Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 10. 2015,
17.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Horst Seehofer Bavarska Avstrija Nemčija Miro Cerar Karl Erjavec begunci

Torek, 13. 10. 2015, 17.20

6 let, 7 mesecev

Kako bo ravnala Slovenija, če Nemčija in Avstrija zapreta meje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bavarska zaradi prevelikega števila pribežnikov grozi z zaprtjem svojih meja. Če se to zgodi, ji bo Avstrija sledila. Je Slovenija na to pripravljena?

Predsednik bavarske vlade Horst Seehofer se za zdaj ni odločil, da bi zaprl mejo z Avstrijo, čeprav takega scenarija ni izključil. Pristojnosti za zaprtje državne meje Bavarska kot zvezna dežela nima, je pa zgovorno dejstvo, da jim je od zvezne vlade že uspelo izsiliti nadzor na meji. Čeprav kanclerka Angela Merkel Seehoferjeve zahteve po zaprtju meje za migrante za zdaj odločno zavrača, bi se ob še večjem navalu pribežnikov lahko zgodilo prav to.

Bavarska po svoje Seehofer se zaveda, da pristojnosti za zaprtje meje nima, pravi pa, da lahko policisti na območju Bavarske vedno vračajo vse, ki so ilegalno prestopili mejo, v Avstrijo. Opozoril je, da zunanje meje Evropske unije trenutno niso ustrezno zavarovane, zato je treba vzpostaviti notranji nadzor. Bi pa Bavarska še vedno sprejemala vse, ki bi prosili za azil.

Avstrijska notranja ministrica: To bi bila humanitarna kriza novih razsežnosti Za tak scenarij je avstrijska ministrica za notranje zadeve Johanna Mikl-Leitner napovedala, da bo meje zaprla tudi Avstrija, saj ne bi mogla poskrbeti za toliko migrantov in beguncev. "Če bo Nemčija začela vračati pribežnike, naši državi grozi humanitarna kriza novih razsežnosti," je dejala Mikl-Leitnerjeva.

Kaj bi storila Slovenija? Slovenski predsednik vlade Miro Cerar je že v petek poudaril, da Nemčija za zdaj še ni zaprla meja, in izrazil pričakovanje, da jih tudi ne bo. Premier je dejal tudi, da bo Slovenija za prebežnike še naprej ustrezno poskrbela in jim ne bo omejevala poti naprej. Hkrati je zagotovil, da bo Slovenija še naprej ostala varuh schengenske meje.

Ministrstvo za notranje zadeve ob naših vprašanjih o tem, ali sledi odločitvam nemške zvezne in bavarske vlade, zagotavlja, da je glede migracijskega dogajanja ves čas v stikih z drugimi ministrstvi in operativnimi službami. "Razmere intenzivno spremljamo in si izmenjujemo informacije v okviru pristojnosti o aktualnem dogajanju ter načrtovanih ukrepih," so sporočili z ministrstva.

Odgovor o tem, ali obstaja načrt, če bi Nemčija in Avstrija zaprli meje, slovenski pristojni organi prelagajo drug na drugega. Iz kabineta predsednika vlade sporočajo, da so konkretni postopki v pristojnosti notranjega ministrstva, na notranjem ministrstvu pravijo, da gre za politično odločitev, o kateri mora odločiti vlada. Jasnega odgovora ne o politični odločitvi ne o konkretnih ukrepih, ki bi sledili, nismo dobili.

Cerar jutri z Merklovo Slovenski premier je napovedal, da bo o tem govoril z nemško zvezno kanclerko, ko se bosta jutri in v petek srečala na zasedanju Evropskega sveta v Bruslju.

Cerar se bo na zasedanju zavzel za reševanje begunsko-migrantske krize v državah, iz katerih prihajajo pribežniki, za izvrševanje sklepov septembrskega srečanja šefov vlad in držav o vzpostavitvi tako imenovanih hotspotov ter za humanitaren in solidaren pristop k reševanju krize v Evropi, so povedali v kabinetu predsednika vlade.

Ne spreglejte