SiolNET. Novice Slovenija
3,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je v Sloveniji ogrožen obstoj zasebnih vrtcev? #video

3,27

termometer

Ministrstvo za izobraževanje je pripravilo novelo zakona o vrtcih, ki občinam daje možnost, da same določijo višino financiranja zasebnih vrtcev.

Zasebne vrtce je predlog razburil, pri čemer opozarjajo, da bo v tem primeru veliko zasebnih vrtcev zaprlo vrata ali pa bodo ti dostopni le še bogatim.

Kot piše v predlogu, bi imela vsaka občina - takrat ko bo imela prosta mesta v javnih vrtcih - možnost, da sama določi, v kolikšni meri bo sofinancirala zasedena mesta v zasebnih vrtcih.

Postavlja se vprašanje, ali novela ogroža obstoj zasebnih vrtcev pri nas in ali je država, ki kljub sodbi ustavnih sodnikov ne želi financirati zasebnih šol, zanetila novo vojno.

V oddaji Argument na Planetu so Hojka Oman iz Združenja zasebnih vrtcev, državna sekretarka na šolskem ministrstvu Martina Vuk, mama dveh otrok Petra Kordež, Marija Fabčič iz Mestne občine Ljubljana in županja Trbovelj Jasna Gabrič razpravljali o tem,

- ali je ogrožen obstoj zasebnih vrtcev pri nas,

- ali so največji poraženci bitke otroci in starši in

- kako bo ukrep udaril v različnih koncih Slovenije.

Argument vrtci Foto: Peter Susič

Združenje zasebnih vrtcev: Vrtci bodo dosegljivi le peščici privilegiranih

Predlog je močno razburil Združenje zasebnih vrtcev Slovenije. Slednje je pripravilo posebno peticijo, ki se ji je do zdaj pridružila več kot polovica zasebnih vrtcev in v kateri opozarjajo pred negativnimi posledicami omenjenega predloga.

Med drugim ugotavljajo, da bodo, če bo predlog sprejet, zasebni vrtci, ki naj bi bili trenutno dosegljivi vsem, dosegljivi le še peščici privilegiranih, večji del zasebnih vrtcev pa da bo prisiljen zapreti svoja vrata.

Prepričani so, da poskuša ministrstvo s spremembami doseči monopol javnih vrtcev na področju predšolske vzgoje, kar pa da se bo odrazilo predvsem "v padcu kakovosti", je poročala STA.

Oddajo Argument, ki je na sporedu vsak četrtek ob 21. uri, si lahko na Planetu ogledate tudi s funkcijo ogled nazaj.

Preberite še:

Miro Cerar Novice Je Cerar primeren za evropskega komisarja? #Argument #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin