Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 6. 2013,
9.31

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Roman Jakič Libanon

Sreda, 26. 6. 2013, 9.31

4 leta, 3 mesece

Jakič kljub zaostrovanju razmer ne razmišlja o odpoklicu vojakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Minister za obrambo Roman Jakič, je kljub vedno slabši varnostni situaciji v Libanonu povedal, da zaenkrat še ne razmišljajo o umiku pripadnikov slovenske vojske, ki sodelujejo v operaciji Unifil.

Jakič je dejal, da je polet s falconom minil "hitro in mirno", glede njegove prihodnje uporabe pa je dejal, da ga v prihodnje najverjetneje ne bo uporabljal samo on, ampak "da ga bomo uporabljali državni organi, vlada, predsednik, pa tudi partnerji v EU in Natu. Računamo tudi na tovrstno uporabo letala," je dejal minister, ki je kot prvi predstavnik države poletel s slovenskim vladnim letalom, kupljenim leta 2002.

Letalo bo še vedno naprodaj Kot so sporočili z obrambnega ministrstva, bo letalo odslej na voljo za prevoze v okviru mednarodnega sistema izmenjave letalskih prevozov Atares ter za potrebe prevozov državnih organov, še vedno pa je tudi v programu odprodaje, če bi se našel ustrezen kupec. Z ministrstva so še sporočili, da bo let opravljen v okviru sklepnega dela šolanja pilotov, ki zahteva tudi let s potniki. Falcon je sicer je od 1. januarja letos v upravljanju Morsa.

Namen obiska ministra Jakiča in načelnika generalštaba Slovenske vojske, brigadirja Dobrana Božiča v Libanonu je bil ob dnevu državnosti izkazati podporo in pohvalo 14 pripadnikom 13. kontingenta Slovenske vojske, ki sodelujejo v operaciji ZN za vzdrževanje miru in varnosti na mejnem območju med Libanonom in Izraelom oziroma za nadzor premirja med Izraelom in šiitskim libanonskim gibanjem Hezbolah.

Ena od alternativ tudi odpoklic slovenskih vojakov Glede varnostne situacije v Libanonu je Jakič dejal, da ta "ni najboljša in se je v zadnjih dveh dneh še poslabšala", da pa kljub temu še ne razmišljajo o odpoklicu slovenskih vojakov. "Zaenkrat odpoklica ni. Trenutno ogroženost na jugu Libanona, kjer so naši vojaki, ni tako visoka. V kolikor pa ne bomo mogli več zagotavljati varnosti za naše vojake, je seveda ena od alternativ odpoklic naših vojakov," je dejal obrambni minister.

Vzrok za vse slabšo varnostno situacijo je naraščanje sektaških napetosti, ki so posledica nasilnega konflikta v sosednji Siriji. Na nasprotnih bregovih stojijo šiitski prebivalci, ki podpirajo režim sirskega predsednika Bašarja al Asada in sunitski Libanonci, ki podpirajo sirske upornike.

Jakič in Božič sta se ob slovenskih vojakih sicer srečala tudi s poveljnikom Unifila Zahod, generalom Vascom Angelottijem, potem pa so jima v spremstvu poveljnika slovenskega kontingenta podpolkovnika Franja Lipovca predstavili delovanje operacije.

Minister je obiskal tudi poveljstvo Unifila Naqoura, kjer ga je sprejel namestnik poveljnika sil, general Patrick Phelan. Sogovornika sta izmenjala stališča glede vpliva državljanske vojne v Siriji na delovanje Unifila in varnostno situacijo v Libanonu.

Ne spreglejte