Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
8. 1. 2021,
18.40

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

13

Natisni članek

Siol plus zakon vlada stanovanja

Petek, 8. 1. 2021, 18.40

2 leti, 10 mesecev

Je to rešitev, ki jo čakamo že vrsto let?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

13

Stanovanja v Ljubljani | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Vlada je na včerajšnji seji potrdila novelo stanovanjskega zakona, ki med drugim predvideva uvedbo javne najemne službe (JNS). Ta bi imela vlogo posrednika, upravitelja in vzdrževalca najemnih stanovanj.

Stanovanja bi JNS najemala na trgu in jih oddajala v najem. S tem bi lastnike stanovanj razbremenila vseh poslov in tveganj, povezanih z oddajo, dolgoročno pa jim bo zagotavljala prejemanje rednih dohodkov. S tem želijo na ministrstvu za okolje in prostor k oddajanju stanovanj spodbuditi tudi tiste lastnike praznih stanovanj, ki imajo zadržke glede tveganj, ki jih oddaja stanovanj prinaša.

Med temeljnimi novostmi, ki bodo po oceni vlade zaustavile krčenje števila javnih najemnih stanovanj in omogočile pridobivanje novih, so izpostavili še omogočeno višje zadolževanje stanovanjskih skladov, uskladitev višine neprofitne najemnine ter prilagoditev sistema subvencioniranja, ki bo zaščitil socialno ogrožena gospodinjstva.

Stanovanjski bloki
Novice Bo z novim zakonom res na voljo več stanovanj?

Bistvene predlagane spremembe in dopolnitve zakona so uskladitev neprofitne najemnine, postopna uskladitev vrednosti točke z obstoječe vrednosti 2,63 evra na novo vrednost 3,50 evra v triletnem obdobju, prilagoditev sistema subvencioniranja najemnine za zaščito socialno ranljivih ob uskladitvi neprofitne najemnine, izvajanje javnega najema stanovanj, obvezni ločeni fiduciarni računi za rezervni sklad vsake večstanovanjske stavbe posebej, znižanje potrebnih soglasij etažnih lastnikov za izboljšave in za gradbena dela, za katera je potrebno gradbeno dovoljenje, in skrajšanje odpovednih rokov najemne pogodbe.

Med spremembami so izpostavili tudi predkupno pravico stanovanjskega sklada pri prodaji zazidljivih občinskih zemljišč, namenjenih večstanovanjski gradnji, razširitev inšpekcijskih določb ter določitev izvršbe inšpekcijske odločbe s prisilo z denarno kaznijo, poroča STA.

Stanovanjski bloki
Novice Kljub epidemiji izredno zanimanje za nakup stanovanj

Novelo podpira tudi Gospodarska zbornica Slovenije

"Na področju najemnih razmerij predlog zakona vsebuje nekatere rešitve, ki bodo bistveno pripomogle k izvajanju stanovanjske politike v Republiki Sloveniji. Med temi velja izpostaviti predvsem uskladitev vrednosti točke za izračun neprofitne najemnine, ki se ni uskladila že 13 let. To je tudi eden od najpomembnejših razlogov za upadanje števila javnih najemnih stanovanj v zadnjih desetih letih. Zadovoljni smo tudi, da je ministrstvo sprejelo našo pobudo za povišanje zgornje meje subvencij za najemnino, s čimer bo država preprečila, da bi breme uskladitve neprofitnih najemnin nosili socialno najšibkejši," so se na vladno potrditev novele odzvali na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Druga pomembna pridobitev je po njihovih besedah uvedba javne najemne službe, ki bi ravno tako morala prispevati k lažji dostopnosti do najemnih stanovanj. Čeprav sprejeti predlog zakona v tem delu njihovim predlogom ne sledi v celoti, pozdravljajo že uvedbo te rešitve, ki, kot pravijo, v nekaterih evropskih državah pomembno prispeva k reševanju stanovanjske problematike.

Stanovanja v Ljubljani | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

parlament
Novice Kdo so poslanci, ki živijo v stanovanjih v lasti državnega zbora

Izpostavili so tudi predvideno zvišanje omejitev zadolževanja stanovanjskih skladov, "kar bo prispevalo predvsem h kratkoročnemu zagotavljanju sredstev za stanovanjsko gradnjo in s tem h krepitvi javnega najemnega fonda".

"K lažjemu zagotavljanju stanovanj pa bo nedvomno pripomogla tudi predkupna pravica Stanovanjskega sklada RS za občinska zemljišča, namenjena stanovanjski gradnji. Tudi na področju upravljanja večstanovanjskih stavb predlog zakona prinaša pomembne rešitve. V tem smislu predvsem pozdravljamo nižanje potrebnih soglasij za sprejemanje nekaterih pomembnih odločitev etažnih lastnikov. Pomembno novost predstavlja tudi uvajanje možnosti elektronskega odločanja etažnih lastnikov, kar se je še posebej izpostavilo v času epidemije," so še zapisali.

Ne spreglejte