Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 10. 2013,
10.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zoran Janković Pozitivna Slovenija Alenka Bratušek

Četrtek, 3. 10. 2013, 10.10

8 let

Janković in Bratuškova se ločujeta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slekel je polo majico, si nadel obleko in zavezal kravato. V Pozitivni Sloveniji nič ne bo tako, kot je bilo. Zoran Janković bo šel do konca. Alenka Bratušek tudi.

Tradicionalne torkove novinarske konference ljubljanskega župana so v zadnjih mesecih potekale po ustaljenem ritualu. Neformalno oblečeni župan, najprej vrsta novinarskih vprašanj, povezanih z lokalnimi tematikami, in nato odgovarjanje na "nacionalne teme". Včeraj pa ni bilo ne tradicionalnega torka ne polo majice, ostali so samo široki nasmehi na začetku in "lokalna vprašanja".

Sporočilo med vrsticami Pol ure pozneje, ob objavi kandidature za predsednika stranke, ki jo je ustanovil, je s formalnim oblačilom izginil tudi nasmeh, tako značilen za Zorana Jankovića. S skrbno izbranimi besedami je med vrsticami odgovoril na napoved kandidature Alenke Bratušek pred dvema tednoma.

PS bo imela premierko, župana in … Ona je takrat izrazila prepričanje, da bo PS ostala stranka, ki bo imela predsednico vlade, župana glavnega mesta in največjo poslansko skupino. On je včeraj dejal, da pričakuje, da bo imela PS po 19. oktobru, ko bo kongres največje vladne stranke, predsednico vlade, župana glavnega mesta in pa predsednico ali predsednika stranke.

Strici so mu povedali in umolknili Kljub nekaterim lažnim upom se je krog okoli Alenke Bratušek verjetno že nekaj časa zavedal, da Zorana Jankovića ne bo nič ustavilo pri pohodu nazaj proti vrhu stranke, ki jo je bil prisiljen zapustiti zaradi poročila protikorupcijske komisije in oblikovanja vlade ter ob asistenci vplivnih ljudi na levici. Čeprav so se ti tudi v zadnjih tednih močno aktivirali, hodili na avdience na magistrat in še kam, ni nič pomagalo. Zoran Janković se je odločil in začenja se boj na odprti sceni.

Kdo je v ofenzivi, kdo je v defenzivi? Da so se želeli nekateri v vrhu PS izogniti neizogibnemu, torej klasični strankarski bitki dveh kandidatov za glasove 2500 članov PS, je pokazala včerajšnja ideja, da bi kongres prestavili. Kar se je zdelo po uradnem sklicu kongresa, izvršni odbor je datum določil že pred enim mesecem, približno tako "inovativno" kot Jankovićeva zamrznitev funkcije predsednika januarja letos, ki v statutu seveda ni predvidena. Takšne ideje so Jankovića le utrjevale v prepričanju, da je "nasprotnik" šibek in da ga lahko na kongresu porazi.

Od vrat do vrat do kongresne skrinjice Zato je lahko strategija kroga okrog Bratuškove, če želi obdržati premierski položaj in koalicijo, ki je nastala prav pod pogojem Jankovićevega formalnega odstopa pred imenovanjem vlade, le ena – boj za prav vsakega od 2500 članov stranke. Najbolj dragocenih je seveda 27 glasov v poslanski skupini. Predvsem ti bodo odločali tudi o usodi vlade in koalicije, saj Bratuškovi zagotavljajo vladanje, morda tudi, če Janković na kongresu zmaga.

Trojček je zdaj glasen, lahko pa umiri tone Bistveno je seveda vprašanje, s kakšno večino. Če bi bil izid tesen, je lahko še nekaj upanja, saj lahko v stranki nastane razcep ali pa se celo oblikuje kakšna nova politična skupina, ki bi imela podporo velike večine poslancev. Če pa bo Janković Bratuškovo "povozil", je težko pričakovati, da bi trojček Igor Lukšič, Karl Erjavec in Gregor Virant javno še lahko preživel Jankovićevo "dirigiranje" z mesta predsednika PS.

Bratuškova je sicer v današnji protiofenzivi zagotovila, da bo v primeru ponovne Jankovićeve izvolitve odstopila kot premierka, trojček pa ji je prikimal z grožnjo izhoda iz koalicije, a odločitve padajo po tem, ko so vsa dejstva na mizi.

Utečeni stroj Glede na ostro retoriko nekdanje Jankovićeve varovanke, tudi med vrsticami, da se je čas za igrice nepovratno iztekel, in posredno namigovanje na Jankovićevo nezmožnost oblikovanja vlade, je do 19. oktobra pričakovati "obstreljevanje" med taboroma z vsemi topovi. Janković je sicer v prednosti, ker ima več časa za kampanjo, saj je mestna občina njegov utečeni stroj, stranka pa je zrasla na njegovih krilih. Na drugi strani ima Bratuškova na grbi spopadanje s krizo in bruseljsko inšpekcijo v vsakem trenutku, njeni aduti pa so vladni in parlamentarni aparat, medijska naklonjenost in svarjenje pred političnim potresom v državi, če bi bil Janković izvoljen.

Trgovanja je konec Včerajšnji nastop nekdanjega predsednika uprave Mercatorja ni v ničemer kazal na to, da je mogoče še kakšno trgovanje, recimo z možnostjo odstopa od kandidature na kongresu. To je danes očitno postalo jasno tudi krogu okrog Bratuškove.

Janezi Novaki ne bodo mešali štren Politična limonada se bo nadaljevala s sejo izvršnega odbora, ki bo popoldne določil kandidatno listo, na kateri se bo poleg Bratuškove in Jankovića morda znašel še kakšen Janez Novak, in določil način glasovanja. Predvidoma si lahko obetamo "klasiko" – tajno glasovanje z glasovnicami na kongresu.

Zlomljeni objemi Bratuškova se je odločila, da gre v boj z Jankovićem, ki jo je januarja z objemom na novinarski konferenci "blagoslovil" za vodenje PS, sam pa zagotavljal, da se umika iz državne politike. Če parafraziramo poslanca PS Jerka Čehovina, se Bratuškova in Janković ločujeta, člani PS pa se bodo morali na kongresu odločiti za mamo ali za očeta.

Bistrenje taktike in razmerij Ožji vrh Pozitivne Slovenije gre torej v frontalni spopad z ustanoviteljem stranke. V PS ne bo nič tako, kot je bilo po 22. oktobru 2011, ko je bila Pozitivna Slovenija ustanovljena.

Ne spreglejte