Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
14. 1. 2016,
8.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ivan Zidar osebni stečaj

Četrtek, 14. 1. 2016, 8.59

8 let

Ivan Zidar: enkrat bi bil procesno nesposoben, drugič ne

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Sodišče danes ni sprejelo odločitve glede začetka osebnega stečaja Ivana Zidarja, strankam jo bo sporočilo po pošti. Neuradno pa gre Zidar (ponovno) v osebni stečaj.

Nad nekdanjim šefom SCT Ivanom Zidarjem je, spomnimo, sodišče lani že začelo postopek osebnega stečaja na zahtevo stečajnega upravitelja SCT Leona Benigarja Tošiča.

A padli gradbeni baron se je na odločitev pritožil, višje sodišče pa mu je ugodilo in osebni stečaj razveljavilo. Kot razlog je sodišče navedlo procesne napake, saj prvostopenjsko sodišče ni izvedlo naroka (torej obravnave na sodišču). Po mnenju odvetnikov se tako Zidar ni mogel opredeliti do stečaja.

Neuspešna prošnja za preložitev V drugem poskusu je sodišče nato razpisalo narok, ki pa so ga na prošnjo Zidarjevih odvetnikov večkrat preložili. Tudi za današnji narok je Zidar prosil za preložitev, a je sodnica Mateja Dobovšek prošnjo zavrnila.

Tako so narok izvedli, a ne Zidarja ne njegovega zagovornika Matjaža Pajka iz odvetniške pisarne Dušana Korošca ni bilo. Prišel je le stečajnik SCT Benigar Tošič. Narok je trajal deset minut, sodnica pa je odločila, da je zadeva zrela za odločitev – to bo strankam v postopku poslala po pošti.

Zakaj se Zidarju ne mudi v stečaj? Zidarjevi odvetniki dolžniku s prošnjami za prelaganje obravnav in pritožbami na sklepe v postopku očitno kupujejo čas pred začetkom postopka.

V osebnem stečaju bi namreč nadzor nad njegovim premoženjem prevzel stečajni upravitelj, ki lahko med drugim izpodbija pravne posle in dejanja Zidarja (denimo prenose premoženja) za tri leta nazaj. To je eden od razlogov, zakaj je Zidarju, ki je del premoženja prenesel na druge, interesu, da se stečaj začne čim pozneje.

Nekje bi bil nesposoben, drugje ne A odvetnikom naj bi narobe hodila Zidarjeva procesna nesposobnost zaradi slabega zdravja, zaradi katere sodišče končuje kazenske postopke zoper Zidarja. Posledično je sodišče tudi v postopku osebnega stečaja predvidevalo, da je Zidar procesno nesposoben, kar pa je njegov odvetnik označil za napako.

"Naše mnenje je, da je sodišče napačno ravnalo v postopku postavitve skrbnika, ko je štelo, da gospod Zidar ni procesno sposoben sodelovati v postopku osebnega stečaja. Sodišče se samo, brez izvedenca medicinske stroke, ne bi smelo opredeljevati," je septembra lani za RTV Slovenija dejal Pajk.

A tudi v postopku osebnega stečaja je sodišče - oziroma center za socialno delo na njihovo zahtevo - Zidarju postavilo skrbnika. Po zahtevi SCT za osebni stečaj Zidarja je imel ta 15 dni časa, da ugovarja zahtevi za osebni stečaj, česar pa skrbnik ni storil. S tem je odprl pot za današnjo izvedbo naroka in najverjetnejši oklic začetka osebnega stečaja (na katerega pa se odvetniki spet lahko pritožijo).

Ne spreglejte