Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 12. 2013,
11.25

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

UKC Ljubljana zdravniki

Petek, 13. 12. 2013, 11.25

1 leto, 3 mesece

Iz UKC Ljubljana bodo otroke pošiljali na operacije v München

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vsi otroci, ki so na programu in potrebujejo kardiokirurško operacijo, bodo ustrezno oskrbljeni, težji primeri pa začasno preusmerjeni v München, pojasnjujejo v UKC Ljubljana.

"Ne gre drugače, kot da se program začasno preusmeri v München," je na novinarski konferenci povedal kirurg Tomislav Klokočovnik, ki tudi prevzema koordinacijo. To je eden od treh ukrepov, ki so jih v Ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC) sprejeli po podanem ugovoru vesti desetih zdravnikov kirurške klinike ljubljanskega kliničnega centra, ki sodelujejo v kardiokirurškem programu otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

Druga odločitev, ki so jo sprejeli, je, da kardiokirurški program otrok s srčnimi napakami ostaja v Ljubljani. Tretja pa, da bodo moči usmerili v to, da se program, kjer je letno operiranih med 100 do 150 otrok, dvigne na višji nivo, zato bodo dodatno izobraževali mlade specialiste. Posledično bodo v januarju oziroma februarju zaposlili dva kirurga. Pogovori že potekajo in so za zdaj optimistični, saj bodo tako lahko v Ljubljani opravili 80 odstotkov operacij, je pojasnil strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker.

Koliko otrok bo šlo na zdravljenje v tujino? "Odgovora ni," pojasnjuje direktor UKC Simon Vrhunec. O zdravljenju vsakega otroka posebej bo namreč odločal konzilij. Je pa Vrhunec poudaril, da je sodelovanje z münchenskimi specialisti izjemna priložnost tudi za vse slovenske specialiste in tiste, ki zdravijo na tem področju, saj se jim odpira možnost izobraževanja.

Kolikšne pa bodo cene? Kot odgovarja Vrhunec, se do zdaj s tem niso posebej ukvarjali, saj tovrstno zdravljenje v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje. Je pa poudaril, da se v primeru takšne operacije v UKC dela izguba, saj ZZZS krije stroške v višini 11.700 evrom, medtem ko operacija klinčni center stane 17.800 evrov.

Povod za ugovor vesti: izraelski kirurg David Mishaly Povod za odločitev zdravnikov, da podajo vlogo za uveljavljanje ugovora vesti, naj bi bilo sodelovanje z izraelskim kirurgom Davidom Mishalyjem. Kirurg namreč operira občasno, menda nekajkrat na mesec, zato morajo delo prilagajati njegovim prihodom, oskrba pacientov in postoperativni posegi pa potem padejo v njihove roke, a se za tako delo očitno ne čutijo dovolj pripravljene oziroma se jim pri tem odpirajo vprašanja vesti.

Kot je bilo pojasnjeno na današnji novinarski konferenci, kirurg Mishaly v naslednjem tednu prihaja v Ljubljano in bo opravil operacije, ki so na programu, nato pa se bodo nadalje dogovorili, kakšno bo sodelovanje.

"Opozorilo zdravnikov je treba vzeti resno" Kot je ob predaji poslov ministrstva za zdravje dejal nekdanji minister Tomaž Gantar, pričakuje, da bodo v UKC nastalo težavo rešili. Poudaril je, da je treba opozorilo zdravnikov vzeti resno, predvsem pa urediti vse potrebno, da bodo otroci ves čas v varnih rokah. Dodal je pomislek o tem, ali je program še smiseln.

Gantarjevi izjavi je pokimal tudi Karl Erjavec, ki je začasno prevzel ministrstvo, drugih ukrepov pa za zdaj ni napovedal.

KPK ugotovila nekorektno izvedene postopke O ugovoru vesti desetih zdravnikov so obveščeni tudi v Komisiji za preprečevanje korupcije, kjer so že preučili sodelovanje UKC z izraelskim kirurgom in v zvezi s tem maja letos podali mnenje. Kot so ugotovili, postopki v UKC, povezani z angažmajem Mishalyja, niso bili korektno izvedeni, a hkrati dodajajo: "Res pa je, da je v Sloveniji rešil življenja številnih najmlajših".

Ne spreglejte