Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 6. 2009,
16.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 24. 6. 2009, 16.13

8 let

Ivan in Janez Draušbaher obdolžena hrambe večje količine orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu se je z zaslišanjem sodnega izvedenca za orožje Antona Anclja nadaljeval dokazni postopek v glavni obravnavi proti Ivanu in Janezu Draušbaherju z Mute.

Tožilstvo jima očita hrambo večje količine prepovedanega orožja med letoma 2000 in 2004, za kar je zagrožena kazen od enega do 10 let zapora. Sodni izvedenec za orožje, puškar Anton Ancelj iz Novega mesta, je na obravnavi na vprašanja zagovornika obdolženih Borisa Marčiča pojasnjeval izvedensko mnenje glede kategorizacije vojaškega in strelnega orožja, ki ga je policija našla na naslovu obeh obdolženih na Muti. Izvedenec bo pripravil dopolnjeno mnenje Ker je izvedenec mnenje podal na podlagi ogleda fotografij orožja in ne dejanskega ogleda orožja, ker se je vmes spremenil pravilnik o izvajanju zakona o orožju, ki klasificira orožje, in ker je je bila v zvezi s tem izdana tudi odločba Ustavnega sodišča RS, bo izvedenec pripravil dopolnjeno izvedensko mnenje, je sklenilo sodišče.

Zagovornik obdolženih je predlagal, da izvedenec ob pregledu orožja opravi ponovno klasifikacijo v skladu z zakonom o orožju ter se še posebej opredeli do vprašanja funkcionalnosti in uporabnosti orožja oziroma ali gre za orožje ali dele orožja. Sicer pa je povedal, da se bosta obdolžena zagovarjala po izvedenem dokaznem postopku.

Tožilec bo spremenil obtožnico Tožilec slovenjgraškega okrožnega državnega tožilstva Ivo Šume pa je napovedal, da bo obtožnico glede na odločbo ustavnega sodišča z dne 8. januar letos spremenil. Odločba namreč pravi, da se hramba strelnega orožja, s katerim je promet omejen, prekriva z elementi prekrška in ni kaznivo dejanje.

Obravnava se bo nadaljevala jeseni Kot je pojasnil tožilec, je policija pri obdolženima našla večjo količino orožja, vendar pa bo ponovno izvedensko mnenje pokazalo, koliko od tega orožja predstavlja prepovedano orožje in koliko orožja je bilo "v funkciji". Po napovedih sodnice Marjete Vezonik se bo obravnava nadaljevala predvidoma v jeseni.

Ivanu Draušbaherju v preteklosti že sodili Kot je znano, so nekdanjemu županu SDS na Muti Ivanu Draušbaherju v preteklosti že sodili zaradi nedovoljenega prometa z orožjem. Nazadnje je bil septembra 2002 po devetih letih obravnav na kranjskem okrožnem sodišču oproščen. Draušbaher je sicer nekdanji član poslovodnega odbora Gorenja, kasnejši direktor podjetja Orbis in pomočnik direktorja grosupeljske izpostave podjetja Snežnik s sedežem v Kočevski Reki.

Ne spreglejte