Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 1. 2012,
12.36

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 6. 1. 2012, 12.36

8 let, 2 meseca

Incident med zbiranjem podpisov proti novemu družinskemu zakoniku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novinarjem spletnega Dnevnika je s kamero uspelo zabeležiti nenavaden argument zbiranja podpisov proti novemu družinskemu zakoniku. Nov zakonik naj bi dopuščal, da imajo otroke tudi bratje in sestre.

Dogodek se je zgodil na eni od stojnic na ljubljanski tržnici, kjer sodelavci civilne iniciative zbirajo podpise za razpis referenduma proti novemu družinskemu zakoniku. Občanki, ki se je približala stojnici, so najprej razložili, da "istospolni nimajo pravice do otrok", s čimer se je Ljubljančanka takoj strinjala ter potegnila vzporednico med istospolnimi in incestnimi pari in ugotovila, da tudi brat in sestra ne smeta imeti otrok. Na izjavo o incestu se je nemudoma odzval eden od sodelavcev na stojnici, ki je dodal: "Po tem zakonu bi pa lahko." S tem je želel povedati, da novi družinski zakonik omogoča, da bi otroke imela tudi brat in sestra. Gospa je bila s slišanim očitno zadovoljna. Dodala je, da jim zaupa in da bo zato prispevala svoj podpis.

Primc: Sodelavec se je za izjavo že opravičil Aleš Primc, pobudnik referenduma proti družinskemu zakoniku in vodja civilne iniciative Aleš Primc, se je na omenjeni incident že odzval. Kot je povedel v izjavi, "ga je sodelavec s stojnice že poklical in se mu opravičil za dogodek ter nesporazum, ki je nastal v zvezi z njegovo izjavo". Sodelavec naj bi se izgovoril, da je bila nesrečna izjava "posledica tega, da ni dobro slišal celotnega pogovora". Kot je pojasnil, je sodelavčevo pojasnilo in opravičilo sprejel, opravičil pa se je tudi v svojem imenu.

Blažič: Vse več posluževanja absurdnih manipulacij in laži Mitja Blažič, zagovornik pravic gejev in lezbijk ter predstavnik kampanje Za vse družine je prepričan, da je posnetek dokaz, da se nasprotniki družinskega zakonika za dosego svojega cilja poslužujejo vse bolj absurdnih manipulacij in laži. Tako kot je bila laž tudi to, da jim bo kompromisna različica zakonika sprejemljiva, saj je zakonodajalec prisluhnil njihovim pripombam.

Urad varuha: Zbiranje podpisov temelji tudi na neresnicah in polresnicah Na incident so se odzvali tudi na Uradu varuha človekovih pravic RS, kjer trdijo, da varuh v tej zadevi ne more ukrepati neposredno, saj nima nobenih pristojnosti v razmerju do zasebnikov in civilnih združenj. "Kljub temu ocenjujemo, da posnetek kaže in dokazuje, da zbiranje podpisov za referendum o družinskem zakoniku temelji tudi na neresnicah in polresnicah, kar pomeni zavajanje morebitnih podpornikov referenduma in nikakor ni dobra popotnica za pričakovano predreferendumsko kampanjo," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik zato poziva vse, ki sodelujejo pri zbiranju podpisov in bodo sodelovali v bližajoči se referendumski kampanji, naj govorijo in pišejo le o tem, kar v resnici piše v družinskem zakoniku, o katerega uveljavitvi se bomo volivci izrekali na referendumu, če bo razpisan. Državljankam in državljanom sporoča, da naj se sami prepričajo o vsebini zakonika, da naj si poiščejo verodostojne informacije ter da naj bodo v razpravah z drugače mislečimi strpni in spoštljivi.

40 tisoč podpisov zbranih že danes? V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok pričakujejo, da bodo že danes uspeli zbrati 40 tisoč podpisov, ki so potrebni za razpis referenduma o družinskem zakoniku. Do četrtka so imeli zbranih 35 tisoč podpisov, zahteve za razpis referenduma pa v državni zbor ne nameravajo vložiti pred koncem naslednjega tedna. Primc je v oddaji Pogledi na TVS izrazil prepričanje, da bodo podpise, ki jih zbirajo na več kot 200 stojnicah po slovenskih mestih in vaseh, zbrali v rekordnem času.

Ne spreglejte