Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 3. 2022,
7.48

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

36

Natisni članek

gorivo Janez Janša Janez Janša

Torek, 8. 3. 2022, 7.48

2 leti, 1 mesec

Janša z dobavitelji o zalogah goriva v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

36

gorivo dizel bencin črpalka | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Zaradi napovedanih podražitev pogonskih goriv, zunaj avtocest je z današnjim dnem liter bencina dražji za deset, liter dizla pa za dvajset centov, se je včeraj vlada sestala z vodilnimi dobavitelji naftnih derivatov pri nas. Po današnjem vladnem posvetu v okviru obiska severnega dela osrednjeslovenske regije je v izjavi za medije gospodarski minister Zdravko Počivalšek napovedal ukrepe za zagotavljanje vzdržne cenovne politike pogonskih goriv. "Država bo zadostno količino naftnih derivatov zagotovila iz blagovnih rezerv in skrbela za to, da cene ne bi eksplodirale," je pojasnil Počivalšek.

Predsednik vlade Janez Janša je skupaj z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom in ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem v večernih urah opravil sestanek z vodilnimi v Petrolu, MOL-u in OMV o zalogah in dobavah naftnih derivatov v prihodnjih tednih ter ukrepih za nemoteno oskrbo tudi v primeru prekinitev dobav iz Ruske federacije.

Janša: Ni razloga za paniko

Janša je pred včerajšnjim sestankom sicer na družbenem omrežju Twitter zapisal tudi, da ima Slovenija dovolj zalog naftnih derivatov, zato goriva ne bo zmanjkalo. Poleg tega bo vlada v primeru radikalne rasti maloprodajnih cen sprejela dodatne ukrepe za ublažitev. "Nobenega razloga za kakršnokoli paniko," je ob tem navedel predsednik vlade Janez Janša.

Embargo na rusko nafto bi lahko imel katastrofalne posledice na svetovnih trgih, cena sodčka se lahko dvigne tudi na 300 evrov, je opozorila Moskva in grozila z zaprtjem plinovoda Severni tok 1, poročajo ruske tiskovne agencije. 

Počivalšek o cenah goriv: obstaja več možnosti ukrepanja

Država bo zadostno količino naftnih derivatov zagotovila iz blagovnih rezerv, skrbela pa bo tudi za vzdržno cenovno politiko, je danes po vladnem posvetu v okviru obiska severnega dela osrednjeslovenske regije dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Na to temo bo v sredo potekala tudi seja vlade.

Kot je zagotovil Počivalšek, ima Slovenija dovolj rezerv naftnih derivatov, da nas malo daljše težave pri oskrbi ne bodo prizadele. "Vsekakor bo država intervenirala s količinami, da zagotovimo naftne derivate," je poudaril v izjavi za medije v Medvodah. 

Pri cenah je po ministrovih besedah več možnosti ukrepanje. "Skladno z intervencijo iz blagovnih rezerv se bomo odločili, kako zagotoviti vzdržno cenovno politiko v prihodnjem mesecu. Vsekakor pa bo država skrbela za to, da cene ne bi eksplodirale," je zagotovil.

Kot je poudaril Počivalšek, so od trgovcev pridobili informacije o zalogah in nabavnih tokovih ter informacije o tem, kje so težave. "Mi pa smo jih obvestili, kako si predstavljamo vzdržno cenovno politiko v prihodnje," je pojasnil. 

Tonin: To je najmočnejša poteza za zaustavitev vojne

Obrambni minister Matej Tonin je medtem v izjavi za medije dejal, da je najmočnejša poteza, ki je na voljo Zahodu za zaustavitev ruske vojne v Ukrajini, poseg v samo "srce financiranja" te vojne, to je v nafto in plin.

"Če se bodo v prihodnjih dneh zavezniške države odločile za embargo na nafto in plin iz Rusije, bo to gotovo globoko zarezalo v Rusijo in najmočneje prizadelo vojaški stroj Vladimirja Putina," je dejal.

S tem bi vojno po njegovih ocenah najhitreje ustavili, stališče Slovenije zato pa je, da je treba stvari maksimalno zaostriti s sankcijami takoj, "tudi če nas bo nekoliko bolelo", je dejal.

Za koliko se bo poznalo v denarnici?

Liter bencina je na črpalkah zunaj avtocest dražji za okrog deset, liter dizla pa kar za 20 centov. Najcenejši liter dizelskega goriva v Ljubljani stane 1,64 evra, ob avtocesti pa 1,73 evra. Pri bencinu je najnižja cena 1,45 evra, ob avtocesti ta cena naraste na 1,62 evra za liter.

Pri 50-litrski posodi za gorivo to pomeni v primeru bencina višji račun za pet, pri dizlu pa za deset evrov.
gorivo dizel bencin črpalka
Avtomoto Podražitev: danes res veliko dražja bencin in dizel
Nada Drobne Popovič, Aleksander Čeferin, Alexander Dyukov
Novice Nada Drobne Popović je bila pri Gazpromu brez Čeferina

Ne spreglejte