SiolNET. Novice Slovenija
6,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša na narokih ni priznal krivde zaradi tvita o novinarkah RTV

6,03

termometer

Janez Janša, proslava, VSO
Foto: Ana Kovač

Predsednik SDS Janez Janša na današnjih predobravnavnih narokih na celjskem okrožnem sodišču ni priznal krivde zaradi žaljivega tvita, ki ga je namenil novinarkama Radiotelevizije Slovenija Mojci Šetinc Pašek in Eugeniji Carl. Dejal je, da je tožba absurdna, in izrazil presenečenje nad tem, kako hitro je stekel sodni postopek zoper njega.

Dejal je še, da v obtožbi ni nobenih dejstev in da gre samo za osebno mnenje. Na vprašanje sodnice, ali se bo udeleževal glavnih obravnav v tej kazenski zadevi, je Janša odgovoril, da bo prišel, če bo to mogoče.

Janšev zagovornik Franci Matoz je predlagal, da se izvedejo določeni dokazi. Tako je predlagal, da se sodišče seznani s člankom Eugenije Carl Slovenka leta, objavljenim leta 2014 v časniku Delo. Po mnenju Matoza je Carlova neutemeljeno in zlonamerno poročala o Janši in drugih članih SDS. Meni tudi, da je Carlova ravnala v nasprotju z etiko.

Zagovornik je tudi predlagal, da na glavni obravnavi kot priče zaslišijo Branka Grimsa, Andrejo Valič Zver in Aleša Primca.

Zagovornik Carlove Stojan Zdolšek, ki prav tako zagovarja Šetinc-Paškovo, je sodišču predlagal branje sodbe velenjskega okrajnega sodišča, ki je v pravdni zadevi razsodilo, da je bil Janšev tvit žaljiv. Predlagal je tudi zaslišanje Šetinc-Paškove, ki je bila, kot je dejal, močno razžaljena zaradi omenjenega tvita.

Matoz je glede Šetinc-Paškove predlagal, da se sodišče seznani z določenimi novinarskimi prispevki. Zdolšek pa je izrazil presenečenje nad tem, da ima Janša veliko politične moči, a se brani z blatenjem novinarjev.

Povod za kazenski tožbi obeh novinark je bila objava na družabnem omrežju Twitter, v kateri je Janša zapisal:


Sodišče: Janšev tvit ima vse znake kaznivega dejanja 


Janšev zagovornik Franci Matoz je predlagal, da se izvedejo določeni dokazi. Janšev zagovornik Franci Matoz je predlagal, da se izvedejo določeni dokazi. Foto: Matej Leskovšek

Okrajno sodišče lani Janši dosodilo šest tisoč evrov kazni

Zaradi omenjenega tvita sta novinarki Janšo tožili tudi pravdno. Na Okrajnem sodišču v Velenju je bilo za petek razpisano nadaljevanje naroka za vrnitev v prejšnje stanje v pravdni zadevi, v kateri Šetinc-Paškova od Janše terja plačilo odškodnine zaradi tvita, a je bil narok preklican.

Velenjsko okrajno sodišče je v tej zadevi lani razsodilo, da mora Janša novinarki plačati šest tisoč evrov kazni, pri čemer pa je sodišče izreklo zamudno sodbo, ker toženi ni v roku odgovoril na tožbo. Kot je zapisano v sodbi, vročevalec sodne pošiljke ni mogel osebno izročiti naslovniku, zato mu je pustil obvestilo, kje je sodno pisanje, a ga ta ni dvignil. Zdaj pa Janša predlaga vrnitev v prejšnje stanje. Na prejšnji obravnavi 10. marca je tako Janša pojasnjeval okoliščine prejemanja pošte lani poleti, za petek pa je bila na pričanje vabljena njegova žena.

Pred začetkom današnje obravnave v Celju je sicer Janša objavil nov tvit s fotografijami Šetinc-Paškove in Carlove ter direktorja radijskih programov RTV Slovenija Mihe Lamprehta, za katerim je viden transparent z napisom smrt janšizmu, v njem pa zapisal: "Medtem ko medijske prostitutke takole javno grozijo s smrtjo, @policija_si preganja zastavo dežele Kranjske."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin