Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 9. 2020,
14.28

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54

33

Natisni članek

Jože Podgoršek Aleksandra Pivec DeSUS Tomaž Gantar

Torek, 29. 9. 2020, 14.28

3 leta, 6 mesecev

Gantar: Pivčeva ne bo odstopila, razrešitev naslednji teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54

33

Koalicijski partnerji so končali razpravo o pozivu sveta DeSUS premierju Janezu Janši k razrešitvi Aleksandre Pivec s položajev kmetijske ministrice in podpredsednice vlade. Začasni zastopnik stranke DeSUS Tomaž Gantar je po sestanku dejal, da Pivčeva ne namerava odstopiti. Premier bo zato po dogovoru s koalicijskimi partnerji predlagal njeno razrešitev, ki bo na dnevnem redu DZ predvidoma prihodnji teden. Pivčeva je današnji dan označila za "žalosten dan za slovensko demokracijo".

Tomaž Gantar je v izjavi za medije pojasnil, da se koalicijski partnerji strinjajo s predlogom DeSUS in da bodo prispevali glasove za razrešitev ministrice Aleksandre Pivec. "Koalicijska pogodba je tu dokaj jasna. Ker gre za interne zadeve naše stranke, bodo to podprli," je pojasnil.

Termin seje, na kateri bodo poslanke in poslanci odločali o razrešitvi Pivčeve, bo v petek določil kolegij predsednika DZ. Bo pa to po napovedi Gantarja prihodnji teden.

Odstopa ministrice Gantar ni pričakoval

Da bi Pivčeva odstopila, Gantar tudi sam ni pričakoval. O morebitni izključitvi iz stranke pa je dejal, da se mu to v tem trenutku ne zdi smiselno. Če bi se v postopkih, ki tečejo zaradi njenega ravnanja, kaj pokazalo, pa je mogoče odpreti tudi to vprašanje, je povedal.

V DeSUS po besedah Gantarja zagotavljajo tudi kontinuiteto dela ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. DeSUS je namreč za kandidata za prihodnjega ministra že predlagala aktualnega državnega sekretarja na tem ministrstvu Jožeta Podgorška. Janša bo po besedah Gantarja s Podgorškom še opravil razgovor, je pa po njegovem prepričanju to kompetenten kandidat, ki to delo pravzaprav že opravlja.

Pivčeva se je pod očitki javnosti znašala sredi poletja zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Ker je izgubila podporo poslanske skupine in sveta stranke, je odstopila kot predsednica DeSUS, a doslej ostala podpredsednica vlade in kmetijska ministrica.

Janša dogovora ni želel razkriti

Premier Janez Janša se je pred začetkom koalicijskega srečanja pogovoril s Pivčevo, a v kabinetu predsednika vlade dogovora niso želeli razkriti, ker je premier z njim želel najprej seznaniti koalicijo. Brez pojasnil novinarjem je sestanek zapustila tudi Pivčeva.

Z dogovorom med Pivčevo in Janšo pred srečanjem niso bili seznanjeni niti predstavniki koalicijskih strank. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je dejal, da "če bi vedel, ne bi prišel sem". Gantar pa je pojasnil, da z odločitvijo Janše še ni seznanjen, saj je bil danes na delovnem obisku na Bovškem.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je novinarjem na vprašanje, kaj pričakuje od današnjega srečanja, odvrnil: "Da bo vreme zdržalo še nekaj dni."

Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga pa je pred začetkom srečanja poudarila, da je odločitev o menjavi na vrhu ministrstva za kmetijstvo "odločitev nekoga drugega, ne moja". Poudarila je, da je o menjavi stranka že povedala svoje. Na vprašanje, ali je torej treba poslušati poslance, pa je odgovorila pritrdilno. "Govorimo o mnenju stranke, ne govorimo več o mnenju poslanske skupine," je dejala in dodala, da do tega trenutka ni zaznala, da bi dogajanje v DeSUS vplivalo na delo koalicije, še piše STA.

Gantar: Podgoršek je primeren kandidat za ministra

Gantar je pred srečanjem dejal, da ne pričakuje težav. Pivčevo bi na mestu ministrice lahko nadomestil dosedanji državni sekretar Podgoršek, ki ga Gantar ocenjuje kot primernega kandidata. "Enostavno ne verjamem, da ne bi bil primeren. Gre za strokovnjaka, doktorja znanosti s tega področja, ne nazadnje aktivnega državnega sekretarja, ki pozna razmere," je o Podgoršku danes dejal Gantar. Kot je dejal, je poznavanje trenutnih razmer ključno za to, da se bo delo na ministrstvu nadaljevalo normalno in nemoteno.

Jože Podgoršek | Foto: STA , Foto: STA ,

Pivčeva: Današnji dan je "žalosten dan za slovensko demokracijo"

Pivčeva vztraja, da svoje delo opravlja kakovostno. Tako bo seja DZ, na kateri bodo razpravljali o njeni razrešitvi, po njenih besedah "priložnost, da se pokaže dobro delo, ki smo ga opravili v preteklih dveh letih". Današnji dan pa je "žalosten dan za slovensko demokracijo", meni.

"Moja popolna politična in medijska diskreditacija, ki prihaja z razrešitvijo s funkcije ministrice, je končni fazi. Gre za zlorabo stranke DeSUS s strani posameznikov, ki se niso želeli sprijazniti z mojo zmago na kongresu in zaradi tega tudi sedaj izvajajo vse skrbno načrtovane poteze, da bi preprečili mojo vnovično kandidaturo," je v odzivu na današnje dogajanje zapisala Pivčeva.

Po besedah Pivčeve je "dejstvo, da še vedno obstaja velika podpora v bazi stranke in s tem velika verjetnost za mojo ponovno zmago na kongresu". "Zato je sedaj ključnega pomena, odvzem prisotnosti v političnem in medijskem prostoru," ugotavlja v odzivu.

Ponovila je svoje ocene, da se je že od vstopa v sedanjo koalicijo kovala zarota, ki je vrhunec dosegla s korespondenčno sejo sveta stranke, "kjer je dobrih trideset članov povozilo voljo kongresa z več kot 200 delegati". Prepričana je, da se želi na ta način poleg namere po preprečitvi njenega nadaljnjega obstoja v političnem prostoru, "preusmeriti pozornost od odkrivanja nezakonitih dejanj, ki so se dogajala v državnih podjetjih".

Aleksandra Pivec
Novice DeSUS se je odločil; Pivčeva: zahteva po moji razrešitvi je popolnoma brez argumenta!

"To je žalosten dan za slovensko demokracijo. Žalostno je, da se politična zahteva zoper delo ministra z namenom rušenja vlade, postavlja pred strokovno delo ministra," je navedla Pivčeva, prepričana, da ji slednjega nihče ne more oporekati.

Ugotavlja, da za DeSUS rezultati in dosežki v prid upokojencem niso pomembni, prav tako ne demografski urad, ki je bil ustanovljen prvič v slovenski zgodovini in čaka na imenovanje novega ministra. "Delo, ki ga v izjemno pomembnem času za slovensko kmetijstvo opravljamo za dobro Slovenije, naših kmetov, poljedelcev, vinogradnikov in vseh, ki so ponos naše države, postaja nepomembno in ga očitno prevzemajo močni politični interesi," je sklenila Pivčeva.

Ne spreglejte