Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 9. 2017,
9.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

19

Natisni članek

kazen zapor Igor Bavčar

Torek, 19. 9. 2017, 9.14

6 let, 7 mesecev

Igor Bavčar od včeraj v zaporu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

19

Igor Bavčar je včeraj v večernih urah v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob začel prestajati petletno zaporno kazen, so sporočili z uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

Obsojenega bodo po sprejemu v zavod obravnavali v skladu z določbami in po postopkih, ki so opredeljeni v Zakonu o izvrševanju kazenskih sankcij in podzakonskih predpisih, tako kot vsako osebo, ki pride na prestajanje zaporne kazni. Po prihodu v zavod vsakega obsojenca najprej namestijo v sprejemni oddelek, kjer lahko po zakonu ostane do 30 dni.


Morda vas zanima še:

Leta 1991 na pravi strani zgodovine, danes v zaporu


V sprejemnem obdobju se spoznava njegovo osebnost, zdravstveno stanje, delovne in učne sposobnosti in druge okoliščine, pomembne za obravnavo obsojenca ter za njegovo pravilno razvrstitev. Ob koncu sprejemnega obdobja se za obsojenca pripravi osebni načrt, ki vsebuje vse za obsojenca pomembne vsebine in aktivnosti med prestajanjem kazni. Osebni načrt se med prestajanjem zaporne kazni dopolnjuje in spreminja glede na izpolnjevanje sprejetih dogovorov, spoštovanje hišnega reda, spremenjene osebne okoliščine, so še zapisali v sporočilu uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

Zaprti, polodprti ali odprti oddelek?

Bavčarja bodo danes popoldne zdravniško pregledali, drugih posebnosti pa za zdaj ne beležijo. V sprejemni fazi je lahko do 30 dni, to obdobje pa je običajno krajše, saj ni smiselno, da so zaporniki tam dlje, kot je treba, je pojasnil generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj.

Trenutno si Bavčar sobo deli s soobsojencem zaradi pomanjkanja prostora na sprejemnem oddelku, ki ga prenavljajo. Odločitve, na kakšnem oddelku bo prestajal kazen - zaprtem, polodprtem ali odprtem -, še niso sprejeli. Podržaj je pojasnil, da na Dobu letos beležijo 143 novih zapornikov, 35 se jih je, tako kot Bavčar, samih zglasilo tam. Dve tretjini tistih, ki pridejo sami, gre ponavadi na polodprti oddelek.

Prve ugodnosti v obliki prostih izhodov si lahko Bavčar obeta po prestani petini dosojene zaporne kazni, torej po letu dni. O tem, ali se bo lahko udeležil petkove pravde, ki ga čaka na ljubljanskem okrožnem sodišču, Podržaj danes še ni mogel ugibati.

Obsojen pranja denarja

Okrožno sodišče je septembra lani Bavčarja ter brata Sušinski obsodilo zaradi pranja denarja pri preprodaji delnic Istrabenza, Bavčar pa je bil oproščen obtožb napeljevanja k zlorabi položaja. Bavčarju je sodišče izreklo kazen petih let zapora, Kristjana Sušinskega je obsodilo na tri leta zapora, Nastjo pa na dve leti. Višje sodišče je po pritožbi potrdilo sodbe.

Bavčar mora vrniti tudi 18 milijonov evrov nezakonite premoženjske koristi, ki jo je pridobil pri veriženju delnic Istrabenza iz leta 2007.

Kazniva dejanja v zadevi Istrabenz so se zgodila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7.500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Prestajanje kazni je odložil

V zapor bi moral 20. julija, a je pred sodnimi počitnicami vložil prošnjo za odlog začetka prestajanja kazni. Zakon namreč dovoljuje,  da se kazen odloži, če mora obsojeni opraviti določeno delo, ki ga je začel, in bi nastala občutnejša škoda, če ga ne bi opravil.

Zahteval je tudi izločitev dveh sodnikov pri odločanju. Višje sodišče v Ljubljani je zahtevo zavrnilo, Bavčar pa se je pritožil na vrhovno sodišče, ki mu je pritrdilo ter iz odločanja izločilo predsednika okrožnega sodišča Marjana Pogačnika in podpredsednico Sonjo Ilovar Gradišar.

Okrožno sodišče je nato njegovo prošnjo za odlog prestajanja kazni zavrnilo, a se je na to odločitev pritožil na višje sodišče, ki njegovi pritožbi ni ugodilo.

Ne spreglejte