Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2011,
20.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Borut Pahor

Ponedeljek, 6. 6. 2011, 20.32

8 let

Janša: Potrebujemo kredibilnega upravljavca države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sedanja vlada lahko predlaga karkoli, pa ljudje tega ne bodo sprejeli, ker je doslej dokazala, da samo govori, nič pa ne naredi, je na Koroškem dejal Janez Janša.

Po Janševem mnenju je velika napaka, ker se vsa razprava o potrebnih protikriznih ukrepih osredotoča na pokojninsko reformo: "To je izključno trik, da bo pokojninska reforma ali pa sprememba zakona, ki je bila predlagana, rešila vse probleme, ki jih imamo." "Pokojninska reforma ni najbolj prioriteten reformni ukrep" "Pokojninska reforma je eden od reformnih ukrepov, ki ga bo morala Slovenija sprejeti v naslednjih letih, ampak ni prvi in ni najbolj prioriteten. Prava dilema je, kje med prioritetnimi ukrepi, ki jih je treba sprejeti, je pokojninska reforma," je opozoril Janša. "Beseda reforma je popolnoma razvrednotena" Kot je dejal prvi mož največje opozicijske stranke, je v času sedanje vlade "nastala trajna škoda, zato ker je vsaka stvar, ki se jo je spomnila vlada, dobila ime reforma: "Beseda reforma je popolnoma razvrednotena. Ni reforma, če ti zgolj malo popraviš pokojninskih sistem na izhodu, ne narediš pa nič na vhodu, kjer je bistveno."

Janša je vladi tudi očital, da ni izkoristila pripravljenosti tako politične opozicije kot socialnih partnerjev, vključno s sindikati, da konstruktivno sodelujejo pri pripravi resnega reformnega projekta. "Tudi če podaljšujete starostno dobo za upokojitev do 80. leta, vam v pogojih, ko ni dela, to ne bo nič pomagalo," je dejal Janša.

Pahorjevi vladi očita 200 milijonov evrov primanjkljaja na mesec Po Janševih besedah Pahorjeva vlada že tretje leto zapored vsak mesec porabi 200 milijonov evrov več, kot pa uspe zbrati v proračunu. "Prav teh 200 milijonov je ključni razlog, da se v Sloveniji nekaj spremeni," je poudaril Janša. Kot je dodal, se vlada očitno ne zaveda, da je edini izhod iz krize prav ustvarjanje novih delovnih mest.

"Slovenija je tudi v globoki moralni krizi" Slovenija, tako Janša, gre v nasprotno smer kot večina EU: "Če se v državi trend ta trenutek obrne v pravo smer, bo Slovenija potrebovala dve leti, da se vrne na razvojno raven iz časa pred krizo." Janša je še opozoril, da Slovenija ni zgolj v politični in gospodarski krizi, ampak tudi v globoki moralni krizi.

Predsedniku SDS sta se na javni tribuni v Dravogradu z naslovom EU raste, Slovenija še vedno v krču krize. Kje so rešitve?, pridružila tudi vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko in strankina poslanka Eva Irgl. Po besedah slednje je stanje v državi tako slabo, da se postavlja vprašanje, ali je Slovenija sploh še pravna in socialna država.

Irgl: Slovenija nujno potrebuje nekaj korenitih sprememb Irglova je menila, da Slovenija nujno potrebuje nekaj korenitih sprememb, da se bodo stvari začele premikati na bolje. Po njenih besedah se realnost Slovenije žal kaže v vse večji stiski posameznikov, splošni apatiji, korupciji, klientelizmu in tudi v krizi vrednot.

Ne spreglejte