Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 6. 2014,
19.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zavezništvo Alenke Bratušek Alenka Bratušek Miro Cerar

Torek, 3. 6. 2014, 19.36

8 let

Kaj volivcem obljubljata Zavezništvo Alenke Bratušek in Stranka Mira Cerarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Preverili smo, kaj pred volitvami obljubljajo v novoustanovljenih strankah Alenke Bratušek in Mira Cerarja.

V preteklih dneh sta v domačem političnem prostoru nastali dve novi stranki. Po razkolu, ki je sledil zmagi Zorana Jankovića v boju za mesto predsednika PS, je iz stranke izstopila takrat še predsednica vlade Alenka Bratušek in se s somišljeniki odločila za samostojno pot. Minulo soboto je ustanovila stranko Zavezništvo Alenke Bratušek. Za politiko se je odločil tudi Miro Cerar. Po lanskem padcu Janševe vlade je pravnik zavrnil ponudbo Bratuškove, da bi postal mandatar, zadnje leto pa je s svojim zavodom deloval kot civilna družba. Stranko, ki nosi njegovo ime, je ustanovil v ponedeljek, ko je predstavil tudi ekipo, s katero bo delal. Danes, deset dni po prejetem poslanskem mandatu na evropskih volitvah, pa stranko ustanavlja nekdanji predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.

V pregledu programov novonastalih strank smo se vsebinsko osredotočili na pet točk, za katere menimo, da so za državo trenutno med najpomembnejšimi: ‒ privatizacija, ‒ pravna država in sodstvo, ‒ javni sektor, ‒ gospodarska rast, ‒ mladi in delovna mesta.

Predstavljamo vsebinska izhodišča Zavezništva Alenke Bratušek in Stranke Mira Cerarja, ne pa tudi Šoltesove stranke v nastajanju Verjamem. Iz te so nam odgovorili, da pred sredino ustanovitvijo ne bodo razkrivali programa za našteta področja.

Privatizacija Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB): zagovarjajo postopen in premišljen umik države iz gospodarstva za učinkovitejše gospodarjenje.

Stranka Mira Cerarja (SMC): privatizacija in stališče do nje v programu nista posebej omenjena.

Pravna država, sodstvo in sodni postopki ZaAB: ljudem želijo povrniti zaupanje, da živijo v državi, kjer vladata pravo in enakost pred zakonom. Slovenija bo dobila odgovore na nekatera najbolj boleča vprašanja. Gradnja TEŠ6 in krivci za povzročitev bančne luknje morajo dobiti kazenskopravni in odškodninski epilog. S povečanjem učinkovitosti sodstva bodo zmanjšali sodne zaostanke. Ostro se bodo bojevali proti korupciji. S korenito reformo izobraževanja sodnikov in tožilcev se mora v te poklice vrniti najkakovostnejši kader, s čimer se bo povečalo zaupanje ljudi v sodstvo.

SMC: med vodili, ki so porok za blaginjo, je pravna država omenjena na prvem mestu. Politično delovanje mora temeljiti na pravni državi, opozarjajo še na spoštovanje ustavnosti in zakonitosti ter na pravičnost in pravno varnost, spoštovanje človekovih pravic ter na neodvisnost in nepristranskost sodstva in sodnega nadzora.

Javni sektor: ZaAB: za uspešnost države morajo po mnenju stranke najprej dobro delovati slovenske občine. Števila občin ne bodo zmanjšali zgolj na podlagi matematičnih meril, ampak bo reforma temeljila na jasnih merilih njihove uspešnosti. Več kot tretjina občin ne more preživeti brez državne pomoči. Ob vključitvi vseh deležnikov v zdravstvu naj bi s sistemskimi ukrepi začeli izvajati nujno zdravstveno reformo. Z njo želijo odpraviti čakalne vrste, povečati dostopnost, dvigniti kakovost storitev, obdržati stik z razvojno medicino. Centralizirano javno naročanje v zdravstvu in dokončna ureditev javnih naročil bosta končala odtekanje javnih sredstev in omogočila boljše javno zdravstvo.

SMC: v stranki pravijo, da so za učinkovit javni sektor, ki služi ljudem in drugim deležnikom v družbi in gospodarstvu. Priložnost za izboljšanje delovanja javnega sektorja vidijo v bolj povezanem notranjem in zunanjem sodelovanju in delovanju, v hitrejši odzivnosti, strateškem in sistematičnem vodenju, preglednem financiranju in okrepljeni osebni odgovornosti tistih, ki delujejo in upravljajo javni sektor.

Gospodarska rast: ZaAB: z vlaganjem v strateške panoge, učinkovitim razdolževanjem podjetij in davčno obremenitvijo želijo ustvariti pogoje za 60 tisoč delovnih mest v enem mandatnem obdobju. Stavili bodo na podjetja z visoko dodano vrednostjo, s pomočjo energetske sanacije javnih in zasebnih stavb obudili gradbeništvo, vlagali v infrastrukturne projekte z multiplikativnimi učinki, spodbujali razvoj družinskih podjetij v turizmu in kmetijstvu.

SMC: v stranki so za več gospodarske svobode in podjetnosti, pri tem poudarjajo ustvarjanje dodane vrednosti. Zavzemajo se za opredelitev smeri, v katero se bo razvijala država. Vodila te smeri bodo: ‒ pametna specializacija, ‒ spodbujanje krožne ekonomije, ‒ zagotavljanje podjetniške in inovacijske infrastrukture, ‒ trajnostni razvoj.

To bo pri njihovem mnenju ustvarilo razmere za gospodarsko rast, okoljsko trajnost in družbeno varnost. Podpirajo tudi to, da država dolgoročno ohrani vpliv nad strateškimi infrastrukturami in viri.

Mladi in delovna mesta ZaAB: mladim želijo omogočiti polno dostopnost do izobraževalnega sistema. Zato bodo vlagali v vse ravni izobraževanja ter podpirali sobivanje vrhunskih javnih izobraževalnih ustanov z zasebnimi. Spodbujali bodo sodobne oblike dela (co-working), podjetniške pospeševalnike in inkubatorje, mlade pa karierno usmerjali že v zgodnji fazi izobraževanja. S subvencioniranjem najemnin, neprofitnimi stanovanji, trajnim najemom želijo spodbuditi samostojnejše življenje mladih. Tem želijo z jamstveno shemo in zagotovljenimi delovnimi mesti takoj po končanem študiju pokazati, kako je mogoče vzeti prihodnost v svoje roke.

SMC: v programu stranke mladi niso posebej omenjeni. Cerar jih je bežno omenil le v govoru, ki ga je imel na ustanovitvenem kongresu.

Ne spreglejte