Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2020,
10.19

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

48

Natisni članek

vlada Janez Janša Janez Janša DeSUS Aleksandra Pivec

Četrtek, 1. 10. 2020, 10.19

3 leta, 6 mesecev

Poslanci bodo o razrešitvi Pivčeve predvidoma razpravljali v ponedeljek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

48

Janez Janša in Aleksandra Pivec | Premier Janez Janša je v državni zbor poslal predlog za razrešitev kmetijske ministrice Aleksandre Pivec. | Foto STA

Premier Janez Janša je v državni zbor poslal predlog za razrešitev kmetijske ministrice Aleksandre Pivec.

Foto: STA

Predsednik vlade Janez Janša je v državni zbor poslal predlog za razrešitev kmetijske ministrice Aleksandre Pivec. DZ bo o tem predlogu predvidoma odločal na izredni seji v ponedeljek, je razvidno iz sklica seje kolegija predsednika DZ. Ministrica, ki ne uživa več podpore stranke DeSUS, se glasovanju o razrešitvi lahko izogne tako, da pred tem odstopi.

Predsednik vlade Janez Janša je v skladu z napovedmi v državni zbor poslal predlog za razrešitev kmetijske ministrice Aleksandre Pivec. Ta je septembra odstopila z mesta predsednice DeSUS, svet stranke upokojencev pa je Janši v soboto predlagal njeno razrešitev s položaja kmetijske ministrice. "Stranka DeSUS me je obvestila, da na podlagi sklepa stranke predlaga zamenjavo na mestu ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano," je v obrazložitvi predloga za razrešitev Pivčeve zapisal Janša.

Tomaž Gantar
Novice Gantar: Pivčeva ne bo odstopila, razrešitev naslednji teden

V DeSUS so za novega kmetijskega ministra predlagali dozdajšnjega državnega sekretarja na omenjenem ministrstvu Jožeta Podgorška. "Ministrici Aleksandri Pivec se zahvaljujem za njeno delo v vladi v zelo zahtevnih razmerah in za uspešno vodenje resorja," je še zapisal Janša. Pivčeva za zdaj ne namerava odstopiti, lahko pa to stori pred glasovanjem. Na ta način je leta 2010 v času vlade Boruta Pahorja z mesta ministra za okolje in prostor odstopil njen predhodnik na čelu stranke upokojencev Karl Erjavec.

Predlog predsednika vlade za razrešitev kmetijske ministrice Aleksandre Pivec. | Foto: Predlog predsednika vlade za razrešitev kmetijske ministrice Aleksandre Pivec.

Pivčeva meni, da gre za njeno diskreditacijo in likvidacijo

Pivčeva se je pod očitki javnosti zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli znašla sredi poletja. Ker je izgubila podporo poslanske skupine in sveta stranke, je odstopila kot predsednica DeSUS, a ostala podpredsednica vlade in kmetijska ministrica. Sama s te funkcije ni želela odstopiti, zato je svet stranke na pobudo predvsem poslancev DeSUS premierju Janši predlagal njeno razrešitev.

Pivčeva je ocenila, da gre za njeno "diskreditacijo in likvidacijo" z vseh funkcij mimo vseh političnih in demokratičnih standardov.

V ponedeljek v DZ predstavitev proračunov za prihodnji dve leti

DZ se bo s predlogom državnih proračunov za prihodnji dve leti in preostalimi proračunskimi dokumenti seznanil na izredni seji, ki jo bo kolegij predsednika DZ Igorja Zorčiča predvidoma sklical v ponedeljek. Kolegij bo dnevni red seje potrjeval v petek. Nato bo stekla razprava na sejah delovnih teles, DZ pa bo oba proračuna potrjeval predvidoma sredi novembra.

V ponedeljek bosta v skladu s poslovnikom DZ predlog proračunov poslankam in poslancem predstavila predsednik vlade Janez Janša in finančni minister Andrej Šircelj. Skupaj bosta imela za nastop 60 minut časa.

Koalicija se je o tem, da bo Janša predlagal razrešitev Pivčeve, dogovorila v torek. Kot je takrat pojasnil Tomaž Gantar, se koalicijski partnerji strinjajo z njihovim predlogom in bodo prispevali glasove za razrešitev Pivčeve. "Koalicijska pogodba je tu dokaj jasna. Ker gre za interne zadeve naše stranke, bodo to podprli," je povedal začasni zastopnik stranke.

Ministre imenuje in razrešuje DZ na predlog predsednika vlade. Minister je razrešen, če predlog za razrešitev podpre večina poslancev, ki so glasovali. Nato opravlja tekoče posle do imenovanja naslednika. DZ je doslej ministre razrešil v šestih primerih, in sicer štirikrat na predlog predsednika vlade, dvakrat pa po interpelaciji.

Pivčeva lahko še vedno odstopi

Termin seje, na kateri bodo poslanke in poslanci odločali o razrešitvi Pivčeve, bo v petek določil kolegij predsednika DZ. Kot piše v dnevnem redu seje kolegija, naj bi se poslanci v ponedeljek sestali na izredni seji in poleg razrešitve Pivčeve obravnavali tudi proračunske dokumente za prihodnji dve leti. Tako bodo sicer prehiteli tudi opozicijske LMŠ, SD, Levico in SAB, ki so zoper Pivčevo vložile tudi interpelacijo.

Pivčeva bi še vedno lahko podala tudi odstop, s katerim se DZ nato seznani in le ugotovi, da ji je prenehala funkcija. A vztraja, da je svoje delo opravlja kakovostno. Tako bo seja DZ, na kateri bodo razpravljali o njeni razrešitvi, po njenih besedah "priložnost, da se pokaže dobro delo, ki smo ga opravili v preteklih dveh letih". Gantar je sicer v torek poudaril, da premier Pivčevi ne očita nestrokovnega dela na ministrstvu, pač pa bo razrešitev predlagal na podlagi pobude stranke DeSUS. In to torej kaže tudi predlog za razrešitev.

Ne spreglejte