Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
14. 1. 2016,
12.59

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Damijan Janković Ljubljana upokojitev Zoran Janković

Četrtek, 14. 1. 2016, 12.59

6 let, 11 mesecev

Janković se lahko čez dve leti upokoji, pa se bo?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

"Čez dve leti bom izpolnil pogoje za upokojitev," je pred dnevi na sodišču dejal ljubljanski župan Zoran Janković. Na naše vprašanje, če se tudi bo, pa: "Še za jutri ne vem, kaj bom delal."

Zoran Janković si torej pušča odprte poti, a kadrovska strokovnjakinja in direktorica podjetja Hill International Mojca Križnar, direktorica podjetja Hill International, opozarja, da je prehod iz obdobja intenzivnega dela v pokoj lahko kritičen za počutje in da temu posvečamo premalo pozornosti. "Človek, ki je svoje življenje zelo intenzivno posvečal poklicni poti in ni poskrbel za postopen izhod iz aktivnega dela ter nima osmišljenega obdobja pokoja, lahko tvega tudi življenje; podobno kot potapljač, ki se prehitro dvigne na površje," pravi.

Znova za župana?

Če se ne odloči za upokojitev, ima po mnenju Križnarjeve in drugega kadrovskega strokovnjaka Radovana Kraglja iz podjetja Kragelj & Kragelj ljubljanski župan več možnosti za nadaljevanje poklicne poti.

Ena od teh je, da se poda v boj za nov županski mandat, pri čemer je odločitev seveda v rokah volivcev. Ti pa so mu, omenimo, vsak mandat namenili manj glasov. Leta 2010 je dobil 64,8 odstotka, marca 2012 60,99 odstotka, na zadnjih volitvah leta 2014 pa še 57,5 odstotka glasov.

Zlata vredni omrežje in zveze

Kaj pa, če Jankoviću volivci tokrat obrnejo hrbet? Ali, če se morda sam odpove kandidaturi? Znano je, da slovenski trg dela ni prijazen do starejše delovne sile. Kje bi lahko 63-letni nekdanji predsednik uprave Mercatorja in dolgoletni župan prestolnice, ki pa po lastnih besedah ne zna delati z računalnikom, iskal zaposlitvene priložnosti?

Tako Križnarjeva kot tudi Kragelj menita, da Janković pri 65 letih ne bo iskal redne službe z osemurnim delavnikom, registriranjem delovnega časa in plačilom po kolektivni pogodbi.

Strinjata se, da je Jankovićevo bogastvo njegovo omrežje. "Kar je za potencialnega delodajalca pri Jankoviću vredno največ, so zagotovo njegova poslovna omrežja, zveze, območja vpliva in informacije. S tega vidika je za številne pomembne igralce na gospodarskem ali političnem parketu v kadrovskem smislu zagotovo zanimiva tarča," meni Kragelj.

Družinska podjetja na psu

Ena od možnih postojank na Jankovićevi karierni poti so tudi družinska podjetja, pravi Kragelj in pri tem dodaja, da ni nujno, da ima Janković v teh podjetjih kakršenkoli formalni status, položaj ali naziv.

A podjetja družine Janković v zadnjih letih niso v rožnatem položaju. Electa, ki jo je ustanovil Zoran Janković, ob odhodu na čelo Mercatorja leta 1997 pa vodenje prepustil sinu Damijanu, je imela konec leta 2014 za skoraj 20 milijonov evrov dolga, od tega dve tretjini kratkoročnega. Zadnja leta se tako podjetje ukvarja z rubeži in prodajo premoženja za poplačilo dolgov. Edino podjetje v lasti Jankovićevih, ki je predlani (poslovnih rezultatov za 2015 še ni) posluje v zelenem, je Hotel Jelovica Bled, ki pa je prav tako v lasti prezadolžene Electe.

Se bo vrnil v politiko?

Janković bi lahko po mnenju sogovornikov postal svetovalec ali lobist. "Povpraševanje za tovrstnimi profili je vsekakor prisotno, ne glede na leta, predvsem v obliki storitev, ki so povezane z ustvarjeno mrežo kontaktov, povezav in informacij, z eno besedo – lobiranja," meni Križnarjeva.

Po mnenju Kraglja pa pri Jankoviću ni izključena niti možnost aktivnejšega angažiranja v politiki. Tu se je Janković sicer enkrat že opekel. Spomnimo, da je decembra 2011 slavil na parlamentarnih volitvah, a mu nato ni uspelo sestaviti vladne koalicije.

Ne spreglejte