Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 12. 2017,
19.30

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

1

Natisni članek

smrt nosečnost

Četrtek, 14. 12. 2017, 19.30

6 let, 4 mesece

Izguba novorojenčka: Čas ne celi ran, nas pa uči živeti s to bolečino #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

1

Starši, ki so sredi veselega pričakovanja rojstva izgubili otroka, izgube nikoli popolnoma ne prebolijo. "In po tednu dojenja, ljubkovanja, spoznavanja je sledil šok. Iz porodnišnice sem odšla brez dela svoje prihodnosti," je v oddaji Dan. na Planet TV razlagala Petra Urek, ustanoviteljica in predsednica Društva Solzice.

Novinarka: Anja Ciglarič/Video: Planet TV


"Brina je bila stara sedem dni, umrla je po operaciji na srčku. Operacija naj bi bila precej rutinska, ampak na žalost se je poslovila in odšla," je v pogovoru za Planet TV dejala Petra Urek, predsednica društva Solzice.

Najtežje je bilo, ko odhajaš iz bolnišnice brez otroka v naročju, imaš pa samo vrečko njegovih stvari, je povedala Urekova. Zato je ustanovila društvo, ki pomaga žalujočim staršem.

Vsaka sedma nosečnost se konča z izgubo

Utrinek s pokopališča na Žalah. | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač V Sloveniji se vsako leto rodi približno 21 tisoč otrok. O tem, koliko se jih rodi mrtvih ali pa umrejo kmalu po rojstvu, se ne govori veliko. Vsako leto okoli 120. "Vsaka sedma nosečnost se konča z izgubo," je rekla Urekova.

Iz svoje bolečine je pred 13 leti ustanovila društvo. Danes pomaga družinam, ki se spoprijemajo s podobnimi izkušnjami.

"Sodelujemo s porodnišnicami, izvajamo razne delavnice za zdravstvene delavce, ki se srečujejo že z žalujočimi starši. Predstaviti želimo, kaj starši doživljajo ob smrti otrok, kaj se jim dogaja, s čim se srečujejo, s kakšnimi izzivi in s kakšno bolečino," je dejala Urekova.

Čas ne celi ran, nas pa nauči živeti z bolečino

Starše spodbujajo, da svoje otroke fotografirajo, naredijo odtise stopal, shranijo pramen las in si za slovo vzamejo toliko časa, kot ga potrebujejo.

"Vse preveč se ukvarjamo s tem, kaj povedati, včasih je pa dovolj samo objem oziroma iskrena misel," je pojasnila predsednica Solzice.

Čas ne celi ran, nas pa uči živeti s to bolečino. In velikokrat so prav spomini tisti, ki staršem pomagajo prebroditi to najtežjo preizkušnjo v življenju, je še dodala.

Ena od mamic, ki so stopile iz anonimnosti, je Anja Vidmar Miletič, ki poskuša opozarjati na praviloma še vedno tabuizirano tematiko.

Ne spreglejte