Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 2. 2018,
10.58

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

9

Natisni članek

Hrvaška Arbitraža Slovenija Piranski zaliv

Četrtek, 1. 2. 2018, 10.58

6 let, 2 meseca

Slovenski ribiči prejeli hrvaške kazni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

9

Prvi slovenski ribiči so danes iz Hrvaške zaradi nezakonitega prehajanja meje dobili kazni v višini dva tisoč kun (270 evrov). Nekateri ribiči so prejeli tudi več kazni. "Slovenski ribiči ne bodo čutili nobenih posledic glede hrvaških kazni, za to smo poskrbeli z interventnim zakonom," pravi premier Miro Cerar.

kazen | Foto: Andrej Peroša Foto: Andrej Peroša

Ribič Silvano Radin je dobil šest plačilnih nalogov s po 15.000 kunami kazni (skoraj 2000 evrov), torej v skupni vrednosti skoraj 12.000 evrov, je povedal za STA. Kot je pojasnil, so mu kazen odredili na podlagi kršitve hrvaške meje in zakona o schengenski meji, ker je ribaril v bližini sredinske črte v Piranskem zalivu oz. na hrvaški strani te črte, ki je za Hrvaško tudi meja med državama v Piranskem zalivu.

Naloge so mu izdali za ribarjenje 18. decembra, 29. decembra in 3. januarja po dvakrat. Radin je napovedal, da kazni ne bo plačal, ampak bo ravnal v skladu s priporočili kmetijskega ministrstva in kontaktiral odvetniško pisarno Senjak iz Pule.

Video: Andrej Peroša

Cerar: Slovenski ribiči ne bodo čutili posledic glede hrvaških kazni
Slovenski predsednik Miro Cerar je danes na Brdu pri Kranju zagotovil, da slovenski ribiči ne bodo čutili nobenih posledic glede kazni, ki jim jih je izdala Hrvaška zaradi prečkanja sredinske meje v Piranskem zalivu. "Naši ribiči ne smejo čutiti nobenih finančnih in drugih bremen v tem primeru," je dejal Cerar.

"Z interventnim zakonom smo poskrbeli za vso pravno varnost tudi naših ribičev. V primeru, če bo prišlo do kakršnekoli motnje v njihovem delu, torej ko bodo ribarili ali če bo prišlo do kakšnih izrečenih kazni na hrvaški strani, jim je zagotovljena (...) vsa pravna pomoč in sredstva na strani naše države, s katerimi bomo pokrili njihove stroške in vse tisto, kar bi jih bremenilo," je izpostavil.

Hrvaški ribiči v ponedeljek prejeli slovenske kazni

Hrvaški ribiči so v ponedeljek prejeli prvih 14 slovenskih plačilnih nalogov v višini od 500 evrov dalje zaradi nezakonitega prehoda meje, ki jo je Slovenija na podlagi arbitražne sodbe implementirala konec lanskega leta.

Hrvaška policija je odgovorila s pošiljanjem enajstih plačilnih nalogov slovenskim ribičem, za katere trdi, da so kršili hrvaški zakon o nadzoru državne meje. Hrvaška vztraja pri meddržavni meji sredi Piranskega zaliva, čeprav za to nima nobene pravne osnove.

Plenković: Hrvaški ribiči ne bodo plačali kazni

Hrvaški premier Andrej Plenković je v torek v Zagrebu dejal, da hrvaški ribiči ne bodo plačali kazni, ki jih bodo dobili iz Slovenije zaradi kršitve meje. Pojasnil je, da bodo našli pravne mehanizme za pomoč hrvaškim ribičem, da bi izpodbijali slovenske plačilne naloge. Napovedal je tudi, da bodo enake ukrepe uporabili proti slovenskim ribičem.

Iz Evropske komisije so za STA sporočili, da današnjih zapletov z ribiči ne komentirajo. So pa znova pozvali obe strani, naj nadaljujeta dialog na vseh ravneh na konstruktiven način, obenem pa naj se izogneta kakršnim koli dejanjem, ki bi škodili dvostranskim pogovorom.

Dodali so, da je komisija še vedno pripravljena prispevati k procesu, kako najbolje uveljaviti arbitražno razsodbo. Ko bo postopek stekel, pa namerava komisija ponovno razpravljati o napredku in preučiti, kako lahko prispeva k pravični uveljavitvi razsodbe arbitražnega sodišča.
Ne spreglejte