Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 3. 2015,
11.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Janko Veber

Četrtek, 26. 3. 2015, 11.53

8 let

Je Janko Veber že odpisan? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vodja poslancev SD Matjaž Han pravi, da država ne sme biti talec nobenega ministra. To bi lahko pomenilo, da kljub dozdajšnji trdni podpori v SD ministra Janka Vebra ne bodo več branili za vsako ceno.

Matjaž Han je po koalicijskem sestanku pred sejo vlade dejal, da med koalicijskimi strankami ni bilo polemične razprave. "Bil je normalen pogovor o težavi, ki jo imamo. Upam, da država ni ujetnik nobenega ministra, to tudi ne sme biti. Je pa res, da smo po svojih podatkih in po pogovoru z Jankom Vebrom Socialni demokrati prepričani, da ni storil nič nezakonitega. Upam, da bo to spoznal tudi predsednik vlade Miro Cerar, ko bo konec tedna dobil še nekatere papirje."

Ponedeljek bo dan D za Janka Vebra Po Hanovih besedah gre za zapisnik kabineta direktorja obveščevalno-varnostne službe (OVS) obrambnega ministrstva, ki ga bo poleg druge dokumentacije v aferi OVS predsednik vlade proučil do ponedeljka.

Takrat bo sestanek vrha vladne koalicije, po katerem bo verjetno jasno, ali bo obrambni minister obdržal položaj kljub aferi OVS, ko je vojaškim obveščevalcem naročil analizo privatizacije Telekoma Slovenije.

Kaj pa odhod SD iz koalicije? Ali bi morala SD zapustiti koalicijo, če bi moral oditi Veber? "To so hipotetična vprašanja. Ta trenutek v tej fazi seveda ne razmišljamo o tem." Kakšno pa je Hanovo osebno mnenje? "Moje mnenje je, da se to ne bo zgodilo, ker se ne bo ugotovilo, da je z gospodom Vebrom karkoli narobe."

Vodja poslancev najmanjše koalicijske stranke, ki po morebitnem odhodu iz koalicije ne bi povzročila takojšnjega padca vlade, saj bi imela koalicija v parlamentu še vedno tesno večino, pravi, da si želi čimprejšnjega konca razprave o obrambnem ministru. "Upam, da bo v ponedeljek zgodba končana."

Dodaja, da "država potrebuje popolno vlado" in verjame, da se bo izšlo tako, kot pričakujejo v SD, torej s sklepom, da Janko Veber ni storil nobene napake.

Kdo zaupa Janku Vebru? Veber je sicer prejšnji teden po pogovoru s Cerarjem izrazil prepričanje, da ima zaupanje predsednika vlade, uporabil je celo besedno zvezo "zaupa v celoti". Afero je označil za banalno. Te besede so bile nenavadne ob dejstvu, da Cerar ni bil popolnoma zadovoljen s pojasnili obrambnega ministra in je Vebru naročil dopolnitev poročila o aferi OVS.

Cerar se je prejšnji teden na naše vprašanje o Vebrovem mnenju o zaupanju odzval takole: "To je ministrova ocena. Predsednik vlade bo o tem ocenjeval oziroma se opredelil glede na dodatna pojasnila, ki jih pričakuje, in veljavno zakonodajo. Se pa z ministrom Vebrom strinjata, da je ta vprašanja treba razjasniti."

Cerar in Veber bosta še enkrat sejala Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je napovedala, da se bo predsednik vlade z Vebrom pogovoril še enkrat. "Na podlagi tega pogovora in gradiva, ki mu ga bo minister dostavil, se bo premier konec tedna odločil in sporočil svojo oceno na vrhu koalicije, ki bo v ponedeljek dopoldne."

Kakšni scenariji so v igri? So v koaliciji preigrali scenarij, če bi Cerar zamenjal Vebra oziroma če bi SD zapustila koalicijo? "Pogovarjali smo se o dozdajšnjem delu koalicije, deloma tudi v povezavi s tem vprašanjem. Presodili smo, da je bilo to delovanje do zdaj izjemno korektno in pozitivno ocenjeno ter da si želimo, da takšno ostane tudi naprej."

Zakaj Jurša govori tako kot Han? Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je o Janku Vebru uporabil podobno besedno zvezo kot Matjaž Han. "Jasno sem povedal, da si želimo trdne koalicije, ker bo lahko le to prineslo določene rezultate. Upam, da bomo zadeve razčistili. Tudi če je minister prekoračil pooblastila, ne more ena oseba odločati o prihodnosti države, niti o skupni koaliciji." Vprašanje se je sicer nanašalo na to, kako bi koalicija delovala brez SD.

Za DeSUS ostaja najpomembnejše vprašanje, ali je Veber prekoračil pooblastila ali ne. "Prav je, da predsednik vlade temeljito preuči in pregleda vso dokumentacijo ter se pogovarja s strokovnjaki s tega področja. Varnostno-obveščevalne zadeve so zelo občutljive tako za politiko kot za državljane, ne sme priti do nekih negativnih odgovorov, odgovori morajo biti jasni, čisti in nedvoumni," je dejal Jurša.

Zakaj bi imel Karl Erjavec korist? Stranka DeSUS bi se v koaliciji zelo okrepila, če bi SD odšla iz vlade. Upokojenska stranka bi dobila še kakšen ministrski resor, Cerar pa bi bil popolnoma odvisen od stranke Karla Erjavca, ki bi s svojimi desetimi glasovi zagotavljala minimalno večino v parlamentu oziroma 46 glasov.

Premier bi lahko to ublažil le s tem, da bi v koalicijo povabil NSi, v kateri so takšne špekulacije že zavrnili, ali pa Zavezništvo Alenke Bratušek, ki je bila s Cerarjem v velikem sporu zaradi zgodbe o komisarskem položaju v Bruslju.

Ne spreglejte