SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janković naj bi najel četrt milijona evrov posojila za pokritje minusa na računu

4

termometer

Ljubljanski župan Zoran Janković naj bi pred slabim mesecem pri svoji matični banki najel 250.000 evrov posojila, ker naj bi ga banka pozvala, naj poravna dobrih 211.000 evrov minusa na računu.

Največji dovoljeni minus, ki ga Janković na Banki Koper lahko doseže 300.000 evrov, kar je po navedbah časnika Večer 17-kratnik njegove plače iz časov vodenja Mercatorja in kar 114-kratnik njegove zdajšnje županske plače, katera znaša 2.632 evrov.

Limit za "navadne" komitente 5-kratnik plače Za druge komitente omenjene banke medtem minus praviloma znaša največ petkratnik povprečja plač v zadnjega pol leta. V preteklosti naj bi bila sicer dovoljena prekoračitev na Jankovićevem računu še za 50.000 evrov višja.

Tudi rok za povračilo Jankovićevega posojila, ki je po neimenovanih virih, označen z visoko stopnjo tveganja, naj bi bil po neuradnih informacijah kratek, in sicer 36 mesecev.

Županov kabinet stanja na Jankovićevem računu ni komentiral, saj da stanje na njegovem računu ni v javnem interesu.

Pozitivni Sloveniji pred volitvami posodil 100.000 evrov Časnik tudi navaja, da je Janković pet dni pred volitvami Pozitivni Sloveniji, ki jo je takrat vodil, posodil 100.000 evrov, ki naj bi mu jih stranka decembra 2012 vrnila. A če so ga porabili za pokrivanje stroškov volilne kampanje, bi Janković denar moral nakazati na tedaj odprt posebni volilni račun in ne na strankinega, stranka pa bi morala to zapisati tudi v poročilu računskemu sodišču.

V PS pa pojasnjujejo, da je Janković 100.000 evrov posojila sicer res nakazal na račun PS, stranka pa je nato del sredstev, namenjen za volilno kampanjo prenakazala na volilni račun. Kolikšen del posojila je šel v predvolilne namene, je po navedbah PS težko reči. Takrat je stranka namreč sredstva dobila iz več virov in iz te skupne vsote so del namenili v predvolilne namene na poseben račun, so pojasnili v stranki.

Ob vprašanju, zakaj so posojilo v letnem poročilu navedli kot posojilo pravne in ne kot posojilo fizične osebe, pojasnjujejo, da klasifikacija Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) ne pozna posebnega okenca za pravne ali finančne osebe in se tega zato tudi ne da evidentirati. Vsa posojila se tako vpisujejo na isto mesto, so navedli.

PS: Ni šlo za nobeno prikrivanje Zato poudarjajo, da so v letno poročilo navedli prav vse podatke. Poročilo je že pregledalo tudi računsko sodišče, torej "ni šlo za nobeno prikrivanje", zagotavljajo v PS. Menijo, da torej niso storili nič narobe.

Janković je denar posodil tudi rokometnemu klubu Krim. Po navedbah direktorja kluba se je namreč takrat umaknil eden od sponzorjev, zato je klub potreboval denar. Pogodba o posojilu, vrednem 60.000 evrov, naj bi bila po navedbah kluba sklenjena 12. oktobra 2012, denar pa vrnjen marca letos. Jankovič naj bi sicer za časnik potrdil le posojilo v višini 30.000 evrov.

Svetniški klub SDS: Janković je znova nelikviden Po oceni svetniškega kluba SDS v mestnem svetu Mestne občine Ljubljana dejstvo, da je Janković za kritje negativnega stanja na računu najel posojilo, sproža "rdeče alarme". Slednje namreč po njihovem mnenju pomeni, da je Janković znova nelikviden, in to ravno v času, ko se na ravni MOL obeta obnova Hale Tivoli, ki bo zasebnemu gradbenemu podjetju prinesla dober milijon davkoplačevalskih sredstev. Pri tem navajajo, da naj bi posle izvajal "gospodarski subjekt v vplivnem krogu družine Janković - Energoplan". Opozarjajo, da slednje prinaša "izrazita korupcijska tveganja".

Jankovićeve osebne finančne težave morajo po navedbah svetniškega kluba SDS davkoplačevalce skrbeti tudi zato, ker je Janković "premostitveni kredit dobil po privilegiranih pogojih, ki so povprečnemu državljanu nedosegljivi". Ob tem navajajo primer nekdanje vodje kabineta Simone Dimic, ki je dobila ugodno posojilo pri NLB. Jankovića zato pozivajo, naj javno objavi pogoje, pod katerimi je prejel posojilo, in zavarovanja zanj.

Janković: Podatek kredita med banko in fizično osebo ni za javnost Janković pa je za medije dejal, da ima ta limit odobren že 15 let. "Ali ni vprašanje kredita med stranko in banko podatek, ki ne sodi v javnost? Tedaj nisem bil župan. SDS naj se ukvarja sam s seboj, menda imam pa tudi jaz pravico do neke zasebnosti? Podatek kredita med banko in fizično osebo ni za javnost, to nima nobene zveze z mestno občino," je še povedal Janković.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin