SiolNET. Novice Slovenija
3,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša se bo v ponedeljek v Lendavi srečal z Orbanom

3,02

termometer

Janez Janša, Viktor Orban | Predsednika vlad bosta na delovnem srečanju, ki bo potekalo pred podpisno slovesnostjo, spregovorila o stanju dvostranskih odnosov.  | Foto: Mediaspeed
Predsednika vlad bosta na delovnem srečanju, ki bo potekalo pred podpisno slovesnostjo, spregovorila o stanju dvostranskih odnosov. Foto: Mediaspeed

Predsednik vlade Janez Janša se bo v ponedeljek v Lendavi srečal s predsednikom madžarske vlade Viktorjem Orbanom. Osrednji dogodek bo podpis sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Madžarske o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

Ob tej priložnosti bosta ministrica za izobraževanje Simona Kustec ter namestnik ministra za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Levente Magyar podpisala program sodelovanja v izobraževanju, kulturi in znanosti med Vlado Republike Slovenije in Vlado Madžarske za obdobje 2022–2025.

"Predsednika vlad bosta na delovnem srečanju, ki bo potekalo pred podpisno slovesnostjo, spregovorila o stanju dvostranskih odnosov. Med državama poteka intenziven dialog na vseh ravneh, ki se je posebej odrazil v srečanju vladnih ekip 15. septembra 2021 v Celju, prav tako pa se krepi tudi gospodarsko sodelovanje, saj Madžarska zaseda sedmo mesto med zunanjetrgovinskimi partnerji Republike Slovenije. V pogovorih bo posebna pozornost namenjena spodbujanju gospodarskega in družbenega razvoja narodnostno mešanih območij na obeh straneh meje," so zapisali na Ukomu.

orban trump Novice Orban povabil Trumpa na obisk na Madžarsko

Izboljšanje pogojev za slovensko narodno skupnost: dobila bo 5 milijonov evrov

Kot so še dodali, Republika Slovenija od leta 2017 izvaja razvojne programe na območju, kjer živi madžarska narodna skupnost, Madžarska pa je leta 2020 začela izvajati razvojni program na območju v Porabju, kjer živi slovenska narodna skupnost. Na podlagi sporazuma bo oblikovan razvojni program, v katerem bodo zagotovljena dodatna finančna sredstva za obdobje 2022–2026, ki bodo omogočila odpravljanje zaostankov tako v gospodarskem razvoju kot pri zagotavljanju ustreznega okolja za delovanje manjšinskih medijev, kulturnih in izobraževalnih ustanov. Gre za sredstva v višini 5 milijonov evrov.

"Pri tem Vlada Republike Slovenije izpostavlja nujnost izboljšanja materialnih pogojev za delovanje slovenske narodne skupnosti v Porabju. Poseben poudarek bo namenjen mladim generacijam in zagotavljanju možnosti za ohranjanja jezika in kulture narodne skupnosti kot tudi poslovnih in  zaposlitvenih priložnosti v domačem okolju," so sklenili.

Luka Mesec Novice Levica umaknila svojo zahtevo za sklic referenduma o dohodnini Ernest Petrič Novice Ernest Petrič razkril, kaj se je zgodilo tistega dne

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin