Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 1. 2015,
15.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Siriza Grčija volitve odzivi Slovenija Miro Cerar Janez Janša Janez Janša Luka Mesec

Ponedeljek, 26. 1. 2015, 15.53

8 let

Kaj vidijo v grški zgodbi? Janša vzporednice s Slovenijo, Mesec klofuto, Cerar pa budno spremlja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Budno spremljamo, kaj se bo v Grčiji dogajalo po volitvah," pravi premier Cerar. Janez Janša pravi, da bi lahko Sirizin eksperiment gledali pri nas, Luka Mesec pa, da gre za klofuto neoliberalcem.

"Zmagovalcem na grških volitvah čestitam. Budno spremljamo, kaj se bo v Grčiji dogajalo po volitvah. Mislim, da moramo počakati na razvoj dogodkov. Ni nobenih razlogov, da bi izvajali kakšne posebne sklepe. Preprosto spremljamo razvoj dogodkov." To je prvi odziv predsednika vlade in SMC Mira Cerarja na zmago radikalno leve stranke Siriza Aleksisa Ciprasa na grških volitvah.

Zakaj bi se Cerar opredeljeval do obljub grških partnerjev? Cerar ne želi ocenjevati uresničljivosti programa Sirize. "Gre za notranjepolitično zadevo Grkov in Grčije. Grkom moramo pustiti, da oblikujejo vlado in sprožijo naslednje korake." Predsednik vlade je v izjavi novinarjem dejal, da bi morali Grčijo jemati kot enega od partnerjev v EU in evroobmočju. "V Sloveniji si bomo prizadevali, upam, da bodo tako storili tudi vsi drugi, da Grčija še naprej spoštuje pravila, ki veljajo v EU."

Bo Slovenija dobila vrnjen denar, ki ga je posodila Grčiji? Za sodbo o tem, kakšen bo razvoj Grčije v EU, je še prezgodaj. "Upamo, da bo denar, ki smo ga prispevali za ta razvoj, nekega dne prišel nazaj. Vsi čakamo, kakšen bo nadaljnji razvoj v Grčiji glede oblikovanja vlade in umestitve Grčije v krog evropskih pravil, ki jih moramo vsi enakopravno spoštovati."

Janša vidi le kratkoročno težavo, sledila bo streznitev Zmaga Sirize je težava, a le kratkoročno, pravi predsednik SDS Janez Janša. Dolgoročno pa je glede na dogajanje v Evropi in v Grčiji v zadnjih mesecih to lahko bližnjica k streznitvi, ocenjuje predsednik največje opozicijske stranke.

Janša je prepričan, da bi se lahko grški scenarij zgodil tudi v Sloveniji. "Družbena klima oziroma prepričanje, da lahko zapraviš, kolikor hočeš, samo pogum moraš imeti za to, pa bodo drugi plačali tvoje račune, je v Sloveniji verjetno drugo najbolj razširjeno v Evropi, za Grčijo."

Bolje, da Združene levice ne vidimo na delu Tako je bolje, da Sirizine neuresničljive obljube opazujemo v Grčiji, kot pa da bi "ta eksperiment delali v Sloveniji, s kakšno Združeno levico", je dejal nekdanji premier v izjavi novinarjem.

Grška vlada ima samo dve možnosti. Lahko spoštuje pravila igre, katerih bistven del je vrnitev dolgov, ali pa bo država izolirana, ker ne bo dobila svežega denarja niti za nujne potrebe. Grčija namreč ustvarja bistveno manj, kot je porabljala takrat, ko je bil standard umetno višji. "Siriza pa obljublja ravno to – da bo spet vse tako, kot je bilo takrat, ko so živeli na račun prihodnosti."

Zakaj bi morali Združeno levico videti na delu? Vodja poslanske skupine sestrske stranke Sirize, Luka Mesec iz Združene levice, seveda zgodbo vidi povsem drugače. "Zmaga Sirize za prihodnost EU pomeni veliko klofuto za dozdajšnje desničarske in neoliberalne politike, ki so se na krizo odzvale popolnoma napačno. Celotno obrobje EU, Grčijo, Portugalsko, Italijo, Španijo in Slovenijo, so potisnile v globoko dolžniško krizo."

Pomor prebivalstva in gospodarstva Siriza se zavzema za drugačen koncept reševanje krize in predvsem za novo družbeno pogodbo v Evropi. "Visoko breme dolgov ne omogoča odplačila, ne da bi država pomorila polovico prebivalstva in uničila polovico gospodarstva," nam je dejal Mesec, ki s tem misli na mnenje ekonomista in nekdanjega ministra v Janševi vladi Jožeta P. Damijana.

Mesec je prepričan, da je zmaga Sirize tudi dobra novica za Slovenijo, ker je kriza v Grčiji zelo podobna krizi pri nas, zelo podobni pa so tudi pritiski EU na obe državi. "Če bodo evropski centri moči popuščali Grčiji, bo lahko enake pravice zase zahtevalo tudi preostalo evropsko obrobje, vključno s Slovenijo, zato bi morala vlada sprejeti zahteve Sirize."

Levičarska fronta, ki obrača nov list Vodja poslancev ZL še pravi, da se v omenjenih državah že oblikuje fronta levih strank, ki se zavzema za spremembo razmerij moči. "Videti je, da bo letos po Sirizi zmagala še stranka Podemos v Španiji in Sinn Fein na Irskem. To pomeni začetek konca neoliberalne EU. Tako se obrača nov list v evropski zgodovini," je optimističen Mesec.

Erjavec gleda v prazne obljube Predsednik DeSUS Karl Erjavec ocenjuje, da so Sirizine obljube prazne, ker jih ni mogoče izpeljati. "Pozneje bo zato razočaranje toliko večje," nam je dejal zunanji minister, ki dvomi o obljubah o brezplačni elektriki ali pa o ponovnih pogajanjih z EU o dolgovih.

"Vlada Ciprasa verjetno ne bo prav dolgo zdržala, ampak bodo verjetno zelo hitro parlamentarne volitve," je prepričan Erjavec, ki pa opozarja, da v Evropi pridobivajo tako radikalno leve kot radikalno desne stranke.

Erjavec kot politični analitik Bi lahko zaradi trendov v Evropi pridobila tudi Združena levica? "V javnomnenjskih raziskavah se bo to poznalo, a že čez nekaj časa bo jasno, za kakšno politiko gre. Ne predstavljam si, da bi Grčija zapustila EU in evro ter da ne bi plačala dolgov."

Židan spoštuje grško ljudstvo, skrbijo ga dolgovi Predsednik SD Dejan Židan pravi, da je sporočilo grških volivk in volivcev jasno – dovolj je tako ostrih varčevalnih ukrepov in diktata evropske trojke. V stranki kmetijskega ministra pravijo, da je treba takšno voljo ljudstva spoštovati, a so hkrati zaskrbljeni glede vprašanja odplačila grških dolgov.

"Socialni demokrati hkrati pričakujemo proevropsko napredno grško vlado, ki se bo bojevala proti korupciji, davčnim oazam in utajam davkov ter bo sposobna konstruktivnega dialoga z vsemi strankami in evropskimi partnerji. Upam, da najverjetnejši novi premier Aleksis Cipras ljudem ni dajal iluzornih obljub, saj si teh Grčija ne more privoščiti. Skrajni čas je za poštene in verodostojne politike," so sporočili iz SD.

Zakaj Cipras ni bral programa Ljudmile Novak? V Novi Sloveniji – krščanskih demokratih Ljudmile Novak pravijo, da ni mogoče primerjati razmer v Grčiji in Sloveniji. Kot rešitev pa ponujajo svoj gospodarski program.

"Če želimo v Sloveniji preprečiti grški scenarij, ko se je država znašla tik pred bankrotom in posledično postala odvisna od tujih finančnih trgov, mora vlada opraviti domačo nalogo. To pa je spodbujanje podjetniškega okolja, ki bo omogočilo nova delovna mesta, in umik politike iz gospodarstva."

Kaj pravi tista, ki nas je rešila trojke? V Zavezništvu Alenke Bratušek spoštujejo demokratično odločitev grških volivcev, pomembni pa bodo prihodnji meseci, ko bo bolj jasno, kakšno bo ravnanje Grčije.

"Kot Slovence nas lahko skrbi morebitni odpis dolgov Grčiji, kajti to za nas pomeni 1,2 milijarde evrov, ki jih bomo morali najti v naših žepih. Vendar pa ni nujno, da se bodo te skrbi uresničile, kajti nekaj so predvolilne obljube in nekaj drugega realnost, s katero se bo soočil novi predsednik vlade."

Tako pravijo v stranki nekdanje premierke Bratuškove, ki se je v času vladanja in tudi po padcu njene vlade hvalila, da je Slovenijo rešila pred trojko.

Ne spreglejte