Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Četrtek,
21. 3. 2013,
12.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 21. 3. 2013, 12.50

8 let

Jerovšek je hotel Erjavca zaščititi pred slabo vlado

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Isti poslanci in isti kandidati za ministra, pa vseeno različno glasovanje o kandidatovih sposobnostih.

V vladi Alenke Bratušek so trije ministri, ki so na ministrskih stolčkih sedeli že v vladi Janeza Janše, in sicer Karl Erjavec kot minister za zunanje zadeve, Tomaž Gantar kot minister za zdravje in Senko Pličanič kot minister za pravosodje. Zanimivo pa je, da je bilo glasovanje na matičnih odborih o njihovih sposobnostih ponovno prevzeti ministrski resor diametralno nasprotno, kot je bilo glasovanje pred enim letom.

Poklicali smo nekaj poslancev in jih vprašali, zakaj so se premislili, bodisi da kandidat nenadoma ni več dober bodisi da je praktično čez noč postal najboljši možen.

Jerovšek: Erjavca sem hotel zaščititi Jožef Jerovšek (SDS) nam je zaupal, da je hotel Karlu Erjavcu samo pomagati: "Zaupal sem mu, za razliko od nekaterih, ki so ga na seji odbora hvalili, kako dobro se bo še naprej obnašal na zunanjepolitičnem parketu. Škoda pa ga je skuriti v tej vladi, ker bo to slaba vlada. Ker sem ga hotel zaščititi, sem glasoval proti."

Bevk: Vse se je dobro izteklo Svoje mnenje je o Erjavcu spremenil tudi Samo Bevk (SD): "Ratificirali smo pristopna pogajanja s Hrvaško. Od memoranduma pri arbitraži do memoranduma pri Ljubljanski banki se je vse dobro izteklo. Zato sledi moja podpora kandidatu in zato, ker smo podprli mandatarko, iz česar sledi, da bomo podprli tudi vlado. Sam pred enim letom sicer nisem glasoval, sem bil pa proti Janševi vladi."

Črnak Meglič: Obakrat sem ministra podprla Čeprav se zdi nemogoče, pa so tudi taki, ki svojega mnenja v enem letu niso spremenili. "Obakrat sem ministra Gantarja podprla. Mi smo korektni in za razliko od zdajšnje opozicije dobre predloge tudi podpremo," nam je povedala poslanka Andreja Črnak Meglič.

Bistvena razlika je v koalicijski pogodbi Tako so bili konkretni poslanci o konkretnih ministrskih kandidatih. Bolj splošne razloge, zakaj je večina poslancev v enem letu povsem spremenila mnenje, pa sta podala vodji največjih poslanskih skupin v parlamentu. V Odmevih je Jani Möderndorfer (PS) povedal: "Koalicijska pogodba, ki so jo podpisali takrat, in zaveze, ki so jih imeli, so bili napačni. To je bistvena razlika. Zato obstajajo koalicijske pogodbe, da se vsi koalicijski partnerji zavežejo, kaj bodo počeli. Ena od temeljnih načel te vlade je, da ne bodo strašili ljudi, ne bodo posegali v reze in zmanjševali njihovo socialno varnost. To je bistvena razlika."

Danes lahko ministre sodijo po dejanjih Tudi Jože Tanko (SDS) je v Odmevih našel obrazložitev: "Razlika je bistvena. Ko smo mi postavljali vlado, smo iz koalicijskega nabora vzeli ljudi, ki so bili najboljši. Po letu dni izvajanja se je pokazalo, kateri ministri so uspeli kaj realizirati. Minister Pličanič ni naredil nobene reforme na področju pravosodja. Ne pri sodnih zaostankih, ne pri skrajševanju sojenj, ne pri insolventni zakonodaji, ne pri zasegu premoženja nezakonitega izvora. Skratka nič. Podobno lahko ugotovimo za ministra Gantarja. Razen zakona o zdravstveni dejavnosti, kjer se je združilo nekaj zdravstvenih zavodov, ni bila narejena nobena korenita reforma na področju zdravstva. Mi lahko te ministre sodimo po dejanjih, po rezultatih dela."

Čas pa bo pokazal, kdaj so isti poslanci o istih kandidatih imeli prav in kdaj so se motili.

Ne spreglejte