Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 10. 2013,
21.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša

Sreda, 30. 10. 2013, 21.46

8 let

Janša: Slovenija postaja vroči kostanj območja evra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvak SDS Janez Janša je ocenil, da Slovenija "postaja vroči kostanj" območja evra.

Večina držav namreč izstopa iz kriznih mehanizmov ali pa so na dobri poti, medtem ko je za Slovenijo še vedno napovedan padec BDP. Slovenija bo po njegovem mnenju za zunanjo pomoč zaprosila, ko se bo vlada odločila, da jo reši. Janša je v pogovoru za tretji program Televizije Slovenija med drugim izpostavil, da si bo morala Slovenija prihodnje leto izposoditi pet milijard evrov, kar je glede na osemmilijardni proračun ogromna številka.

Prepričan, da bi večina Slovencev raje izbrala cenejši denar Spomnil je, da denar lahko dobimo bodisi s prodajo obveznic na mednarodnih trgih po visokih obrestnih merah bodisi zaprosimo za cenejši denar iz stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM). Pri tem bo morala po mnenju Janše Slovenija tako ali tako izpolniti naloge, ki naj jih narekuje tujina. Zato je tudi prepričan, da bi večina Slovencev raje izbrala cenejši denar. Janša je tako ponovil oceno, da bo Slovenija morala zaprositi za mednarodno pomoč

Napoved nadaljevanja padanja bruto domačega proizvoda (BDP) sicer, kot pravi, v ekonomskem smislu ni velika težava, je pa v političnem smislu, saj bi Slovenija lahko postala šesta država iz evrskega območja, ki bi potrebovala pomoč, in bi tako pred prihajajočimi evropskimi volitvami služila kot argument tistim, ki pravijo, da protikrizni mehanizmi ne delujejo. Prepričan je, da je tudi na časovnico stresnih testov slovenskih bank vplival politični položaj v Evropi, tudi volitve v Nemčiji.

Glede napovedi, ki napovedujejo gospodarsko rast v 2015, pa je spomnil, da v zadnjih petih letih skoraj ni bilo napovedi, ki ne bi napovedovala gospodarske rasti čez leto dni, pa se to nikoli ni zgodilo. Slovensko gospodarstvo je sicer po njegovih ocenah izjemno trdoživo in prilagodljivo. "Vedno boste našli podjetja, ki dobro gospodarijo, vendar je z vidika vlade oz. države pomemben seštevek. Ta je pa negativen," je dodal.

Ponovno kritičen do dviga davkov Ponovno je bil kritičen do dviga davkov, češ da je "strel v koleno", saj "se je v zgodovini že tisočkrat dokazalo, da z dvigom davkov uničuješ tako blaginjo prebivalstva kot tudi sposobnost gospodarstva, da ustvarja več".

Ponovno je izrazil tudi nasprotovanje državnemu poroštvu pri likvidaciji "majhnih tajkunskih bančic", Factor banke in Probanke.

Proračun po njegovem mnenju ni razvojno naravnan, manj bo po njegovem mnenju črpanja evropskih sredstev, veliko izgubljajo praktično vse občine. "Ta vlada bi morala, glede na to, kaj dela, sedeti v ljubljanski mestni hiši, ne pa na Gregorčičevi. To je ljubljanska vlada," je ocenil.

O svoji oceni, da je v javnem sektorju 40 tisoč ljudi preveč, je dejal, da izhaja iz primerjave med številom zaposlenih leta 1996 in danes. Ob tem je dodal, da je njegova vlada pripravila načrt racionalizacije javnega sektorja, ki pa ga je aktualna vlada vrgla v smeti.

Meni, da je mesto predsednika PS že zasedeno Koalicijski spor z DeSUS glede davka na nepremičnine je ocenil kot "vihar v kozarcu vode", glede dogajanja v največji vladni stranki pa meni, da je mesto predsednika PS že zasedeno, a ga ne zaseda Alenka Bratušek, pač pa Milan Kučan.

Če bodo znotraj stranke nastala strateška razhajanja, pa na naslednjih volitvah največji konkurent Janši po njegovem mnenju ne bo niti Zoran Janković niti Bratuškova, ampak nekdo, ki ga bo podprla "ista delegacija, kot je šla pred zadnjimi volitvami na magistrat".

O sodnem procesu v zadevi Patria je dejal, da sodbo in njegovo pritožbo trenutno prevajajo, nato pa bosta predstavljeni mednarodni javnosti.

Glede torkovih protestov pa, da niso niti bleda senca tega, kar se je dogajalo, ko se je rušila njegova vlada.

Ne spreglejte