Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 10. 2013,
12.16

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

IMF proračun

Četrtek, 17. 10. 2013, 12.16

8 let, 1 mesec

IMF in Slovenija: Odlično, dobro, nezadostno?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na redni misiji v Sloveniji je delegacija Mednarodnega denarnega sklada (IMF). "Verjetno bodo celo ugotovili, da bolje ocenjujejo naše napore, kot jih ocenjujemo sami," pravi minister Židan.

Predstavniki IMF, ki jih vodi Antonio Spilimbergo, bodo z ministri, direktorji uradov in drugimi vladnimi predstavniki do 29. oktobra pretresali predlog proračuna za leti 2014 in 2015 ter stanje v bančnem sistemu in v javnih financah. Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je optimistična pričakovanja glede obiska izrazil pred sejo vlade, ki sprejema enega od ukrepov, nepremičninski davek.

Lukšič s prstom kaže na Viranta in Janšo Tudi predsednik SD Igor Lukšič meni, da bodo predstavniki IMF zadovoljni z ugotovitvami, je bil pa kritičen do nekaterih slovenskih politikov. "Tisto, kar pričakuje celotna svetovna resna javnost, je, da se Slovenija kvalificira kot stabilna država, ki je sposobna sama sprejemati odločitve. To, kar se dogaja z izjavami posameznih ministrov ali predsednikov strank, ki destabilizirajo delo vlade, to je tisto, kar je najhujše." Lukšič z imeni ni operiral, verjetno pa je mislil na izjave notranjega ministra Gregorja Viranta in predsednika SDS Janeza Janše, ki sta omenjala možnost oziroma nujnost, da Slovenija zaprosi za mednarodno pomoč.

Kdo trese vlado? Vsi bankirji, ki prihajajo v Slovenijo in s katerimi se je pogovarjal tudi Lukšič, pričakujejo, da bo Slovenija postala država, ki ji bo mogoče zaupati. "Mi smo prepogosto menjavali vlade in prepogosto tresemo vlade," je dejal Lukšič v izjavi novinarjem po koalicijskem usklajevanju nepremičninskega davka.

Kaj bo na radarju? Predstavnikom IMF bodo slovenski predstavniki predstavili predlog sprememb proračuna za prihodnje leto, predlog proračuna za leto 2015 in nacionalni reformni program, dopolnjeni program stabilnosti ter program ekonomskega partnerstva, ki jih je Slovenija poslala v Bruselj.

Pregledali bodo tudi poročili o stabilnosti slovenskega bančnega sistema in o finančni stabilnosti, ki ju je pripravila Banka Slovenije, organizatorica obiska, ter ekonomske izzive 2013, ki jih je pripravil Urad RS za makroekonomske analize in razvoj.

Spričevalo bomo dobili 28. oktobra V skoraj 14 dneh bodo člani delegacije skušali pridobiti kar najbolj realno sliko o razmerah v Sloveniji. Nato bodo, kot je običajno, opažanja in priporočila razgrnili na novinarski konferenci. Ta je predvidena za 28. oktober.

Ne spreglejte