Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
14.16

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 14.16

8 let, 2 meseca

Hrvaški tisk: Zlom Ruplovega izsiljevanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za grožnje Hrvaški s sankcijami zaradi uveljavitve zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu slovenski šef diplomacije nima podpore nobene članice Evropske unije.

To je v zadnji številki piše zagrebški tednik Globus. Po pisanju tednika viri v Bruslju pravijo, da Ruplove maščevalne poteze niso v skladu z evropskimi normami obnašanja, grožnja Hrvaški pa naj bi bil v resnici novi blef šefa diplomacije v vladi premiera Janeza Janše.

Globusovi novinarji so se v torek pogovarjali z neimenovanimi predstavniki Evropske komisije v Bruslju, ki so potrdili, da razen zelo jasnega sporočila Hrvaški, naj ne uveljavi ERC tudi za članice EU od začetka prihodnjega leta brez dogovora s Slovenijo in Italijo, ni bilo govora o kakršnih koli sankcijah proti Hrvaški. Različni viri v Bruslju so bili začudeni nad Ruplovim neevropskim besednjakom, nadaljuje Globus.

"EU ni pripravljena izsiljevati najbolj primerne kandidatke za članstvo" Globus trdi, da je od evropskih diplomatov izvedel, da ni nobene možnosti, da bi Rupel ustavil hrvaška pogajanja, ker bi moral imeti podporo vseh 27 članic unije, kar je nemogoče. Obenem EU ni pripravljena izsiljevati precej primerne kandidatke za članstvo zaradi slovensko-hrvaškega problema meje. "Rupel bo moral v svojem šestmesečnem predsedovanju uniji bolj upoštevati to, kaj bo s Kosovom, kot ribe v Jadranu," je Globus povzel izjavo neimenovanega bruseljskega diplomata.

Hrvaški diplomatski viri Ruplove grožnje niso vzeli resno, ker so prepričani, da nima podpore EU za svoja stališča. "Dobili smo signale iz Bruslja, da v sklepih ministrskega sveta ne bodo omenjali sankcij ali prekinitve pogajanj. To, kar je Rupel povedal, je njegova zadnja možnost igranja na nacionalno karto, preden Slovenija prevzame predsedovanje EU," je za Globus ocenil neimenovani hrvaški diplomat.

Možno je, da se ERC uvrsti na seznam evropskih vprašanj

Globus še piše, da Slovenija trenutno ima podporo EU, ker je ERC vprašanje, o katerem ima unija usklajeno stališče, hkrati pa ga realno ocenjuje kot marginalno. ERC pa je multilateralno vprašanje in kot takšno je možno, da se bo uvrstilo na seznam evropskih vprašanj, zaključuje Globus.

Hrvaški strokovnjaki zahtevajo odgovor Bruslju glede ERC Hrvaški akademik in strokovnjak za mednarodno pravo Davorin Rudolf je medtem ocenil, da bi moral predsednik države Stipe Mesić na srečanje povabiti predsednike parlamentarnih strank zaradi utrjevanja skupnega odgovora zunanjim ministrom Evropske unije, ki so zahtevali od Hrvaške, naj preloži uveljavitev ERC na članice EU.

Hrvaška v specifičnem političnem "vakuum položaju" Rudolf predlaga srečanje, ker je Hrvaška v specifičnem političnem "vakuum položaju" zaradi povolilnega obdobja, ko ni nove sestave sabora, o vladi pa potekajo pogovori. "ERC ni strankarsko, ampak vitalno nacionalno vprašanje", je dejal Rudolf. Po njegovem mnenju so ministri EU "poslali najbolj jasno sporočilo Hrvaški, ki kaže, da v EU prevladujejo egoistični interesi držav članic, v tem primeru Italije in Slovenije, v škodo univerzalnega mednarodnega prava".

Zunanji ministri EU so v ponedeljek na zasedanju v Bruslju pozvali Hrvaško, naj "ne uveljavi nobenega vidika zaščitne ERC v Jadranu za države članice EU, dokler ne bo dosežen skupen dogovor v duhu EU".

Rudolf: Vse države EU enostransko uveljavile določeno vrsto ERC Rudolf dodaja, da so vse države EU enostransko uveljavile določeno vrsto ERC, v obliki gospodarskih pasov ali ribolovnih in ekoloških con. "Hrvaški to ni dovoljeno, ker v Bruslju pričakujejo, da bo Hrvaška popustil pritiskom ker želi uresničiti svoj nacionalni strateški cilj, čim prejšnji vstop v EU," je še dejal Rudolf.

Hrvaška javnost pričakuje ERC tudi za ostale članice EU Pritiski v mednarodnih odnosih niso nič novega, najboljši odgovor je, ko nacionalne odločitve temeljijo na konsenzu vseh političnih sil v državi, je poudaril Rudolf. Povedal je še, da hrvaška javnost pričakuje, da bo Hrvaška uveljavila ERC tudi za članice EU v začetku naslednjega leta.

V predvolilni kampanji so vse sedanje parlamentarne stranke poudarjale, da bo Hrvaška vztrajala pri uveljavitvi ERC s 1. januarjem 2008. Po volitvah so večinoma omilile retoriko in pričakujejo, da bo do konca leta dosežen dogovor z Brusljem, Ljubljano in Rimom.

Zapisnik s srečanja 4. junija 2004 ni usklajen z mednarodnim pravom Hrvaški pravni strokovnjak Davor Vidas je danes ocenil, da zapisnik s srečanja državnih sekretarjev Hrvaške, Slovenije in Italije s 4. junija 2004 v Bruslju, v katerem piše, da bo Zagreb preložil uveljavitev ERC za Slovenijo in Italijo, dokler ne bo sklenjen skupen dogovor v duhu EU, ki bo upošteval interese vseh sosednjih držav članic povezave, ni usklajen z veljavnim mednarodnim pravom. Po njegovi oceni ERC temelji na konvenciji o pravu morja Združenih narodov, omenjeni zapisnik pa ni sporazum, s katerim se Hrvaška odreka pravice na uveljavitev ERC za nedoločen čas.

Evropska komisija, Slovenija in Italija Hrvaški ne odrekajo pravice do uveljavitve ERC, ampak zahtevajo od uradnega Zagreba, naj se drži dogovora s 4. junija 2004, ki ga je podpisal takratni državni sekretar na hrvaškem zunanjem ministrstvu Hido Biščević.

Ne spreglejte