Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
10. 7. 2013,
16.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pošta

Sreda, 10. 7. 2013, 16.24

8 let

Je poštar dobil odpoved zaradi zamujanja ali opozarjanja na nepotizem?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pismonošo Igorja Semiča so na pošti uradno odpustili zaradi zamujanja, a sam vidi razloge za odpoved predvsem v svoji sindikalni dejavnosti in opozarjanju na nepotizem v primeru Aleša Hauca.

Na delovnem in socialnem sodišču je bila obravnava v zvezi s tožbo nekdanjega poštarja Igorja Semiča zoper Pošto Slovenije. Semiča so na namreč odpustili iz krivdnih razlogov, ker je, kot trdijo na pošti, zamujal na delo.

"Iskali so razlog za odpoved, zamujanje se jim je zdelo najbolj primerno" Vendar Semič trdi, da so navedbe o zamujanju na delo izmišljene. Pravi razlogi za odpoved so tako po njegovih besedah v njegovi sindikalni dejavnosti, opozarjanju na nepravilnosti na pošti, zahtevah po izplačilu nadur, še posebej pa v opozarjanju na nepotizem v primeru zaposlitve Karmen Nebec Hauc, svakinje takratnega generalnega direktorja pošte Aleša Hauca, na posebej zanjo ustvarjeno delovno mesto namestnice direktorja poslovne enote Ljubljana.

Semič poudarja, da nikoli ni zamujal na delo in da so beleženje o prihodih zaposlenih na delo izvajali nenatančno, sistematično zapisovanje njegovih prihodov na delo v obdobju, ko mu očitajo največ zamujanja, pa je njegova nadrejena Blažena Ciboci vodila diskriminatorno. "Iskali so razlog za odpoved in zamujanje se jim je zdelo najbolj primerno," je poudaril Semič.

Tudi Marko Blatnik iz sindikata KS90 je prepričan, da so Semiču odpoved izrekli nezakonito, saj naj bi hodil v službo po pravilih, ki jih je določil delodajalec, zato mu ni mogoče ničesar očitati.

"Semiča sem večkrat opozorila, da zamuja na delo" Cibocijeva je med pričanjem na sodišču povedala, da evidenco o prihodih zaposlenih na delo vodi ročno, nato pa podatke pozneje vpiše v računalnik. Iz evidence je mogoče razbrati, da naj bi Semič na delo pogosto prihajal po šesti uri, ko bi moral biti na svojem delovnem mestu. Glede tega je Semičev odvetnik Mitja Pavšič poudaril, da Cibocijeva ni bila vedno fizično prisotna ob Semičevem prihodu v službo in zato ni mogla natančno vedeti, ob kateri uri je prišel.

Cibocijeva je v nadaljevanju pričanja pojasnila, da je Semiča večkrat opozorila, da zamuja na delo in da si odredbo o neenakomerni razporeditvi časa razlaga napačno, vendar naj bi ji odgovarjal, da on to lahko počne in da ona nima pojma.

Zoper Semiča je tako podala predlog za ukrepanje, ob tem pa je zatrdila, da ji tega nihče ni naročil, ampak da se je za ta korak odločila po tem, ko so preostali zaposleni pritisnili nanjo z očitki, da Semiču dovoli, da zamuja. Po njenih besedah je občasno na delo zamudil tudi kdo drug med sodelavci, zoper enega od njih pa je podala predlog za ukrepanje.

Semič je po njenih besedah razlagal še, da se jim v Mariboru, kjer ima Pošta Slovenije svoj sedež, "tresejo gate", ko pridejo tja s sindikatom. Še posebej naj bi se "tresle gate", kot je po besedah Cibocijeve govoril Semič, Alešu Haucu.

Nadzorniki pošte so se z zadevo le seznanili Obrnili smo se tudi na Pošto Slovenije in jih povprašali, ali je njihov nadzorni svet obravnaval sum nepotizma pri imenovanju Karmen Nebec Hauc na položaj namestnice direktorja poslovne enote Ljubljana in njeno vlogo pri odpovedi poštarju Igorju Semiču ter ali so v zvezi s tem sprejeli kakšne sklepe.

"Nadzorni svet Pošte Slovenije je omenjeno zadevo obravnaval na svoji 20. seji konec 27. februarja letos, na kateri je sprejel sklep, da se je seznanil z okoliščinami redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi Igorja Semiča in okoliščinami zaposlitve Karmen Nebec Hauc," se glasi odgovor, ki smo ga prejeli.

Ne spreglejte