Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 7. 2014,
9.43

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša poslanec

Torek, 15. 7. 2014, 9.43

5 let, 2 meseca

Janša zanika, da se namerava odreči poslanskemu mandatu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zaprti prvak stranke SDS Janez Janša je zanikal, da se namerava odreči poslanskemu sedežu v novem parlamentu, na katerega je bil izvoljen na nedeljskih volitvah.

Spletni portal pozareport piše, da naj bi se Janša, ki v zaporu na Dobu prestaja dveletno zaporno kazen zaradi primera Patria, glede na okoliščine odrekel svojemu poslanskemu mandatu, namesto njega pa bi v parlament prišel Božo Predalič. Prvak SDS nam je zanikal, da se namerava odpovedati poslanskemu mandatu in dodal, da ga o tem ni nihče nič vprašal. "Zame je v okraju glasovalo 6.023 volilcev, za Cerarja pa 4.280," pa je zapisal na družabnem omrežju Twitter.

Mandate potrdi DZ Državni zbor mandate novoizvoljenih poslancev potrdi na prvi seji po izvolitvi, kar bo predvidoma 1. avgusta. Na seji bodo poslanci najprej oblikovali mandatno-volilno komisijo. Ta bo pregledala potrdila o izvolitvi in morebitne pritožbe kandidatov in predstavnikov kandidatnih list zoper odločitve volilne komisije, ki lahko vplivajo na potrditev mandatov, ter sestavila poročilo za državni zbor. O potrditvi mandatov odloča DZ na predlog mandatno-volilne komisije.

Bo obdržal mandat? Zakon o poslancih daje DZ možnost, da spornih mandatov ne potrdi. Ob tem pa, kot kaže, potrditev mandata Janši ni vprašljiva. Mandat bo dobil, vprašanje je, ali ga bo obdržal. Zakon o poslancih navaja, da poslancu mandat preneha, če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šestih mesecev. Nekateri pravniki menijo, da bi Janši mandat lahko odvzeli le, če bi bil obsojen v času, ko je že poslanec.

O pravni zagati se je razpisal tudi hrvaški spletni portal Index, ki omenja možnost, da bi Janša polovico mandata oddelal iz zapora, polovico pa na svobodi.

Če sodba pade, bi lahko zahteval odškodnino Če bodo Janši mandat potrdili, se pojavlja vprašanje, ali ga bodo z zaporniškim kombijem vsako jutro vozili z Doba v DZ in nazaj, za Dnevnik piše Uroš Škerl Kramberger. Zaporniki imajo pravico do namenskih izhodov, kadar določenih nujnih dolžnosti ne morejo opraviti na noben drug način. "Naša presoja bo temeljila na tem, ali je mogoče poslansko vlogo opravljati tudi drugače ali pa mora biti poslanec nujno fizično prisoten," je za Dnevnik povedal v. d. generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj.

V primeru, da bi Janša poslanski sedež izgubil, njegova kazenska obsodba na vrhovnem ali ustavnem sodišču pa bi padla, se ne bi mogel vrniti v DZ. Mandat mu namreč ne bi bil (začasno) prekinjen, ampak bi povsem prenehal. Potem bi lahko Janša zahteval odškodnino za izgubljeno službo, dodaja Dnevnik.

Ne spreglejte