osebnih asistentov, za katere so pridobili sredstva na razpisu za osebno asistenco ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Z uveljavitvijo zakona o osebni asistenci pa se bo po njegovih navedbah končalo obdobje sofinanciranja programov osebne asistence, kar pomeni, da bodo morali vse osebne asistente odpustiti. Slepi in slabovidni po njegovem mnenju ne bodo izpolnjevali pogojev za pridobitev osebne asistence v okviru pogojev, ki jih postavlja novi zakon.

Ob svetovnem dnevu vida in mednarodnem dnevu bele palice zato v zvezi pozivajo pristojne institucije, predvsem pa ministrstvo za delo, da poskrbijo tudi za enake možnosti slepih in slabovidnih. To lahko storijo s spremembo ocenjevalnega orodja za pridobitev pravice iz osebne asistence, pri čemer naj ustrezno ovrednotijo potrebe oseb z okvarami vida.

"Ob tem je nujna tudi priprava dodatnih, sistemskih ukrepov za celovito reševanje problematike osebne asistence za vse skupine invalidov ter ukrepov za ohranitev osebne asistence v prehodnem obdobju po uveljavitvi zakona," je še poudaril Žnuderl.

pes
Novice Gre pes lahko z vami tudi na avtobus?

S hudimi okvarami vida živi od osem do deset tisoč Slovencev

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je na svetu okoli 285 milijonov ljudi s hujšimi okvarami vida, od tega 39 milijonov slepih in 246 milijonov slabovidnih. Od vseh navedenih jih je 65 odstotkov starih 50 let ali več, 90 odstotkov pa jih živi v deželah v razvoju. Na svetu je kar 19 milijonov slepih ali slabovidnih otrok. V Sloveniji ima hude okvare vida med 8.000 in 10.000 ljudi, resnejše okvare pa celo med 30 tisoč in 40 tisoč ljudi, so ocenili v zvezi.

Najpogostejši vzroki izgube vida so v razvitem svetu drugačni kot v državah v razvoju. Globalno je to še vedno siva mrena, v Evropi in ZDA pa so to predvsem starostna degeneracija rumene pege, glavkom, diabetična retinopatija in znotrajočesna vnetja.

Ne spreglejte