Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 5. 2017,
11.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

62

Natisni članek

Viktor Orban kongres Janez Janša Janez Janša SDS

Sobota, 20. 5. 2017, 11.01

6 let, 6 mesecev

Janša prevzema osmi mandat na čelu SDS #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

62

kongres SDS | Foto STA

Foto: STA

Janez Janša je po skoraj četrt stoletja vodenja SDS na današnjem kongresu v Mariboru prevzel še en mandat predsednika stranke. Podprlo ga je 666 delegatov, pet jih je bilo proti. V nagovoru zbranih je napovedal neusmiljen boj za izkoreninjenje drugorazrednosti v Sloveniji. Po njegovih besedah SDS ne bo mirovala, dokler Slovenija ne bo postala prostor pravičnosti ter dom, v katerem se bo vsakdo počutil enakopravnega, varnega in sprejetega.

Okoli 750 delegatov ter več kot 150 domačih in tujih gostov, med njimi tudi madžarski premier Viktor Orban, se je v Mariboru udeležilo 11. kongresa SDS. Janez Janša, ki stranko vodi od leta 1993 in ga odtlej na kongresih nihče ni izzval, je pričakovano tudi danes prevzel še en mandat. Janša je bil tokrat sicer zadnjič izvoljen na kongresu, saj so delegati potrdili statutarne spremembe, po katerih bodo predsednika stranke odslej volili na predkongresnih konferencah, in sicer neposredno vsi polnopravni člani. 

Janša: Prihaja čas za polaganje računov

Janša se je v govoru dotaknil tako strankine in državne zgodovine kot prihodnosti. Prepričan je, da se bo Slovenija kmalu zbudila. "Prihaja čas polaganja računov, prihaja čas za novo stran v knjigi slovenske zgodovine, ki bo popisana v slovenskem jeziku, s slovensko pisavo in uporabili bomo isto abecedo, kot smo jo v času demokratizacije in osamosvojitve. Zato da to tranzicijo končno končamo," je med drugim poudaril ter bil kritičen tudi do politične levice in stanja v slovenskem sodstvu.

Predsednik SDS Janez Janša je v svojem govoru na kongresu stranke dejal, da je SDS proevropska in pronatovska stranka. "A Evrope ne jemljemo zgolj kot francosko-nemški vlak, na katerem smo lahko le potniki. Lizbonsko pogodbo jemljemo resno, naši interesi so enakovredni drugim, želimo soodločati o skupni evropski prihodnosti," je med drugim dejal. | Foto: STA , Predsednik SDS Janez Janša je v svojem govoru na kongresu stranke dejal, da je SDS proevropska in pronatovska stranka. "A Evrope ne jemljemo zgolj kot francosko-nemški vlak, na katerem smo lahko le potniki. Lizbonsko pogodbo jemljemo resno, naši interesi so enakovredni drugim, želimo soodločati o skupni evropski prihodnosti," je med drugim dejal. Foto: STA ,

Družina, delovna mesta  …

Napovedal je, da se bo stranka v prihodnosti borila za vse razvojne projekte, ki so jih začeli že v prvi vladi. "Družina bo postala investicijski projekt in ne zgolj neke socialne politike transferov," je dejal in napovedal vzpostavitev novega ministrstva za družino, ločenega od socialnega resorja. Najboljša socialna politika je po njegovih besedah politika ustvarjanja novih delovnih mest. Na tisto, kar drugi vidijo kot težave, bodo v SDS gledali kot na priložnosti, investitorje bodo usmerjali tja, kjer obstajajo potenciali za projekte. 

Janša je prepričan, da je Evropa izpostavljena nekaterim skupnim izzivom, pri čemer pa pri njihovem reševanju vidi pasivnost slovenske vlade. Z nereagiranjem na veliki migrantski val so naši oblastniki po njegovih besedah celo pomembno prispevali k napetostim in dezintegracijskim silnicam v Evropi. Ob tem je Madžarska "dokazala, da je schengensko mejo preprosto možno graditi", je dejal in se madžarskemu premierju Viktorju Orbanu zahvalil, saj je s tem, ko je Madžarska branila schengensko mejo, branila tudi Slovenijo. | Foto: STA , Janša je prepričan, da je Evropa izpostavljena nekaterim skupnim izzivom, pri čemer pa pri njihovem reševanju vidi pasivnost slovenske vlade. Z nereagiranjem na veliki migrantski val so naši oblastniki po njegovih besedah celo pomembno prispevali k napetostim in dezintegracijskim silnicam v Evropi. Ob tem je Madžarska "dokazala, da je schengensko mejo preprosto možno graditi", je dejal in se madžarskemu premierju Viktorju Orbanu zahvalil, saj je s tem, ko je Madžarska branila schengensko mejo, branila tudi Slovenijo. Foto: STA ,

Izpostavil je prizadevanja SDS za razvoj visokega šolstva, vajeniški sistem, za vzpostavitev pokrajin in debirokratizacijo, vključno z zmanjševanjem števila predpisov, ki nas dušijo. "Sproščena Slovenija ne bo temeljila na predpisih, pač pa zdravem razumu in zdravi tekmovalnosti," je dejal.

Konec levičarskemu vsiljevanju multikulturnosti

"Slovenija bo odprta za različno kulturno izmenjavo, ki nas lahko bogati, hkrati pa bo odločno zavračala levičarsko vsiljevanje multikulturnosti, ki ne loči več med slovenskim jezikom in kulturo in je odločilni sestavni del naše identitete," je še dejal. V SDS namreč v priseljevanju ne vidijo rešitve za starajočo se slovensko družbo, prav tako v tem ne vidijo politike solidarnosti. "V negotovih časih, ki so pred nami, je relativna homogenost Slovencev velika prednost, zato ne pristajamo na politiko, ki za nelegalnega migranta troši trikrat več, kot znaša minimalna plača slovenskega delavca. Takšna politika nima zveze s solidarnostjo, ampak želi spreminjati podobo Slovenije in strukturo volilnega telesa," je prepričan Janša.

"V zdravstvu bo SDS naredila red," je prepričan, pri čemer je izpostavil, da so utrujeni od govorjenja o reformi in tarnanja, da ni denarja. "Reda ni. V zdravstvu je treba preprečiti odtekanje denarja pri nakupu drage opreme in nameniti denar za nove zdravnike, kjer jih ni, krajšanje čakalnih dob in uvajanje napredka," je pojasnil.

Zbrane je nagovoril tudi madžarski premier Viktor Orban. Kot je dejal, brez SDS danes ne bi bilo mogoče pisati zgodovine neodvisne in samostojne Slovenije, prav tako si brez te stranke po njegovih besedah ni mogoče zamisliti svobodne Slovenije prihodnosti. Orban meni, da če bodo državljani in državljanke Slovenije poslušali svoje srce, bo na naslednjih volitvah zmagala stranka SDS. O Janezu Janši pa je povedal, da "ni samo demokrat, ampak borec za svobodo, ki ve, da senca sistema, kot je bil komunizem, sega daleč". | Foto: STA , Zbrane je nagovoril tudi madžarski premier Viktor Orban. Kot je dejal, brez SDS danes ne bi bilo mogoče pisati zgodovine neodvisne in samostojne Slovenije, prav tako si brez te stranke po njegovih besedah ni mogoče zamisliti svobodne Slovenije prihodnosti. Orban meni, da če bodo državljani in državljanke Slovenije poslušali svoje srce, bo na naslednjih volitvah zmagala stranka SDS. O Janezu Janši pa je povedal, da "ni samo demokrat, ampak borec za svobodo, ki ve, da senca sistema, kot je bil komunizem, sega daleč". Foto: STA ,

"SDS lahko Slovenijo spet naredi veliko"

Prisotne na kongresu je nagovoril tudi nekdanji predsednik slovaške vlade Mikulas Dzurinda. Kot je dejal, ima stranka SDS možnost, da Slovenijo naredi spet veliko.

Janša edini kandidat na najbolj demokratičnih volitvah 

Kongresa so se udeležili tudi strankini poslanci v slovenskem in evropskem parlamentu. Poslanec SDS Vinko Gorenak je ob prihodu na kongres to, da Janša nima protikandidata, komentiral z besedami, da ne bi volil nekoga, "ki se je včeraj pojavil iz nič". "Jaz sem vedno za to, da volimo nekoga, ki ga poznamo," je dejal in poudaril, da so bile vse strankarske volitve do zdaj, na katerih je sodeloval, izvedene na najbolj demokratičen način.

Evropska poslanka Romana Tomc, ki se jo omenja kot morebitno kandidatko za predsednico republike, je bila glede strankinih kandidatov za prihajajoče predsedniške volitve tudi tokrat skrivnostna, saj to po njenih besedah ni tema kongresa. Poudarila je sicer, da je kandidatura zelo pomembna odločitev v življenju, zato se bodo "odločili skupaj in ko bo odločitev zrela, jo bomo tudi sporočili".  | Foto: STA , Evropska poslanka Romana Tomc, ki se jo omenja kot morebitno kandidatko za predsednico republike, je bila glede strankinih kandidatov za prihajajoče predsedniške volitve tudi tokrat skrivnostna, saj to po njenih besedah ni tema kongresa. Poudarila je sicer, da je kandidatura zelo pomembna odločitev v življenju, zato se bodo "odločili skupaj in ko bo odločitev zrela, jo bomo tudi sporočili". Foto: STA ,

Predstavnika NSi zavrnili na vhodu

Med domačimi gosti je bilo nekaj politikov iz strank desnega političnega pola, tudi predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc, predsednik SLS Marko Zidanšek in predsednik Nove ljudske stranke Željko Vogrin. Predsednica NSi Ljudmila Novak se mudi v tujini in je udeležencem kongresa poslala lepe želje z opravičilom. Za prisotnost na kongresu je pooblastila člana izvršilnega odbora NSi Janeza Pogorelca, ki pa so ga na vhodu zavrnili, in sicer z argumentom, da so se prepozno akreditirali in ker ni predsednik NSi.

Kongres je danes izvolil tudi nadzorni ter izvršilni odbor stranke. Med kandidati za izvršilni odbor je največ glasov prejel Aleš Hojs, sicer nekdanji podpredsednik NSi.

Delegati so podprli nekaj programskih resolucij. Poleg nosilne z naslovom Slovenija v srcu, ki je bila tudi rdeča nit Janševega nagovora, so v posameznih dokumentih osvetlili še področja zdravstva, mladih, družine in delavskih pravic.

V razpravi so se sicer med drugim pojavila različna stališča glede določb, v katerih opredeljujejo odnos do družine. Tako so med drugim zavrnili predlagano dopolnilo, da bi iz resolucije črtali določila, da bodo mladim družinam omogočili ugoden kredit za ureditev stanovanjskega vprašanja, glavnica kredita pa bi bila zmanjšana za 20 odstotkov ob rojstvu vsakega novorojenega otroka.

Zavrnili so tudi predlog dopolnila, s katerim bi zapisali, da je pravica do življenja temeljna človekova pravica in da se bo SDS borila za temeljne pravice vseh ljudi, tudi najšibkejših, nerojenih otrok.

Ne spreglejte