Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 1. 2014,
14.03

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Roman Jakič Osankarica

Sobota, 4. 1. 2014, 14.03

1 leto, 3 mesece

Jakič na Osankarici: Potrebujemo več enotnosti in optimizma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pri Treh žebljih na Osankarici so dopoldne pripravili spominsko slovesnost ob 71. obletnici zadnjega boja Pohorskega bataljona.

Slavnostni govornik na Pohorju je bil minister za obrambo Roman Jakič. "Tu sredi spokojnih pohorskih gozdov so borke in borci Pohorskega bataljona pokazali vso svojo neuklonljivost s ciljem, da bi našo domovino osvobodili okupatorja in preprečili nadaljnje teptanje slovenstva," je poudaril Jakič in dodal, da so žrtvovali svoja življenja v boju za to, da bodo svobodo v polnosti doživeli vsaj prihodnji rodovi. Kot je dejal, je bilo to njihovo veliko nesebično dejanje, ki si tudi danes zasluži vse naše spoštovanje in občudovanje.

Optimizem namesto malodušnosti Minister je dejal, da je slovenski narodnoosvobodilni partizanski boj kljub hudim posledicam previharil vse viharje in dosegel svoje cilje. Tako smo ohranili narodovo samobitnost in zagotovili njegovo prihodnost, ki je v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja po njegovih besedah prinesla tudi zgodovinsko priložnost, da Slovenci stopimo na samostojno pot.

"Pri odločitvi za aktiven oboroženi odpor v drugi svetovni vojni je bil optimizem ključnega pomena. Borke in borci slovenskega narodnoosvobodilnega partizanskega boja so verjeli v vrednote, na katerih je temeljil njihov boj, zato se niso ozirali na strah. Še več, prezirali so ga, kajti v njihovem uporu nacifašističnemu nasilju ter najbolj grobemu teptanju slovenstva ni bilo prostora za trepet, temveč le za srčnost in pogum," je dejal minister.

Prisotni tudi številni gostje Slovesnosti so se poleg okoli tisoč preostalih pohodnikov udeležili še nekateri visoki predstavniki političnega življenja, med njimi predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Janko Veber, ministri, poslanci in državni svetniki, načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič, predstavniki Zveze združenj borcev ter nekateri župani.

Ne spreglejte